kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Pazar SABAH 
GÜNTAY ŞİMŞEK

Havada yolcu bereketi

Bu yılın ocak-temmuz döneminde iç ve dış hatlarda taşınan yolcu sayısı geçen yıla oranla 4.5 milyon arttı. Yedi aylık dönemde taşınan yolcu sayısı 37 milyona yaklaşırken iç hatlarda 2 milyon yolcu ilk kez uçakla buluştu.
Türk Hava Yolları'nda (THY) grev tartışmasının yaşandığı şu günlerde, 2007'nin ilk yedi ayına ilişkin ortaya çıkan rakamlar oldukça güzel. Türkiye, eğer havacılık sektörünün yükseliş temposuna uygun adımlar atarsa kısa zamanda dünyanın önemli transit merkezi olabilir. Bu tespitimizi rakamlarla ifade edebiliriz. Zira bu yılın ilk yedi ayı hem havayollarının hem de Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) yüzünü güldürecek detaylar içeriyor. DHMİ verilerine göre Türkiye'de trafiğe açık 37 havalimanından yılın ilk yedi ayında iç ve dış hatlarda geçen yolcu sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 4.5 milyon artarak 36 milyon 638 bin yolcuya ulaştı. 2006'nın ilk yedi ayında bu rakam 31 milyon 982 bin olarak gerçekleşmişti. Havalimanlarından geçen toplam uçak sayısı yine geçen yıla oranla arttı ve 364 bin 295'e ulaştı.

EN ÇOK YOLCU ATATÜRK'TE
Özel havayollarının eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın gayretleriyle iç hatlarda uçuşlara başlamasıyla birlikte yolcu sayısı da her geçen gün katlanarak arttı. Yine DHMİ verilerine göre, 2007 yılının ilk yedi ayında iç hat yolcu sayısı da önemli oranda yükseliş gösterdi. 2006'nın ilk yedi ayında iç hatlardan 14 milyon 927 bin 203 yolcu geçerken, bu yıl rakam 2 milyon artarak 16 milyon 968 bine ulaştı. Yedi aylık dönemde en çok yolcu ağırlayan havalimanı Atatürk Havalimanı olurken onu Antalya, Adnan Menderes ve Esenboğa Havalimanları izledi. Diğer taraftan yabancı havayollarının birçoğu Türkiye'ye yönelik yolcu ve kargo trafiğini artırmak istiyor. Ancak Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bu taleplere olumlu cevap vermiyor, veremiyor. Trafiğini artırmak isteyen yabancı havayollarına 'THY istemiyor' denilerek müsaade edilmiyor. İkili anlaşmalar çerçevesinde de karşılıklı sefer sayıları da artırılmıyor.