kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Balık yiyeceğim derken oltaya gelmeyin

27.01.2008
* Bir balık lokantasına gitmeden önce, gideceğiniz mekân hakkında bilgi edinin ve bir kişinin ortalama kaça çıktığını öğrenin.

* Balık lokantalarında sofraya gelmese de mutlaka mönü bulunur. Garsona, "Mönüyü görebilir miyim?" demekten çekinmeyin.

* 'Mönü istemek masanın ortamını bozar,' gibi bir düşünceniz varsa, mostra tezgahına yönelin. Genellikle mostra tezgahlarının yanında günlük balık fiyatları yazar.

* Balık fiyatı yüksek geldiyse, yine mostranın yanında (masadan uzakta) ufak bir pazarlık yapabilirsiniz. En lüks balıkçılarda bile bu pazarlık söz konusu olabiliyor.

* Balığı seçmiş olsanız da, siz garsona "Tamamdır," demeden pişirilmemesini söyleyin. Baktınız mezeler çok geldi, masadakilere hâlâ balık için yerleri olup olmadığını sorun. Herkes doyduysa da garsonu çağırıp, "Bizim balıkları iptal et," demekten çekinmeyin.

* Bu mevsimde kalkan, dil ve deniz levreğinin en pahalı balıklar olduğunu unutmayın. Ucuza çıkmak için küçük balıkları tercih edin, lüfer ya da barbun seçin.

* Mezeleri mönüden seçerken fiyatların adet hesabı mı yoksa porsiyon hesabı mı olduğuna dikkat edin.

* İçki fiyatında bir sürpriz yaşamamak için içki mönüsünü isteyin ve bütçenize göre bir seçim yapın.

* Kalabalık bir müşteri grubunu yemeye çıkarıyorsanız, önceden arayıp grup indirimi alabilirsiniz.

* Hesapla birlikte dökümlü bir adisyon istemekten çekinmeyin.

* Ismarladığınız balığı beğenmediyseniz geri yollamak en büyük hakkınız. Üstelik bu balığın adisyondan çıkarıldığından emin olun.

* Birçok balıkçı adisyonla birlikte servis ücretini de alıyor. Eğer servis ücrete tabi ise daha fazla bahşiş bırakıp bırakmamak size kalmış. Ortalama bırakmanız gereken bahşiş, hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında değişiyor.