kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Cep telefonları marifet yarışında

Kaya GENÇ
Türkiye'de henüz satışa sunulmamış olsa da iPhone'u yurtdışından ve internet sitelerinden alanların sayısı her gün artıyor. Peki iPhone gerçekten de el bilgisayarlarının kralı BlackBerry'den daha mı başarılı?..
iPHONE
Apple'ın 2007 yılı ocak ayında duyurduğu iPhone, haziran sonunda piyasaya sürüldü. TIME dergisine göre "2007 yılının en önemli icadı" olan iPhone, geçen yılın son çeyreğinde 1 milyondan fazla sattı.

ÖZELLİKLERİ
Dünyanın en çok satan MP3 çaları olan iPod'un özelliklerini el bilgisayarlarının özellikleriyle birleştiriyor. Klavyesi ekranda dokunmatik olarak beliriyor, gösterdiği fotoğrafları iPhone'u tutma biçiminize göre döndürebiliyor. Şık arabirimi sayesinde hava durumuna ve internet kaynaklı bilgilere ulaşmak çok kolay. iPhone'un ağırlığı 135 gram.

BAŞARISI
iPod'un başarısının üzerine kurulu olması. İnternet tarayıcısı çok başarılı, Facebook ve YouTube gibi sitelerin iPhone'a özel versiyonları kullanışlı. İnsanın yatağına almak isteyeceği kadar güzel bir tasarıma sahip.

KONUŞMA SÜRESİ

Sekiz saat.

EKRANI

iPhone'un mücevheri andıran ekranı camdan yapılmış. 8 cm. büyüklüğünde bir ekranı var.

BELLEĞİ

En son açıklanan modelinin 16 GB'lık belleği var.

KAMERASI

2 megapiksel. Fakat yalnızca fotoğraf için.

EN BÜYÜK EKSİĞİ

Video film çekemiyor. Daha önce 3G'den (üçüncü kuşak internet hizmetlerinden) faydalanamayan iPhone'un son çıkan modelinde 3G de var.

FİYATI

Cep telefonu operatörleri tarafından sunulan iPhone, henüz anlaşma yapılmadığı için Türkiye'de yok ama internetten 500-2000 YTL arasında fiyatlarla iPhone almak olası. iPhone'un Amerika fiyatı ise 499 dolar.

EKŞİ SÖZLÜĞE GÖRE

"Kullanmaya başladığınız ilk günlerde, diğer bütün aletlere parmak uzatmanızı sağlayan tasarım harikası." (ranini isimli kullanıcı)

* * *
BLACKBERRY
Kanadalı Research in Motion şirketi tarafından 1999'da piyasaya sürülen BlackBerry, özellikle gündelik hayatta eposta alıp göndermeyi kolaylaştırarak insanların ilgisini çekti. Üzerinde bulunan klavyesi ve internete bağlanabilme özellikleriyle BlackBerry kısa sürede iş dünyasında bir fenomen oldu.

ÖZELLİKLERİ
PDA denilen cihazların yetenekleriyle cep telefonu özelliklerini birleştiren BlackBerry, hem takvim, adres defteri gibi uygulamalara hem de internete bağlanma yeteneğine sahip. USB, Bluetooth ve microSD aracılığıyla bilgisayarla iletişim kuruyor. 88 gram ağırlığında.

BAŞARISI
Basit bir tasarımla ve kullanışlı bir klavyeyle, takside, havaalanlarında, toplantılarda ve internet erişimi olan her yerde e-posta alıp göndermeyi çok basitleştirmesi. Başucunuzda bir BlackBerry varsa, mesaj trafiğinden hiç kopmamış oluyorsunuz. Şu anda dünyada 8 milyona yakın BlackBerry abonesi var.

KONUŞMA SÜRESİ
Yaklaşık dört saat.

EKRANI
Curve 8300 modelinin ekranı 5.5 cm. boyutlarında. Ekranın yapımında plastik kullanılmış.

BELLEĞİ
64 MB'lık sabit belleği, hafıza kartlarıyla 2 GB'a yükseltilebiliyor.

KAMERASI
Curve 8300 modelinde 2 megapiksellik bir kamera mevcut.

EN BÜYÜK EKSİĞİ
Görünüşü çok ciddi. Bu yüzden gençler arasında tercih edilmiyor, daha çok yöneticilere ait bir cihaz olarak kabul görüyor. 'Cool' değil, üstelik benzerlerine göre en büyük avantajlarından olan klavyesini küçük bulanlar da var.

FİYATI
Kişisel kullanım için Vodafone'un sınırsız BlackBerry paketi aylık 49 YTL. Cihazın ücreti, modeline göre 749 YTL ile 1033 YTL arasında değişiyor.

EKŞİ SÖZLÜĞE GÖRE
"Bu e-posta Turkcell'den BlackBerry ile gönderilmiştir,' cümlesiyle biten epostalarla üst düzey yöneticilerimizin deniz kenarından her şeye karışmasını sağlayan alet." (kaptanınseyirdefteri isimli kullanıcı)
Haberin fotoğrafları