kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İslami burjuva sınıfının olmaması büyük eksik!

04.05.2008
- Bugün tartıştığımız bütün bu azgınlıklar Batı medeniyetiyle İslam kültürü arasında kalındığı için mi? Lastik bu noktada mı patlıyor?
- Türkiye Müslümanları yakın tarihte birtakım kazalara maruz kaldılar. Baskılar, zorlamalar oldu, kimlik değiştirmeleri istendi. Müslümanlar iki arada bir derede kaldılar. Bir ayakları çağdaş, modern dünyada; bir ayakları da geleneksel milli kimlik ve kültürde... Diyanet de Müslümanları çekip çeviremiyor. Bu boşlukta İslam ahlakına, İslam dinine uymayan aykırılıklar, aşırılıklar görülüyor. Tabii medya da bu konuda çok objektif, çok tarafsız hareket etmiyor, bir takım hadiseleri şişiriyor.

- Nedir kastettiğiniz şişirme?
- Mesela bir defile yapılıyor, bu defile iç sayfalarda tartışılabilecekken bunu manşetlere taşıyorlar, bir yığın röportaj, bir yığın demeç alıyorlar. Üçüncü sınıf bir hadise oluyor birinci sınıf!

- Tek suçlu medya mı yoksa bütün bunlara yol açan yeni bir Müslüman sınıf mı ortaya çıktı?
- Tek suçlu tabii ki medya değil. Türkiye'de bir kültür değişmesi, bir kültür krizi yaşanıyor. Türkiye şu anda kaynayan kazan gibi. Çoğunluğu da Müslümanlar teşkil ettiğinden, Müslümanların halleri de ülkeye aksediyor. Türkiye'nin büyük eksikliklerinden biri İslami bir burjuva sınıfına sahip olmamasıdır. Burjuva sınıfı şehirli olur, medeni olur, kültürle, sanatla, dekorasyonla, mimariyle, giyimle, kuşamla ilgili çok köklü gelenekleri olur. İstanbul benim gençliğimde bir milyon nüfuslu bir şehirdi, şimdi gayrı resmi rakamlara göre 20 milyonu geçmiş. Yani bazıları köyden, bazıları küçük şehirlerden, bazıları vilayetlerden gelmiş. Bunlar kendi kültürlerini, kendi alışkanlıklarını, kendi medeniyet anlayışlarını da İstanbul'a getirmişler. Bunun sancılarını yaşıyoruz.

- Dolayısıyla görgüsüz bir sınıf oluşuyor değil mi?
- O kadar hakaret edecek şekilde hüküm vermek istemem fakat Müslüman kesimde son 20-25 sene içinde dehşetli bir zenginlik oldu, yeni bir Müslüman zenginler sınıfı meydana geldi.

- Nasıl oldu bu, birdenbire mi?
- Siyasi iktidarlar kendi zengin sınıflarını da meydana getirirler. Bu Türkiye'ye mahsus bir hadise değil. Bu zenginlerin bir ayakları İslami geleneksel kültürde, öbür ayakları çağdaşlıkta ve modernitede. Dolayısıyla birtakım uyumsuzluklar, uzlaşma dışı hadiseler görülüyor. Bu zamanla düzelecektir.