kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günyeli’nin objektifinden Küba.

Mehmet Günyeli: Asıl fakirlik ABD eksenindeki Haiti ve Jamaika'da

MEHMET GÜNYELİ
Küba'da çektiği fotoğrafları Viva Cuba Libre ismiyle kitaplaştıran ve fotoğraf sergileri açan Mehmet Günyeli, her yerini gezdiği ülkenin kültürüne hayran..
- "Özgürlüğün ve demokrasinin sembolü olmuş bir ülke Küba. Bağımsızlığından hiç taviz vermeden, ağır ekonomik ambargoların altında, 1960 sonrası hiçbir şekilde taviz vermeden inandığı doğruların arkasında dimdik durabilmiş bir ülke... Küba'da yaşarken bunu hissediyorsunuz, yabancı olarak. Orada yaşarken Küba insanını yakından tanıdım. Dünyadaki en onurlu ve gururlu insanlar Kübalılar. Bütün Küba'yı baştan başa dolaştım, ülkenin bütün şehirlerini gördüm. Küba beni çok etkiledi. İnsanların eğitim düzeyi çok yüksek, sanata ilgi çok büyüktü. Özellikle tıp alanında muazzam ileri bir ülkeden bahsediyoruz. Dünyaya doktor ihraç ediyorlar. Ayrıca sporda da çok başarılılar."
- "Latin dünyasının sıcaklığını, Latin ırkının güzelliğini, coşkusunu, müziğiyle sosyal hayatıyla her an hissediyorsunuz. Türkleri de çok seven bir ülke. Kendilerine devrimci önder olarak Castro ve Che kadar Mustafa Kemal Atatürk'ü de almışlar. Havana'da Atatürk'ün bir heykeli var. Yabancı devrimci lider olarak Atatürk'ün heykelini Havana'da görmek beni çok etkiledi."
- "Fidel Castro'yu dünyanın en önemli liderlerinden biri olarak görüyorum. Sol düşüncenin yaşayan en büyük lideri Castro'dur. En büyük devrimcidir o. Bugünlerde bana herkes aynı soruyu yöneltiyor: Fidel yaşlandı, yönetimi bıraktı, giderse ne olur... Ben inanıyorum ki Fidel gitse de hiçbir şey değişmeyecek. Fidel'in devrimleriyle, düşüncesiyle, ülkede kurduğu düzenle yetişmiş birçok kuşak var."
- "1960'dan bugüne neredeyse 50 yıl boyunca bu devrimi, bu sosyal özgürlükleri, bu sosyal adaleti benimsemiş bir Küba halkı var. Küba'da elbette fakirlik var, ambargo altında yaşamak da hiç kolay değil. Ama Küba'nın çevresinde, Karayiplerdeki diğer ülkelere, mesela Jamaika ve Haiti'ye bakın. İkisi de özgür gibi görünüyor, ikisinde de Küba'daki gibi bir devrim gerçekleşmemiş. Bu ülkelerde Amerikan etkisi var ve o kadar fakir ve kötü durumdalar ki... Haiti'de sokağa bile çıkamazsınız. Açlık, eğitimsizlik, sefalet... Jamaika'nın durumu ortada. Küba'yı onlarla kıyaslarsanız gerçekte ne durumda olduklarını da görürsünüz."
- "Küba'ya ABD'deki gibi, onların gözlüğüyle bakmaya çalışıyoruz. Oysa Küba hiç de böyle değil. Küba'nın bütün dünyada dostları, dernekleri var. Küba'da Fidel sonrası bir değişiklik olmayacağını düşünüyorum. Devrim çağa ayak uyduruyor."
- "Fotoğrafçı olarak Küba'da çalışmak çok zevkliydi. Kendi öz kültürünü, geleneklerini koruyan bir ülke. Renkleri ve ışığıyla, fotografik anlamda, renkli fotoğraf çekenler için bir cennet diyebilirim."