kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Şahinbey'i seviyoruz

GAZİANTEP'İN Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, yaptığı hizmetleri anlatmak üzere çok sayıda broşür ve kitap gönderdi. 3 yıldan beri gerçekleştirdikleri inanılır gibi değil. Spor tesisinden yeşil alana, kütüphaneden sağlık ocağına, tiyatro faaliyetlerine kadar bir dizi proje hayata geçirilmiş.
Şahinbey deyip geçmeyiniz... 700 bin nüfuslu bu ilçenin, 6317 şehidi var. Birçoğu da Kürt kökenli. Bağımsızlık uğruna canını feda edenleri anmak üzere Başkan Ömer Can, hem bir anıt diktirmiş, hem de şehitler kütüphanesi, şehitler hamamı, şehitler parkını da ihtiva eden bir mekan düzenlemesi yapmış.
ATV'de dizisi oynayan "Karayılan", Şahinbey ilçesinin kahramanlarından. "Karayılan der ki, gelin oturak / Kilis yollarından kelle getirek / Fransız adını bütün batırak / Vurun Antepliler namus günüdür"
Tabibir de, ilçeye adını veren Şahin Bey var. Cephanesi tükenen Şahin Bey'in yanına yaklaşmaktan korkan Fransız askerleri, uzaktan ateş ederek onu şehit ettiler; süngü darbeleriyle aziz naaşını parçaladılar. Şahin Bey genç yaşında şehit oldu. Onun için şu türküyü yaktılar: "Şahin'i sorarsan 30 yaşında / Süngüyle delindi köprü başında / Çeteler toplanmış ağlar başında / Uyan Şahin uyan, gör neler oldu / Sevgili Ayıntap'a Fransız doldu."
Şahinbey Belediyesi, şairlerini de destekliyor. İşte size Gaziantepli bir şair, Hasan Geneyikli: "Çiy küftüyü ceviz gibi, yuvala / İçli küfte içi, koyup sıvala / Et suyunda pişir, yoğurt da bula / Ahıtmalı küfte cana kuvvettir."
Şiiri okurken, insan, damağında, Gaziantep'in yemeklerinin tadını duyuyor. Anadolu'nun hemen hemen her kentinin farklı bir lezzeti ve göz yaşartan kahramanlık hikayeleri var. Bu birikim, yarınlara güvenle bakmamıza yol açıyor. Türkiye sıradan bir ülke değil.