kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Doç. Dr. Özkan Pektaş - Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Pedofiller hadım edilmeli mi?

ESRA TÜZÜN
26.08.2007
Fransa'da küçük bir çocuğun tecavüze uğraması, pedofili hastalığını yeniden gündeme getirdi. Çocuğun babası Mustafa K. suçlunun hadım edilmesini isterken, Sarkozy ömür boyu hapis sözü verdi. Pedofili hastalarıyla ilgili bu görüşleri, iki ünlü psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Doç. Dr. Özkan Pektaş tartıştı..
Prof. Dr. Nevzat Tarhan:
Pedofilinin nedeni kişilik bozukluğu ise hastalık değil suçtur. Kişi hadım edilse de suçu işlemeye devam edebilir

Pedofili suç mu, hastalık mı?
Şizofreni gibi bazı hastalıkların yan etkisinden kaynaklanıyorsa, hastalık olarak kabul edilir. Ancak kişilik bozukluğu şeklindeyse o zaman suç olarak kabul edilir. Hiçbir ceza indiriminden yararlanmaz.

Pedofilinin tedavisi var mı?
Eğer kişilik bozukluğu şeklindeyse, kişi isterse tedavi olur. Ama istemezse kimse onu tedavi edemez. Tedavi olamayan kişiyi toplum sağlığı için ömür boyu cezaevinde tutmak lazım. Çünkü dışarı çıkarsa yine aynı şeyi yapar.

Pedofili hastalarının ömür boyu hapis yerine hadım edilmesi doğru mu?
Hadım etmek etkili bir yöntem değildir. Pedofili için cinsel açlık şart değil, hiç cinselliği olmayan ileri yaştaki kişilerde de pedofili görülebiliyor. Tedavi olmuyorsa ömür boyu hapis daha etkilidir. Çünkü bu insanların bırakılması, yemekhanedeki virüs salgını gibidir. Topluma bir anda zarar verir.

Neden tüm dünyada pedofili hastalarına verilen cezalar yetersiz bulunuyor?
Genellikle cezaların caydırıcılığı az ve bunu eşcinsellik gibi bir olgu olarak görme eğilimi var. Bir insanın pedofilik ihtiyacı olabilir diye yapılan sosyolojik testler var. Gay ve lezbiyen yaklaşımların pedofiliyi destekleyici etkisi var.

Doç. Dr. Özkan Pektaş:
Pedofili tedavi edilemiyor. Ancak ağırlaştırılmış hapis cezaları ile bu kişiler korkutularak, bir daha aynı suçu işlemesi engellenebilir

Pedofili suç mu, hastalık mı?

Pedofili normalde bir hastalık ama hiçbir pedofili hastası 'Ben hastayım' diye bir uzmana başvurmaz. Önce suç işler sonra karşımıza gelir, dolayısıyla hem bir suç hem bir cinsel sapmadır. Bu nedenle bir pedofilinin cezai ehliyeti tamdır.

Pedofilinin tedavisi var mı?
Maalesef pedofilinin bildiğimiz bir tedavisi yok. Kişi ancak aldığı ceza nedeniyle 'Yandım,' diyerek bu suçtan kaçınabilir o kadar.

Pedofili hastalarının ömür boyu hapis yerine hadım edilmesi doğru mu?
Tedavi sırasında cinselliği azaltan ilaçlar kullanıyoruz, ancak bunlar belli süre için etkilidir. Kişinin böyle bir şey yaparsa yakalanacağını düşünmesi, hadım edilmesinden daha etkili olur. Kesinlikle verilecek hapis cezasının hafif olmaması gerekir. Çünkü bu hastalığın bilinen bir tedavisi yok, insanların cezalarla bu suçtan caydırılması şart. Bu kişiler 'Sakın elini sürme yoksa...' mantığıyla pedofiliden korunabilir.

Neden tüm dünyada pedofili hastalarına verilen cezalar yetersiz bulunuyor?
Yetersiz bulunuyor, çünkü bu tip insanları caydırmanın başka yolu yok. Ancak cezalar ağırlaştırılırken, suçlu olanla olmayan da iyi ayırt edilmeli. Yoksa bu büyük bir leke olur. Son dönemde bize bu fobi ile başvuran bir yığın insan oluyor. 'İnternette IP numaram çalınmış, pedofili ile suçlanabilir miyim?' korkusu, sorunlara yol açıyor.