kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
DAVID MAMET

İdeoloji değiştirme zevki

DAVID MAMET
Mamet'ın çok gürültü koparan yazısı, gençliklerinde savundukları değerleri yaşlılıklarında yadsıyan sanatçı ve entelektüelleri akla getirdi. Özellikle komünist ideolojiyi benimseyen yazarlar, Troçki, Lenin gibi Bolşevik Devrimi'nin önderlerinin fikirlerini heyecanla savunmuş, ama Stalin döneminde yaşananlardan hayal kırıklığına uğramıştı. 1939'daki Nazi-Sovyet anlaşması, Sovyetler Birliği'nin 1956'da Macaristan'ı işgal etmesi gibi olaylar, 'anti-Stalinist' bir sol hareketin doğuşuna sebep oldu. Ancak Stalinizm'i eleştirmek için yola çıkan yeni sol anlayış, bir süre sonra sağ ideolojilerin görüşlerine yaklaştı. Guardian gazetesine konuyla ilgili bir yazı yazan David Edgar'a göre, 'Hayatınızın ikinci yarısını ilkinden intikam alarak geçirmekte değişik bir zevk' vardı. Böylece önce yeni sol görüşleri, sonra da Ronald Reagan ve Margaret Thatcher gibi serbest piyasayı savunan liderlerin politikalarını benimseyen yazarlar, eskiden dahil oldukları cemaatlere isyan etmenin zevkine vardı.

KINGSLEY AMIS
İngiliz edebiyatının en önemli isimlerinden, Lucky Jim romanının yazarı Kingsley Amis, gençliğinde Komünist Parti üyesiydi. 1956'da Macaristan'ın SSCB tarafından işgal edilmesinden sonra antikomünist ve muhafazakâr bir pozisyonu benimsedi. Yaşamının son yıllarında muhafazakâr İngiliz Başbakanı Margaret Thatcher'ın görüşlerini savundu.

CHRISTOPHER HITCHENS
1949 doğumlu Christopher Hitchens, Cambridge Üniversitesi'nde okudu. 16 yaşında İşçi Partisi'ne üye oldu. Daha sonra radikal sosyalist gruplarla birlikte hareket eden Hitchens, "Ne Washington ne Moskova, yaşasın uluslararası sosyalizm!" görüşünü savundu. 1989 yılında Salman Rüşdi'nin öldürülmesi için Ayetullah Humeyni fetva yayımlayınca, Hitchens Rüşdi'yi savunmayan sol çevrelerden uzaklaştı. ABD'nin Afganistan'a askeri müdahelesini destekledi, Bush yönetiminin Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarına sahip olduğunu düşünmekte haklı olduğunu söyledi.

W.H. AUDEN
Pek çoklarınca 20. yüzyılın en önemli İngiliz şairi olarak görülen W.H. Auden, 1920'li ve 30'lu yıllarda ezilenlerin dünyasını incelikle yansıtan şiirleriyle dikkat çekti. İspanya İç Savaşı'na katılan Auden, burada yazdığı Spain isimli şiirinde hayatlarını özgürlük yolunda feda eden komünistleri ve diktatörlüğün ezdiği halkı anlattı. SSCB'nin Stalin dönemindeki politikalarından sonra hayalkırıklığına uğradı. Ancak politik görüşlerini değiştirmek yerine siyasete olan ilgisini tamamen yitirdi.

WILLIAM WORDSWORTH
Romantikçi edebiyatın en önde gelen şairi William Wordsworth, gençliğinde Fransız Devrimi'ne, devlet ve baskı tarafından kirletilmemiş doğaya ve yalnızlığa övgüler düzdüğü şiirler yazdı. Ancak hayatının ilerleyen yıllarında idam cezasını savunan, İngiliz politikalarına eleştirel yaklaşımını yitiren bir 'devlet şairi' oldu. Mina Urgan, Wordsworth hakkında yazdığı yazısında şair Wordsworth'ün 30'lu yaşlarında öldüğünü, hayatının son 50 yılında başka bir insana dönüştüğünü söyler.
Haberin fotoğrafları