kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mevzun Çiftçi (solda) ve Handan Öney etnik tarz tutkunu iki ortak.

Modern evlerde etnik esintiler

Neslihan Tunç
22.09.2007
Son derece modern bir eviniz var, ama Uzakdoğu'nun etnik tarzı da ilginizi çekiyorsa tasarımcı eli değmiş objeler kullanabilirsiniz. 150 yıllık bir tapınak kapısından yapılmış sehpa evinize farklı bir ruh kazandırabilir..
Hindistan'dan getirilmiş 150 yıllık bir tapınak kapısı, 100 yıl öncesinden kalma Tibet'teki bir tapınağın ahşap sütun başları ya da 200 yıllık bir ağaçtan yapılmış ayurvedik masaj yatağı... İşte bu ve benzeri objeler önce Hindistan, Uzakdoğu ve Avrupa'daki antikacılardan tek tek toplanıyor, sonra farklı bir tasarım uygulamasıyla bambaşka dekoratif bir mobilya ya da aksesuara dönüşüyor. Yeni yorumlarıyla tapınak kapısı bir sehpa, sütun başları aydınlatma, ayurvedik masaj yatağı ise bir konsol olarak karşımıza çıkıyor. Onlardan ya bir tane ya da çok sınırlı sayıda var. Üstelik bütün bu etnik objeler, modern tarzdaki evlerde daha çok rağbet görüyor. Yaklaşık üç yıl önce kurulan, iki yıldır da Teşvikiye'de hizmet veren Decolibra, işte böyle tasarımcı eli değmiş etnik ürünler sunan bir adres. Mağazanın kurucuları Mevzun Çiftçi ve Handan Öney, sık sık çıktıkları Uzakdoğu seyahatleri ve tasarım alanındaki birikimlerini göz önünde bulundurarak böyle bir iş kurmaya karar vermişler. Handan Öney, dekorasyon alanında bu tarz bir boşluk olduğunu gördüklerini söylüyor: "Bu etnik tarz bize çok yakın olan ve hoşumuza giden bir stildi. Şimdi topladığımız antikaları yeniden tasarlayıp, yeni formlarda sunuyoruz. Mimarlar ve dekoratörlerle çalışıyoruz. Ev bitmeye yakın hale geldiğinde, 'O boş mekânın içine nasıl bir ruh verilir?' sorusunun yanıtını veriyoruz. İnsanlar burada o ruhu yakalayabiliyor. Perakende satışımızın yanı sıra tamamen boş bir mekânı, kendi tasarımlarımızla giydiriyoruz. Sadece mobilya değil, yatak örtüsünden aydınlatmasına, aksesuarlarına kadar hepsi bir bütün olarak çıkıyor."

ÇOĞU ANTİKA
Mevzun Çiftçi ise eşi benzeri bulunmayan eski parçaları bulup, bu parçalara kendi tasarımlarını ekleyerek, çok modern evlerde de kullanılacak hale getirdiklerini söylüyor: "Kısacası etnik bir parçayı modernleştiriyoruz. Antikacılardan çıkan parçaları, burada bir aydınlatma ürünü haline getirebiliyoruz; bir sedire sırt veya bir yatağa köşe yapabiliyoruz. Bunlar modern bir evde de çok iyi durabiliyor. Bir ev, A'dan Z'ye etnik olabilir mi? Arzu edenler için olabilir tabii. Ama çok modern bir tarzın içinde çok güzel karışabiliyor. Klasik bir evin içinde de bu tarz parçalar gayet güzel tamamlayıcı olabiliyor. Gelen malların yüzde 80'inin üzerinde mutlaka kendi tasarımımızı uyguluyoruz."

EL İŞÇİLİĞİ ÇOK FAZLA

Handan Öney, etnik tarzın son zamanlarda daha çok farkına varılmaya başlandığı görüşünde: "Çünkü Uzakdoğu'ya seyahat imkânları daha kolaylaştı. Dolayısıyla gidip yerinde görenler, bu konuda daha bilinçlendi. İlk başta etnik denilince akla hemen din odaklı mobilyalar ve objeler geliyordu. Artık gönül rahatlığıyla etnik tarzı kabullenmeye başladı insanlar. Dolayısıyla da popülaritesi çok arttı." Dekorasyonda seri üretim mobilyalardan hoşlanmıyor ve farklı tarzda objelerden hoşlanıyorsanız, Decolibra'da ilginizi çekecek seçenekler görebilirsiniz. Mevzun Çiftçi: "En önemli özelliğimiz mallarımızın çoğunluğu eşsiz mallar. Yani bir başka evde rastlamanızın imkânı yok. Bu anlamda müşteriler farklı bir mutluluk yaşıyorlar. Çünkü bir evden çıkıp diğerine gittiğinizde aşağı yukarı aynı tarzdaki seri imalat malları gördüğünüzde bütün evler birbirine benzer oluyor. Bizim tasarladığımız ürünler çoğunlukla bir diğerinden farklı oluyor" diyor. Handan Öney sattıkları malların Hindistan ağırlıklı olduğunu, Uzakdoğu ve Avrupa'dan da seçim yaptıklarını söylüyor: "Hindistan'dan da İngiliz kolonyiel tarzdaki mobilyaları seçmeye özen gösteriyoruz. Hint tarzı, aslında çok kuvvetli bir yanı olan bir tarz. Uzun süre İngilizler yaşadığı için orada o dönemin koloniel mobilyaları var. Ondan da istifade ediyoruz. Zaman içinde çok özel adresler keşfettik. Avrupa'da da birçok adres var."
Haberin fotoğrafları