kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NBC’nin CEO’su Jeff Zucker, Altın Küre seremonisini grevcilerin basmasından korktu. Grevciler düzenlenecek basın toplantısını protesto etmeye hazırlanıyor.

Üzgünüz ama bu ödül töreninde grev var!

Kaya GENÇ
2008 Altın Küre Ödülleri'nde yılın dizisi House mu seçilecek, Mad Men mi, yoksa Grey's Anatomy mi? Oscar'ların habercisi sayılan büyük ödül George Clooney'li Avukat'a mı, yoksa Keira Knightley'li Kefaret'e mi gidecek? Senaristlerin grevi bu soruları geri plana itti ve "Acaba Hollywood sistemi çöküyor mu?" sorusunu akla getirdi..
Bu gece gerçekleştirilecek Altın Küre Ödülleri, haftalardır devam eden Yazarlar Sendikası grevinden büyük darbe alınca gözler ödüle aday gösterilen isimlerden, törenin kendisine çevrildi. 11 haftadır Hollywood'un büyük stüdyolarına karşı mücadele eden Amerika Yazarlar Sendikası, Hollywood'da sahip olduğu gücü, pazartesi günü yaşananlarla yeniden kanıtlamış oldu. Pazartesi akşamı, Hollywood Foreign Press Association'ın bu yıl 65. kez düzenleyeceği Altın Küre Ödül Töreni'nin görkemli ve canlı yayınlanacak bir gösteriden, Beverly Hilton Oteli'nde yapılacak bir saat uzunluğunda bir basın toplantısına dönüştüğünün açıklanması, Hollywood'da iktidar sahibi pek çok kişide soğuk duş etkisi yaptı. Ödülleri kazananlar açıklanırken otelde yalnızca basın mensupları olacak, böylece de belli ki Altın Küre Ödülleri'nin bütün görkemi de ortadan kalkacaktı. 11 Eylül, Katrina Kasırgası felaketi ve Kaliforniya yangınları gibi olayların bile iptal ettiremediği Altın Küre töreniyle sonrasında düzenlenen partiler, grev yüzünden bu yıl yapılmayacak. NBC, Warner Bros. ve HBO kanalları, pazar akşamki partileri iptal ettiklerini açıkladılar, Fox Searchlight ve Weinstein Co.'nun da aynı şekilde davranması bekleniyor.

GREVDE 11. HAFTA
Geçtiğimiz hafta sonu boyunca NBC yönetiminin ofislerinde çaresiz bir koşturmaca vardı. Altın Küre seremonisinin prodüksiyonunu üstlenen Dick Clark Productions ve eğlence endüstrisinin önde gelen halkla ilişkiler uzmanları, bu korkunç skandalın yaratacağı 'PR faciası'nın farkındaydılar ve yöneticilere bu rezaletten paçayı nasıl sıyırabileceklerini çaresizce anlatıyorlardı. Altın Küre'ye aday gösterilen pek çok sanatçının, senaryo yazarlarının 11 haftadır devam eden grevine destek vermek için ödül törenine katılmayacağı, dışarıda da Amerika Yazarlar Sendikası'nın grevci üyelerinin gösteri yapacakları belliydi. Törenin yapılmaması, bütün bir eğlence endüstrisinin imajını öylesine derinden sarsacaktı ki, NBC CEO'su Jeff Zucker krizden kaçış yolunu bulabilmek için akla karayı seçti. En sonunda NBC'nin bir saat süren özel bir haber programında ödül sahiplerinin açıklanmasına karar verildi. Variety dergisine göre NBC, töreni düzenleyen komisyonun seremoninin iptal edilmesine ses çıkarmayacağını düşünürken Oscar Ödülleri'nin habercisi konumundaki Altın Küre töreninin iptal edilmesinin kabul edilemeyeceği yanıtını aldı. En sonunda bir basın toplantısı düzenlenmesine karar verildi, bu şekilde grevciler ve greve destek veren sanatçıların töreni sabote edemeyeceği hesaplandı. Dick Clark Productions ve Yazarlar Sendikası avukatları, basın toplantısının da grevciler tarafından sabote edilmemesi konusunda anlaşmaya vardılar. Ancak hâlâ sendikanın seremoni ve partilere az da olsa izin verceği beklentisi içinde olan NBC, bu anlaşmadan sonra törenin iptal edilip basın toplantısı yapılacağını açıklamadı. NBC, normalde ödül seremonisinin yapılacağı saatlerde özel programlar yayınlayacak.

SENDİKALAR GÜÇLÜ
Peki NBC'yi rezil eden bu skandal nasıl gerçekleşmişti? Amerika'da yalnızca geleneksel sektörlerde değil, spor ve eğlence gibi alanlarda da sendikalar önemli bir yer tutuyor ve üyelerinin haklarını koruyor. Hollywood oyuncularının üye oldukları Oyuncular Sendikası'na destek verince, Altın Küre adayı 70 oyuncudan hiçbirinin grevcilerin bulundukları bölgeden geçip törene katılmayacağı kesinleşti. Birbirlerine destek olan sendikalar aracılığıyla NBC'nin büyük oranda boş bir mekânda gerçekleşen sönük bir seremoniyi yayınlayacağı anlaşıldı. Geçtiğimiz hafta boyunca büyük stüdyolar, Yazarlar Sendikası'nın nefesini enselerinde hissetti. The Tonight Show With Jay Leno ve Late Night With Conan O'Brien'ın greve rağmen çekimlere devam etmesi, sendikacıların O'Brien ve Leno'yu topa tutmalarına sebep oldu. Bir anlaşma sağlanamazsa ünlü sunucuların programlarında her biri işinin ehli kişiler olan hiçbir sendika üyesi çalışmayabilir, bu da stüdyoların üretimlerini durdurmalarıyla sonuçlanabilir. Ancak NBC'nin yaptığı açıklamadan sonra da Hollywood'da sular durulmadı. Sendikacılar, üyelerine gönderdikleri bir elektronik postada "Altın Küre töreni, basın toplantısı görüntüsü altında yine gerçekleşmiş olacak. Dick Clark Productions'a da ilettik: Biz basın toplantısını da protesto edeceğiz," diyerek NBC'nin bulduğu çözümün de stüdyonun imajını kurtaramayacağı şüphesini yarattı.
Haberin fotoğrafları