kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Siyasetçi eşleri evrensel, güzel ve doğal giyinmiyor'

19.08.2007
- Kitabınızda Türk kadının imajına, siyasetçi eşlerinin kıyafetlerine de değiniyorsunuz. Siz siyaset mi yapıyorsunuz, masum bir psikolojik çözümleme mi?
- Hiçbiri!

- Peki bir psikolog olarak onların kendilerini nasıl hissettiğini düşünüyorsunuz, 'öteki' ya da 'zenci' olarak? Mutlular mıdır sizce örtülü oldukları için eleştiri aldıklarında?
- Önce tek tek kendileriyle görüşmem gerekir. Toptan ahkam kesmek asla bilimsel olmaz. Tanıdığım kişilerin yani danışanlardan veya konuştuklarımdan onların türbanı 'farklı' olmak için simgesel olarak kullandıklarını ama sonunda 'aynı' olduklarını gördüm. Ayrıca kitapta giyime ilişkin olarak türban yok. "Medya ve siyasetçiler türban konusuna harcadıkları zamanı nüfus planlamasına harcasalar" gibi bir düşünce yer alıyor sadece...

- "Türk kadınını evrensel değerlere göre temsil etmeyen siyasetçi eşlerinden, kendi demokratik hakkımla rahatsız oluyorum," diyorsunuz. Nedir sizi rahatsız eden?
- Kıyafete takılı kalmayalım. İklimlere, coğrafyaya, yere ve zamana göre giyinmek akıllıca bir davranıştır. Tarlada pamuk toplayan kadınların beyaz başörtüsü çok doğal gerekli ve sevimlidir. Şimdiye kadar kimse olumsuz yaklaştı mı? Ben genel olarak siyasetçilerle ilgili utandıklarımı, rahatsızlıklarımı yazdım. Evrensel, güzel, doğal kıyafetler giymediklerini düşünüyorum. "Kendi seçimim, özel seçimim, dinime uygun seçim," diyerek birtakım uygulamalara giriyorlar. Ben tarlada çalışsam başıma başörtüsü takarım ya da Arabistan'a gitsem herkesten kapalı giyerim ama bunlar evrensel ölçülere uygun değil.

- Herkes evrensel normlara göre giyinmek zorunda mı?
- Hayır değil ama o zaman da gülünç oluyorlar! Diyelim ki Avrupalı konuklar Antalya'da ya da ne bileyim Side'de geziyor. Kadınlar bacağını, göğsünü açmadan, göstermeden pantolon tişört giyebiliyor. Açıklık kapalılık anlamında da söylemiyorum bunu, mevsim şartlarından, gezi şartlarından bahsediyorum. Ama bizimkiler, ipek kıyafetler, yarı beline kadar sarkan uzun eşarplar, onun üzerine ceketler giyiyor. Yasak mı? Hayır değil ama şık da değil.

- Şık olmak göreceli değil mi?
- Estetik değil. Bir de ben o kişinin kıyafetinden şöyle rahatsız olurum; o sıcakta o rahatsız olacağı için! Gün görmüyor, güneş görmüyor...