kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bıttım sabunu, saç dökülmesine ve kepek sorununa karşı yararlarıyla biliniyor.

Mardinli kadına bıttım fırsatı

Mardinli kadınlar elde ürettikleri meşhur bıttım sabunlarını beş yıldızlı otellere satarak, hem aile bütçelerine katkıda bulunuyor hem de unutulmaya yüz tutmuş bir geleneğe sahip çıkıyorlar..
Mardinli kadınların artık bir geçim kaynağı daha var: Bıttım sabunları. Bıttım, Mardin'e her gidenin mutlaka kilo kilo aldığı meşhur sabunu. O yörede üretilen yabani bıttım fıstığının yağından üretildiği için sabunun adı da bıttım. Hijyen alanında hizmet veren JohnsonDiversey firması, KAGİDER ile birlikte 2006 yılında 'Kadından Kadına Köprü-Bıttım Sabunu' projesinin tohumlarını atmıştı. Proje kapsamında Mardin'in bu ünlü sabunlarının yapılabilmesi için şehirde atölyeler kuruldu, kadınlara gerekli eğitimler verildi ve altyapı sağlandı. Saç dökülmelerine ve kepeğe karşı faydasıyla bilinen sabunlar, artık Mardin'de yepyeni bir soluk, yepyeni bir heyecanla üretilecek. Çünkü üretilen sabunlar, turizm sektörünün önemli otel ve tatil köylerine satılacak ve bu satıştan elde edilecek gelir Mardinli kadınlara aktarılacak.

İLK SİPARİŞLER GELDİ
Kadınların geleceğini aydınlatmak ve onlara gelir kapısı sağlamak için geliştirilen proje, aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş bıttım sabununun da yerli ve yabancı turistlere tanıtılmasını sağlayacak. JohnsonDiverey tarafından satın alınarak, markanın hizmet verdiği otel ve tatil köylerine konan sabunlar için birçok yerden sipariş gelmeye başladı bile. Rixos Otelleri, Crowne Plaza, Holiday Inn ve Güral Sapanca Wellness Park, projeye destek vereceklerini belirterek ilk siparişlerini verdiler. Üstelik bıttım sabunu, JohnsonDiversey'in 2008 ürün kataloglarında da yerini aldı. Sabunlar şimdilik küvetler için 30 gram, banyolar içinse 100 gram olarak, iki farklı boyda üretiliyor. Ancak ileride gelecek taleplere göre farklı boylarda da üretilebilecek.
Haberin fotoğrafları