kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Karaköy Güllüoğlu

Güllacın Kare As'ı

28.09.2007
Yapımı en basit tatlılardan olan güllaç, Ramazan'la özdeşleşmiş lezzetlerden biri. Ancak yapıldıktan sonra hemen tüketmek gerektiği için iyisini bulmak pek kolay değil. Bu haftaki jüri üyelerimiz güllacın en lezzetlilerini belirledi..
Karaköy Güllüoğlu
1949'dan beri Karaköy'deki kendi imalathanesinde üretim yapan Karaköy Güllüoğlu, sadece yine Karaköy'deki iki mağazasında satış yapıyor. Güllaç konusunda iddialı olan Karaköy Güllüoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, iyi güllacın sırlarını şöyle anlatıyor: "Güllaç yapımı itina ister. Kullanılan sütün kaliteli olması çok önemli. Güllaç yapraklarının ortası ve kenarları aynı incelikte olmalı. Güllacın düz taşınıp, bir gün içinde tüketilmesi lazım." Jürimizden altı oy alarak birinci olan Karaköy Güllüoğlu'nun güllacıyla ilgili Ayşe Tüter şunları söylüyor: "Kıvamı çok başarılı. Malzemesi de iyi ve sunumu güzel." Sunay Babahan, Dilara Koçak, Semih Somer, Çimen Uzsoy, Mustafa Sandal da güllaç konusunda Karaköy Güllüoğlu'na oy verdiler. Tel: (0212) 293 09 10
(Aldığı oy: 6)* * * * * *

Konyalı Kanyon

Asırlık lezzet durağı Konyalı'nın dördüncü kuşak temsilcisi Mehmet Eren Doğanbey tarafından yaklaşık bir buçuk yıl önce açılan mekânda Ramazan ayına özel bir mönü sunuluyor. Bu mönüde yer alan, üzerindeki narlarla dikkat çeken güllaç, jürimizden dört oy aldı. Deniz Gürsoy, Konyalı Kanyon'un güllacıyla ilgili şunları söylüyor: "Konyalı'nın şefi, güllaçtaki şekeri azaltıp yabancı damak tadına da hitap eder hale getirmiş." Diğer jürimiz Çimen Uzsoy ise "Konyalı'nın güllacını, ne kadar tok olsanız da yiyebilirsiniz. Çünkü çok hafif," diyor. Mekânın şefi Aydın Demir güllacı az şekerli yaptıklarını doğruluyor: "Sütlü tatlılar, hafif şekerli seviliyor. Güllaçta kullandığımız süte kaymak katıyoruz. Bu eski bir Osmanlı geleneği." Ayşe Tüter ve Semih Somer de Konyalı'ya oy veriyor. Tel: (0212) 353 04 50
(Aldığı oy: 4)* * * *

Saray Muhallebicisi
İstanbul'un en eski muhallebicilerinden biri olan Saray, bugün 12 şubeyle hizmet veriyor. Özellikle sütlü tatlılarıyla iddialı Saray'ın güllacı da büyük beğeni topluyor. Saray Muhallebicisi'nde güllaç geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. Jüri üyelerimizden Sedef İybar, "Güllacın hijyenik olması gerekiyor. Çünkü direkt elle yapılıyor. Saray'da da hijyene dikkat ediliyor. Güllaçları her zaman taze ve yoğunluğu kıvamında. Ayrıca sunumları da çok hoş," derken, Ali Poyrazoğlu, "Özen gösteriyorlar. Her daim taze. Malzemeleri iyi. Sunumunu da güzel buluyorum," diyor. Erol Günaydın ise eskiden eşinin çok güzel güllaç yaptığını ancak onu kaybettikten sonra aynı lezzeti Saray'da bulduğunu söylüyor. Diğer jürimiz Dilara Koçak'ın da güllaç konusundaki favorilerinden biri Saray Muhallebicisi. Beyoğlu Tel: (0212) 292 34 34
(Aldığı oy: 4)* * * *

