kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

MHP gene krizi çözdü

21 EKİM'DE halkoyuna sunulacak olan Anayasa paketinden, geçici 19. maddenin çıkarılması, ülkeyi yeni bir tartışmadan kurtaracak. Teklifi önce CHP yaptı ama, AK Parti, MHP ile uzlaşmayı tercih ederek, konuyu Çarşamba günü Genel Kurul'a taşıma kararı aldı.
Meclis Abdullah Gül'ü seçtiği ve geçici 19. maddenin işlevi kalmadığı için, "11. cumhurbaşkanını halkın seçeceği" yolundaki hüküm kaldırılacak. Bu düzenleme kalsaydı, "Kamu görevinde müktesep hak olmaz. Anayasa değişikliği ile yeni şartlar oluşmuştur; cumhurbaşkanlığı seçimleri yenilenmelidir" diyenler çıkacaktı. Hatta, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bu fikri paylaşıyor olmalı ki, daha geçenlerde, Basın Danışmanı Ahmet Sever'in ağzından, "21 Ekim sonrasında aday olacağını" açıklamıştı.
AK Parti, MHP olmasaydı, bu değişikliği gerçekleştiremezdi. Çünkü CHP, değişiklik paketinin başka maddelerine de itiraz ediyor. Baykal, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine de karşı; toplantı nisabının 184 milletvekilinin Genel Kurul'a katılmasıyla sınırlandırılması da, cumhurbaşkanı seçiminde Anayasa Mahkemesi'ne kadar gidenCHP'nin işine gelmez. AK Parti, paketin topyekûn kaldırılmasına yanaşamazdı. MHP destek verince, geçici 19. maddenin metinden çıkarılmasıyla yetinmek mümkün olacak. Böylece, hem seçimlerin 4 yılda bir yapılması, toplantı nisabının 184 olması ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi oylanacak, hem de Abdullah Gül'ün bir meşruiyet tartışması içine çekilmesi önlenecek.
MHP, "kriz çözücü" işlevini sürdürüyor.