kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Atatürk Avrupalı bir devrimci'

14.10.2007
- Peki AB Türkiye'ye kapılarını kapatırsa ne olur ?
- Avrupa için stratejik bir felaket olur. Çünkü Türkiye çok önemli bir bölgede bulunuyor. Avrupa'nın Ortadoğu'yla buluştuğu bölge. Her açıdan çok derin stratejik önemi var. İstikrar açısından bu bölgenin Avrupa'ya katılımında büyük çıkarımız var. Yakın gelecekte bir risk görmüyorum ama yine de Türkiye başka bir yöne kayarsa, bu Avrupa için istikrarsızlık riski ortaya çıkarır.

- Hangi yöne kayması daha büyük felaket olur? Rusya'ya mı İslam dünyası mı?
- Bilmiyorum. Spekülasyon yapmak istemiyorum.

- Türkiye'nin İslam'a kaymasından kaygı duyanlar var? Siz de kaygılı mısınız?
- Türkiye'de yaşamıyorum. Bu yüzden şahsi bir yargıya varamam ama Türk toplumunun bazı kesimlerinde bu korku var. Bu korkuyu başka ülkelerde de görüyorsunuz. AKP'liler son seçimlerde, modern, demokratik, Avrupa'ya yönelik, laik bir toplum hedeflediklerini söylediler ve güçlü bir görev üstlendiler. Biz AKP'nin bu görevi yerine getirmesini bekliyoruz.

- Laiklikten kayıldığı korkusuyla sokaklara dökülen milyonlarca Türk'ün kaygılarını anadığınızı mı söylüyorsunuz?
- Evet. Ayrıca bu korkuyu bütün dünyada da görüyorum. Ama Türkiye benim en az kaygı duyacağım ülke.

- Neden? Daha az kaygı duymanıza yol açan Atatürk devrimleri mi?
- Türkler 1908'den beri kararlı bir biçimde Avrupa'ya yöneldi. Bazen ileri bazen geri adım atıldı. Bazen yavaş bazen hızlı oldu. Atatürk ise derin bir değişim yaptı. Bence Atatürk yüzyılın en önemli Avrupalı devrimcisi! Avrupa yönünde otoriter bir reform gerçekleştirdi. Bunun da sürdüğünü gördük. Son birkaç yıldır bu eğilimin çok daha etkileyici biçimde hızlandığına şahit olduk. Atatürk, bilinen nedenlerle Avrupa Birliği üyeliğini elde edemeyebilirdi.