kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Ankara'da kafalar karışık

Abdullah Gül'e 24 Ağustos oylamasında, muhtemelen, 362 oy çıkacak. 340 AK Parti'linin yanı sıra, 20 DTP'linin de destek vermesi bekleniyor. Diğer iki oydan biri Muhsin Yazıcıoğlu, ikincisi, Urfa bağımsız milletvekili, Cevheri ailesinden Seyit Eyüpoğlu.
367'nin bulunması için 5 noksan mevcut. Ama herhalde, Abdullah Gül, ancak 28 Ağustos'ta, 3. turda seçilecek.
İş, o noktada bitmiyor. 21 Ekim referandumunda "cumhurbaşkanını halk seçsin" şeklindeki değişiklik kabul edilirse -ki edilecekbu defa da, geçici 19. madde gündeme getirilecek. Her ne kadar Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Burhan Kuzu "Bu madde uygulama imkânı bulunmadığı için kendiliğinden düşer" dese de, AK Parti içinde bir grup farklı düşünüyor. Muhalefet de, aynı tezi benimseyebilir ve anayasa değişikliğinin kabulüyle birlikte, geçici 19. maddede öngörüldüğü gibi, "45 gün içinde yeni cumhurbaşkanı seçilsin" denilebilir. Bir tarafta parlamentonun seçtiği cumhurbaşkanı Abdullah Gül, diğer tarafta anayasa değişikliği sonucunda 45 gün içinde seçilmesi gereken yeni cumhurbaşkanı.
Muhalefet bu işi mutlaka karıştıracak. Hatta Tayyip Erdoğan'a "Madem halk seçecek, sen adaylığını koy" diyenler de çıkacak. Bence, halkın seçmesi tezi kabul edilirse, gene AK Parti'nin adayı Abdullah Gül olacaktır. Tayyip Erdoğan ise, daha 4 yıl başbakanlık görevini yürütecektir. (4 yıl diyoruz çünkü, anayasa değişikliği, seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını öngörüyor.)
Bu arada, harıl harıl yeni anayasa taslağı hazırlanıyor. Çok tartışmalı konular pakette yer alacak. Hedef 2008 başında anayasa için referanduma gitmek. Acaba yeni anayasada, cumhurbaşkanının yetkileri tırpanlanacak mı? Bunu, Abdullah Gül nasıl karşılayacak? Veyahut Tayyip Erdoğan bir gün cumhurbaşkanı olmayı düşünüyorsa, yetkilerin sınırlandırılmasına onay verecek mi?
İşte size yığınla soru. Ankara'da kimsenin kafası şu anda berrak değil.