kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kazın budu erkeğe verilir

09.03.2008
- Çocukluğunuzdan kazlarla ilgili anılarınız var mı Suat Bey?
- S.Y:
Baharda biz çocuklara özel bir görev düşerdi. Civcivler bahçeye bırakıldığı zaman biz nöbet tutardık başlarında. Yoksa kartallar kapıyor hemen. Bir tane civciv gitti mi, o gün nöbeti bekleyen kişi, eve gelemezdi.

- 30 kazı kesip, bir yıl için salamura edip kurutuyorsunuz. Peki kaç günde bir kaz pişirirdiniz?
- K.Y:
Haftada bir, 15 günde bir, misafir geldiğinde...
- S.Y: Aslında kazın miktarına göre. O yıl ne kadar kaz çıktıysa. Annem bize yaptığında, genelde yarım kaz pişirirdi zaten. Tam bir kaz hazırladığı çok azdı. Bir kere annem dedemlere gittiğinde, babam ablama "Kızım çıkar bütün bir kazı pişir," dedi. Ablam "Olmaz, annem gelince bana kızar," dedi. Babam da "Kızmaz kızım, ben istedim derim," dedi. Öyle doyasıya yedik ki, o gün yediğim kazın tadı hâlâ damağımdadır.
- K.Y: Sekiz-dokuz cana bakıyordum ben, her seferinde bir kaz yapsaydım bir şey kalmazdı.

- Burada kazı bulgur pilavıyla, ayrıca güvecini ve tandırını yapıyorsunuz. Orada da böyle miydi?
- S.Y:
Evet. Ama en çok bulgur pilavıyla yapılırdı. Daha doyurucu oluyor diye.
- K.Y: İstersen kuru fasulyeyle ya da patatesle güvecini de yapabilirsin. Bulgur pilavının üzerinde yaptığım zaman, sofraya geldiğimde önce kaz etini ayırırdım. Çocuklara pilavı dağıtırdım, onu yiyip karınlarını doyurduktan sonra eti paylaştırırdım. Çünkü önce eti yiyen pilavını yemezdi. Yanına da kızılcık şerbeti yapardım.

- Kazla ilgili böyle başka adetleriniz var mıydı?
- K.Y:
Kazın budu evin büyüğüne, yani erkeğe verilir bizde. Kazı misafire yapsam da but yine beyimindi. Babası vefat ettikten sonra kazın budu en büyük erkek çocuk olarak Suat'ındı. Kızlar çok saygılıdır bizde evin büyüğüne. Suat'ın ablası, Suat'ı şimdi ağabey görüyor. Kardeşi gibi görmüyor. Çünkü babaları ölünce onu baba yerine koydular.

Tel: (0216) 550 02 58