kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Havalar iyi gittiği sürece de açık kalacak olan terasın manzarası çok hoş.

Balık yemenin zamanı geldi

DENİZ ERBİL
15.09.2007
Kalamış her ne kadar eski güzel günlerini aratsa da, bir dönem semtin en gözde mekânı olan Kalamış Yelken Kulübü hâlâ ayakta. Kulübün terasında açılan balık restoranı ise hem leziz hem de koya karşı keyifli bir yemek için, ideal..
Gençliğimin en güzel anıları burayla ilgilidir... Todori Gazinosu'nun karşısındaki Kalamış Yelken Kulübü, yıllarca, aralarında benim de bulunduğum semtin gençlerini büyük kentin çirkinlikleri ve tehlikelerinden koruyan bir spor yuvasıydı. Dev bir anıt çınarın gölgelediği kulüp bahçesinde, 'çapari geceleri' düzenlerdik. O dönemde balıkların cirit attığı Marmara'da çapariye çıkar, birlikte pişirip yedikten sonra 45 devirlik plaklar çalan pikapların müziğiyle, geç saatlere kadar dans ederdik... Geçtiğimiz günlerde, uzun süre sadece kulüp üyelerinin gidip geldikleri Kalamış Yelken Kulübü'nün terasında herkese hizmet veren bir balık lokantasının açıldığını öğrendim. Ve nostaljik bir dürtüyle hafta içi bir akşam restoranın yolunu tuttum. Terasa iki kat merdiven çıkılarak ulaşılıyor. Marinanın üzerinden güzelim Kalamış Koyu'nun, Moda kıyılarının görülebildiği geniş bir teras burası. Arka kısımda bar yer alıyor. Zemin ahşap malzemeyle kaplanmış. Bir duvarda soğuk mezeler ve salataların sergilendiği geniş bir tezgâh uzanıyor. Masamıza yerleşip İstanbul'un en güzel koyunun keyfini çıkardıktan sonra büfeye yollandık. Çok kurak geçen yaz mevsiminin sonu olmasına rağmen, mezeler arasında yenilebilir yerel otların çokluğu hemen dikkati çekiyordu. Deniz börülcesi, kuzukulağı, radika, sirken otu, arapsaçı, şevketi bostan, turp otu, hardal otu, cibes ile ıspanak, pazı ve karalahana kavurmalarını sayabildim. Doğrusu bu kadar bol ve taze çeşit arasından seçim yapmak zor; insanın gözü doymuyor ve mönü kartından seçeceklerinden çok daha fazlasını ısmarlıyor. Masa birbirinden cazip mezelerle donatılıp, bunların tatlarına bakılmaya başlandığında ise çeşit fazlalığı artık rahatsız etmiyor, insan bunların keyfini çıkarmaya başlıyor. Mezeler içinde fava ve ahtapot salataları birçok restorana örnek olacak kalitedeydi. Patlıcan salata, barbunya pilaki, humus, semizotu kökü, patlıcan ve kabak bayıldı da taptaze hazırlanmıştı ve gayet lezzetliydi. Bu kadar soğuk çeşitten sonra sıcak mezeler de yemeye kalksak, balığa sıra gelmeden pes etmiş olacağımız için, doğrudan balık siparişine geçtik. Şarap menüsünde mevcut Doluca, Kavaklıdere ve Terra'nın belli başlı şarapları arasından da seçimimizi yaptık. Bu sene Marmara'nın süsü palamut, kendini özletti. Geçen yaz, daha ağustos ortalarından itibaren bol bol palamut yiyebildiğimiz halde, bu yıl herhalde sıcakların denizleri de ısıtması nedeniyle bu güzelim balığa da, onu takip eden lüfere de uzun süre hasret kaldık. Bu yazıyı yazdığım sırada tezgâhlarda çoğalan lüfer ve palamut, Balık Restoran'da yemek yediğimiz akşam hâlâ yoktu. Ancak bundan pek şikâyetçi olmadım. Çünkü Marmara'nın egemen balıkları ortaya çıkınca genellikle gözden kaçan o güzelim uskumruyu bu sayede keyifle yiyebilme fırsatını buldum. Izgara ustası, balıkları hakkını vererek, suyu içinde pişirmişti. Balığı bastırmak üzere getirilen dondurmalı irmik ve incir tatlıları da çok başarılıydı. Kalamış Yelken Kulübü'ndeki balık lokantası yazdan kalma havalar devam ettiği sürece, terasta hizmet verecek. Daha sonra bir alt katta hazırlanmakta olan kışlık mekânına geçecek. Oranın atmosferi nasıl olur, henüz bilmiyorum ama ben şimdiden gelecek yazı iple çekiyorum. Tekrar buraya 'bir tatlı huzur almaya' gelmek için...

Beğendiklerim:
Terastan Kalamış Koyu manzarası nefis; mezeler ve balıklar taze, çok bol çeşit mevcut ve hepsi de gayet lezzetli. Servis personeli deneyimli ve başarılı. Bir balık lokantasından insan daha fazla ne bekler?

Beğenmediklerim:
Restoran, yelken kulübüyle aynı tuvaletleri kullanıyor ve henüz buraların standardı restoranın kalitesine ulaştırılmış değil. Merdivenlerden çıkarken insanın burnuna böyle bir yerde olmaması gereken kokular çarpıyor.

Mutfak * * * *
Servis * * * *
Ambians * * * *
Kalamış Yelken Kulübü Balık Restaurant Fener Cad. İskele Sok. No.2, Kalamış Tel: (0216) 449 44 59
Haberin fotoğrafları