kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Benito Mussolini'nin 'ürkütücü' portresinin bulunduğu çalışma odası.

Diktatör dediğin zevksiz olur!

20.05.2007
Gösterişli tasarımlar, taklit antikalar, altın kaplamalar, dev boyuttaki tablolar ve avizeler, bir diktatör evinin vazgeçilmezlerini oluşturuyor. Stil editörü Peter York, yeni kitabı Dictator Style'da diktatörlerin stillerini yorumluyor..
Joseph Stalin, Benito Mussolini, Adolf Hitler, Francisco Franco, Juan Peron, Nikolay Çavuşesku, Idi Amin, Saddam Hüseyin... 20. yüzyıla damgasını vurmuş bu diktatörlerin yaşadıkları döneme ve insanlığa etkileri tartışılmaz. GQ dergisi ve Independent on Sunday gazetesinin stil editörü Peter York ise bambaşka bir yönden ele alıyor bu isimleri. Dictator Style adlı kitabında, onların stillerini yorumluyor. York, yaşam tarzlarına ve ev dekorasyonlarına bakarak değerlendirdiği diktatörleri genelde 'zevksiz ve gösteriş düşkünü' olarak tarif ediyor. Dileyenlere ise 10 maddede 'diktatör stili'ni yakalamanın ipuçlarını veriyor:

1- Büyütün:
Her şeyin ama her şeyin çok büyük olmasına dikkat edin. Bir şato mu yaptıracaksınız, odaları iki katı geniş inşa edin. Camlarınız, mobilyalarınız, halılarınız ebatlarıyla göze çarpsın.

2-Kopyalayın:
Diktatörler daha ciddi göründüğü, süslü olduğu ve genelde altın içerdiği için antika kullanmayı severler. Ama orijinallerini eski bulurlar. Bu nedenle diktatör tarzını yakalamak için evinizi taklitlerle, röprodüksiyonlarla donatın.

3- Fransız stilini göz ardı etmeyin
Fransız dekorasyonu ve mobilyaları, son 150 yıldır 'sonradan görmelerin' ilk tercihi olmuştur. Bu yüzden oval arkalıklı yaldızlı sandalyeler ve pirinç kaplı armatürler vazgeçilmeziniz olsun...

4- Otellerden ilham alın
Modern diktatörler gençliklerinde darbe planları yapmak, yaşlılıklarında ise dinlenmek için otellerde çok zaman geçirmiştir. Dekorasyonda iddialı oteller hep dikkatlerini çekmiştir. Bu nedenle bir otel avlusunun benzerini, evinize uygulamaktan çekinmeyin.

5- Altınsız olmaz
Altın kaplama musluklar Çavuşesku'dan Saddam Hüseyin'e, bir diktatörün olmazsa olmazıdır. Altın musluklar "Bende çok para var ve başkalarının ne düşündüğü umurumda değil," diye haykırır. Mutlaka deneyin.

6- Camdan şaşmayın
Avizeler, iç dekorasyonun elmaslarıdır. Daha iddialı bir görünüm için, onları devasa boyutlardaki aynaların karşısına asın.

7- 19. yüzyıl sanatını takip edin
19. yüzyıl ressamlarının çalışmaları, diktatörlerin evlerinde nihai huzura kavuşmuştur. Sıra sizde!

8- Evinizi ünlü markalarla doldurun
Ön bahçe için Mercedes'i tercih ettiniz. Aynı yöntemi iç dekorasyona uygulayın. Fransız Aubusson halılardan şaşmayın. 1990'dan sonra diktatör stilini en iyi yansıtan markalardan bir diğerinin Versace olduğunu da unutmayın!

9- Mermer kullanın
Mümkün olduğu kadar çok mermer kullanın. Mimarların tercih ettiği sade ve yalın formlar yerine mümkün mertebe, bol desenlileri tercih edin.

10- Resminiz her yeri süslesin Hitler'in Berlin dairesindeki portresi, Mussolini'nin çalışma odasındaki korkunç fotoğrafı, Imelda Marcos'un sulardan yükselen devasa resmi gibi, siz de duvarlarınızı kendi başarılarınızla donatın...
Haberin fotoğrafları