kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Ne dersiniz Hıncal Bey?

Hıncal Uluç, değerli ve çok okunan bir köşe yazarı. Bu yüzden, Ayşe Arman'ın aksine, sütununda benden bahsetmesine hiç kızmadım. Üstelik, "Kemal Ilıcak'tan emanet olduğumu" söylemesi, güzel bir samimiyet ve yakınlık işareti; teşekkür ederim.
Hıncal Uluç, Necdet Sezer'i, "laik cumhuriyet bekçiliğine soyunduğu için" eleştirmemi, tasvip etmemiş.
Bana iki sorusu var: 1) Abdullah Gül, laik cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağına, namusu ve şerefi üzerine and içmeyecek mi; bu yeminler lâf mı? 2) Siz kendinizi laik cumhuriyetin bekçisi hissetmiyor musunuz?
1) Laiklik ilkesinin anlamında uzlaşabilsek, zaten hiçbir sorun kalmayacak. Laiklik, aynı zamanda, din ve vicdan özgürlüğüdür. Oysa biz, üniversitelerden başörtülü kızları dışlamayı; "kamu alanı" safsatasıyla, başbakan ve bakan eşlerini resepsiyonlara davet etmeyip, başörtülü kadına karşı ayırımcılık yapmayı; İmam Hatip mezunu gençleri eşit rekabet şartlarından yararlandırmayıp, farklı katsayılarla önlerini kesmeyi; ancak ilköğretimi tamamlayan gençlerin Kuran kurslarına gidebilmesini; bir anlamda 28 Şubat sürecinin dayatmalarını laikliğin gereği sanıyoruz. İşte ben buna karşıyım.
2) Hayır, kendimi "laik cumhuriyetin BEKÇİSİ" hissetmiyorum. Çünkü, bekçi olunca, ister istemez, "iç düşman" ve "potansiyel suçlu" üretiyorsunuz. Tehlikeyi abartarak, belki de farkına varmadan bazı güç odaklarıyla işbirliğine girişiyorsunuz. Meselâ, Sezer, veda konuşmasını 13 Nisan 2007'de Harp Akademileri Komutanlığı'nda yapmış ve "Türkiye'de siyasal rejim, cumhuriyet kurulduğundan beri, hiçbir dönemde günümüzde olduğu kadar tehlikeyle karşı karşıya kalmamıştır. Laik cumhuriyetin temel değerleri ilk kez açıkça tartışma konusu yapılmaktadır" demişti. Bekçilik durumunu bu şekilde abartırsanız, işin sonu 27 Nisan muhtırasına, hatta daha ötesine gidebiliyor.
Bu sebeblerden dolayı, "cumhuriyeti koruma kollama" cümlesini de, "laik cumhuriyetin yılmaz bekçileri" söylemini de sevmem. Elbette laik bir ülkede yaşamaktan dolayı memnunum. Ama ülkemizdeki bazı laiklik uygulamalarını, baskıcı bulup, tasvip etmiyorum.