kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

301'e açık ve yakın tehlike şartı geliyor

ERSAN ATAR ANKARA
AB İlerleme Raporu'nda eleştirilen 301'inci madde değişikliği için düğmeye basıldı. Alternatifli 5 taslakta "Türklük" yerine "Türk ulusu" kavramı getiriliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
301'e açık ve yakın tehlike şartı geliyor
AB İlerleme Raporu'nda eleştirilen 301'inci madde değişikliği için Adalet Bakanlığı bürokratları geçmiş dönemde hazırlanan 5 taslak üzerinde çalışmaya başladı. Çeşitli alternatifler içeren taslaklardaki en önemli yenilik, soyut olduğu gerekçesiyle eleştirilen "Türklük" yerine "Türk ulusu" kavramı getirilmesi. Taslaklar, "Türk ulusunu aşağılamanın kamu düzenini ve barışını bozmak için açık ve yakın tehlike oluşturması halinde cezalandırılması"nı içeriyor. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in "ihtiyaç duyulması halinde Meclis'e sevkedeceğiz" açıklamasından sonra, bakanlık bürokratları taslaklar üzerindeki çalışmaları hızlandırdı. Taslaklarda, TCK'nın "Türklüğü aşağılama" suçunu düzenleyen 301'inci maddesinde, "Türk ulusu" kavramı kullanılması öngörülüyor. Böylelikle, "Türklük" gibi soyut olan kavram yerine Anayasa'daki "Türk ulusu tanımı" ile paralel bir hüküm getirilmiş olacak. 301'inci madde, AB'ye uyum kapsamındaki değişikliklerden önce, Türklüğü ve devlet kurumlarını "tahkir ve tezyif etme" yi suç sayıyordu. Daha sonra yapılan değişikliklerde "tahkir ve tezyif" yerine "aşağılama" kavramı kullanıldı. Bakanlık, "aşağılama" kavramının soyut olduğunu dikkate alarak eski metinde olduğu gibi yeniden "Türk ulusunu ve devletin kurumlarını tahkir ve tezyif etme"yi suç olarak düzenlemeyi uygun buldu. Yine maddenin değişmeden önceki halinde, "Türklüğü, cumhurbaşkanını, mahkemeleri, devletin güvenlik güçlerini tahkir ve tezyif edenler" hakkında dava açılabilmesi için Adalet Bakanı'nın izni gerekiyordu. İzin mekanizması, yazar Orhan Pamuk'un yargılandığı süreçte kaldırıldı. Adalet Bakanlığı'ndaki taslaklar, dava açılabilmesi için Adalet Bakanı'nın izin vermesi zorunluluğunu öngörüyor.

DÜŞÜNCE CEZASIZ
Taslaklarda öngörülen en yeni düzenleme, Türk ulusunu veya devlet kurumlarını tahkir ve tezyif suçunun ancak, eylemin "kamu düzeni ve barışı için yakın ve açık tehlike oluşturması" halinde meydana gelmiş sayılacağını içeriyor.