kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

TIR brandasından çanta

ESRA ÇORUH esracoruh@sabah.com.tr
Her biri binlerce kilometre yol katettikten sonra eskiyen TIR brandalarına ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Grafik tasarımcı iki kardeş bunu düşünmüş ve ortaya 'anlamlı' çantalar çıkmış..
Artık moda, sadece tasarımlarıyla ya da işlevselliğiyle değil, aynı zamanda 'etik'liğiyle de anlam kazanıyor. Çevre dostu tasarımlar, her geçen gün artıyor. Almanca'da 'cuma' anlamına gelen Freitag da, geri dönüşümden üretilen ilk çanta markası. İlk üretiminin üzerinden yıllar geçmesine rağmen bugün bile birçok markaya örnek oluyor. Hatta belki de 'çevrecilik' bilinci açısından bu sektörde gözleri açmayı başaran bir marka o. Ancak, İsviçre doğumlu bu marka tüm dünyada çok iyi tanınırken, maalesef Türkiye'de pek tanınmıyor. Freitag'ın geçmişi 1993 yılına dayanıyor. Soyadlarını markalarına taşıyan Daniel ve Markus kardeşler, Zürih'e yakın Hardbrücke'de geçirdikleri öğrencilik yıllarında bir gün, pencereden gördükleri TIR'lara bakarken kirli TIR brandaları dikkatlerini çekiyor. Bu binlerce metrelik brandaların yıllar geçtikçe eskiyip, kullanılmadığını fark eden kardeşler, farklılıklarını ve zekâlarını kullanarak hemen harekete geçiyorlar. Amerika'da çok kullanılan postacı çantasını örnek alarak, ilk çantalarını tasarlıyorlar. Sonuç; yüzde 100 su geçirmeyen, TIR brandasından geri dönüşümlü ve bisiklete bindiklerinde de rahat edebildikleri bir çanta ortaya çıkıyor. İlk önce kendilerine yaptıkları bu çanta, daha sonra arkadaşlarından da gelen taleple ilk mağazalarını açmaya kadar götürüyor onları.

SİZ DE TASARLAYIN
Çevre dostu olan bu çantalar, sadece TIR brandası değil, aynı zamanda kullanılmış emniyet kemeri, hava yastığı ve bisikletlerin iç lastiği kullanılarak da yapılıyor. Her biri elde kesilen bu çantaların hiçbiri birbirinin aynı değil. Çünkü TIR brandalarının üzerindeki yazının kesim sırasında nereye geleceği belli olmuyor. Çantaların bir özelliği de, akli dengesi bozuk olan kişilere iş olanağı tanıması... Aldığınız çantanın üzerindeki etikette, çantanın kimin elinden çıktığını da görüyorsunuz. Markanın farklı çanta tasarımları ve boyları var. Ayrıca internet sitesinden kendi çantanızı tasarlamanıza da fırsat veriyorlar. Freitag kardeşlerin 2006 yılında 17 yük konteynerinden inşa ettikleri ilginç kule, markalarını sembolize ettiği gibi Zürih'in en merkezi ve trendy bölgesinde bulunuyor. Aynı zamanda satış ofisi ve showroom olan bu Freitag binası, üretimini şehir merkezinde yapan tek firma olma özelliğini de kazandırıyor onlara. Marka, senede 200 ton TIR brandası, 75 bin bisiklet iç lastiği ve 25 bin emniyet kemeri kullanıyor. Kardeşler, tasarım yapmaya devam ediyorlar. 15 yıl önce çıkardıkları postacı çantasına bugün 40 yeni ürün daha eklemişler. Farklı çanta modelleri, cüzdanlar, iPod için kılıflar ve dizüstü bilgisayar koruyucuları da koleksiyonlarında yer alıyor. Kardeşlerin son tasarımı da UEFA Euro 2008 için tasarladıkları, yine renkli TIR brandasından imal edilen futbol topu. Anlaşılan o ki, Freitag kardeşler yaratıcılık ve girişimcilikte sınır tanımadıklarını kanıtlamaya devam edecekler. 15 yaşına yaklaşmış olan marka, bugün İsviçre'nin sınırlarını çoktan aştı bile. Zürih, Davos ve Hamburg'da mağazaları bulunan marka, dünyada 350'den fazla noktada, Türkiye'de de Beymen mağazalarında satılıyor. Birçok tasarım ödülü olan marka, 2003 yılında New York'taki Moma (Modern Sanat Müzesi) koleksiyonuna da kabul edilmiş.
Haberin fotoğrafları