Divan Lokantası
Divan Lokantası 51 yıldır Divan İstanbul Oteli'nde Türk ve dünya mutfaklarından seçme örnekler sunuyor. Mekânın güllacı da büyük beğeni topluyor. Jüri üyelerimizden üç oy alan Divan Lokantası'nda tamamen klasik ve geleneksel yöntemlerle hazırlanan güllaç, her zaman taze oluyor. Mevsimine göre kivi ve çilek gibi farklı meyveler de kullanılıyor. Ali Poyrazoğlu, Divan Lokantası'nın güllacını beğeniyle tükettiğini söylerken, Gönül Paksoy da favorileri arasında burayı sıralıyor: "Mekân olarak hoş. Kimliğini koruyan bir restoran. Ambiansı iyi. Eski Türk yemeklerini çok iyi yapıyorlar. Güllaç da geleneksel bir Türk tatlısı olduğu için burası iyi yapıyor." Diğer jürimiz Sedef İybar da Divan'ın güllacını beğendiğini söylüyor. Tel: (0212) 315 55 00
(Aldığı oy: 3)* * *

Borsa Lokantası
İlk olarak 1927 yılında Eminönü'nde Zahire Borsası'nın bulunduğu sokakta açılan lokanta, adını bu sokaktan alıyor. 1985 yılında Rasim, Tahsin ve Ali Reşat Özkanca kardeşler tarafından satın alınmış. Harbiye Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ve Fenerbahçe'de de birer şubesi bulunan Borsa Lokantası'nın güllacı da sevilen lezzetleri arasında. Gönül Paksoy, "Klasik Tük yemeklerini yapan lokantalardan biri olduğu için güllacı da hakkını vererek yapıyorlar," derken Sunay Babahan, "Gerçek geleneksel güllaç tadını burada yakalayabiliyorum. Ayrıca malzemleri de gayet bol kullanıyorlar," diyerek beğenisini dile getiriyor. Tel: (0212) 232 42 01
(Aldığı oy: 2)* *

Kanaat Lokantası

Üsküdar'ın bit pazarı olarak bilinen bölgesinde 1933'de açılan Kanaat Lokantası, birkaç yer değiştirdikten sonra 1955 yılında yine Üsküdar'da bugün bulunduğu adrese geçmiş. 1961 yılında lokantayı Vahdettin, Kenan ve Fuat Kargılı kardeşler devralmış. Türk mutfağından seçme lezzetlerin sunulduğu mekânda, Ramazan boyunca güllaç da yapılıyor. Deniz Gürsoy, "Ben Kanaat'in güllacını 30 yıldır hep aynı lezzette buluyorum. Muhtemelen onca yıldır çokça aşçı gelip geçmiş. Buna rağmen, aynı lezzeti standart halde yıllarca sunabilmek bir hüner," diyor. Ayşe Tüter de Kanaat'in güllacını beğendiğini söylüyor. Tel: (0216) 333 37 91
(Aldığı oy: 2)* *

Özsüt
Güllaç her ne kadar geleneksel bir tatlı olsa da kimi zaman bu lezzete de modern yorumlar katılabiliyor. İşte Türkiye'nin dört bir yanında 115 şubeyle hizmet veren zincir tatlıcılardan Özsüt'ün frambuazlı güllacı da bu değişik lezzetlerden. Frambuazla hazırlanmış beyaz çikolatalı özel bir krema ve antepfıstıkları kullanılarak üretilen frambuazlı güllacın üzerine yine frambuaz meyveleri bulunuyor. Çimen Uzsoy, "Frambuazlı güllaç, klasik güllacın yerini tutmasa da, gül tadından hoşlanmayıp da kendini bu tatlıdan mahrum edenler için harika bir fırsat," diyor. Ali Poyrazoğlu Özsüt'ün güllacını öneriyor. Akmerkez Tel: (0212) 282 10 06
(Aldığı oy: 2)* *

Pelit Pastaneleri
1957'de Tepebaşı'nda Paşa Kazım Ayan tarafından temelleri atılan Pelit Pastaneleri, üçüncü kuşak işletmesi ve 19 şubesiyle yoluna devam ediyor. Pasta, çikolata ve dondurma başta olmak üzere tüm pastane ürünlerini bulabileceğiniz Pelit pastanelerinin ISO 9001 belgesi de bulunuyor. Pelit'in güllacını tercih eden jüri üyelerimiz ise Sunay Babahan ve Mustafa Sandal. Levent Tel: (0212) 269 41 22
(Aldığı oy: 2)* *

Bahar Pastanesi
1952 yılında kurulan Bahar Pastaneleri, Kınalıada'da hizmet vermeye başlamış; daha sonra Teşvikiye, Arnavutköy, Şişli, Büyükada'da şubeler açmış. Gönül Paksoy'un güllaç için tercih ettiği adreslerden biri olan Bahar Pastanesi'nde güllaç geleneksel yöntemlerle, manda sütüyle hazırlanıyor. Fıstıklı, cevizli ve bademli çeşitleri var. İsteğe göre kaymak da konulabilen güllaç, mevsim meyveleriyle süsleniyor. Teşvikiye Tel: (0212) 240 57 70
(Aldığı oy: 1) *

Çırağan Palace Kempinski
Osmanlı saraylarının tatlısı olan güllaç, günümüzde de yine bir sarayın mönüsünde karşımıza çıkıyor. Çırağan Palace Kempinski çatısı altında bulunan Laledan ve Tuğra Restoran'ların mönülerinde çilekli, fıstıklı, bademli, cevizli güllaç yer alıyor. Taze ve ılık sütle günlük olarak hazırlanan bu restoranların güllacı, yalnızca Ramazan ayı boyunca yapılıyor. Jüri üyemiz Sedef İybar Çırağan Oteli'nin güllacını beğendiğini söylüyor. Tel: (0212) 326 46 46
(Aldığı oy: 1) *

Semih Somer (Mutfak Dostları Derneği Üyesi) Hacı Bozan Oğulları Karaköy Güllüoğlu Konyalı Kanyon Hünkar

Ayşe Tüter (Yemek yazarı)
Konyalı Kanyon Karaköy Güllüoğlu Feriye Lokantası Kanaat Lokantası

Deniz Gürsoy (Yemek yazarı)
Konyalı Kanyon Mabeyin Restoran Karacaoğlu Restoran Kanaat Lokantası

Gönül Paksoy (Yemek tasarımcısı)
Bahar Pastanesi Pandeli Divan Lokantası Borsa Lokantası

Erol Günaydın (Oyuncu)
Saray Muhallebicisi

Sedef İybar (Yemek programı sunucusu, yemek yazarı)
Divan Lokantası Park Şamdan Saray Muhallebicisi Çırağan Hotel

Sunay Babahan (Yemek yazarı)
Borsa Lokantası Pelit Pastaneleri Karaköy Güllüoğlu

Dilara Koçak (Beslenme ve Diyet Uzmanı)
Karaköy Güllüoğlu Saray Muhallebicisi

Ali Poyrazoğlu (Oyuncu)
Saray Muhallebicisi Özsüt Divan Lokantası The Marmara Cafe

Mustafa Sandal (Müzisyen)
Karaköy Güllüoğlu Pelit Pastaneleri Tatlıcı Tombak

Çimen Uzsoy (Time Out dergisi yeme-içme editörü)
Görgülü Pastanesi Karaköy Güllüoğlu Konyalı Kanyon Özsüt

Diğerleri
Feriye Lokantası Tel: (0212) 227 22 16 Görgülü Pastanesi Tel: (0216) 545 09 01 Hacı Bozan Oğulları Tel: (0212) 518 69 20 Hünkar Tel: (0212) 225 46 65 Karacaoğlu Tel: (0312) 467 33 44 Mabeyin Restoran Tel: (0216) 422 55 80 Pandeli Tel: (0212) 522 5534 Park Şamdan Tel: (0212) 225 07 10 Tatlıcı Tombak Etiler Tel: (0212) 358 38 52 The Marmara Cafe Tel: (0212) 251 46 96
Haberin fotoğrafları