kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Pazar SABAH 
GÜLSE BİRSEL

Yalancılar ortaya çıksın!

Bütün araştırmalardan aynı sonuç çıkıyor. Millet çok fazla şey istemiyor aslında siyasetçilerden. Gölge etmesinler, çalışsınlar, yolsuzluk yapmasınlar, yalan söylemesinler, bu! Ve ne yazık ki, başka araştırmalara göre de 'en az güvenilenler' arasında medya ve siyasetçileri sayıyor insanlar. Çünkü birinin size yalan söylemesi fena bir duygu. İnsan kendini aldatılmış, dolandırılmış, aptal yerine konmuş hisseder. Peki günlük hayatınızda herkes size doğruyu mu söylüyor? Birlikte çalıştığınız insanlar, "Orada çok trafik vardır," diyen taksi şöförü, "Bu size daha çok yakıştı", şeklinde ısrar eden satış elemanı, 'Vallahi seni ekmedik, telefonun kapalıydı,' diye sızlanan arkadaşınız, sevgiliniz, hatta çocuklarınız! Şu andan itibaren, yaza özel bir hizmetim olarak, kesip saklayacağınız bu sayfayı, yani 'yalan dedektörünü' sunuyorum siz sevgili okuyucularıma!

YALANI YAKALAMANIN YOLLARI
İşte psikologlara ve vücut dili uzmanlarına göre, yalancıları tespit etmenin yolları, oyuncu adayları ve oyuncular için de faydalı olabilir: Yalan söyleyen insanların vücut hareketleri, jestleri kesik, sert ve normalden az olurmuş! El kol hareketleri kendi vücutlarına yönelirmiş ve dolayısıyla yalancılar, bir olayı anlatırken, doğruyu söyleyenlere göre daha az yer kaplayarak anlatırlarmış! Yalan söyleyen insanlar göz temasından mümkün oldukça kaçınırlarmış! Elleri genellikle yüzlerinde, boyunlarında ve ağızlarında dolaşırmış. Burun kaşıma, kulağın arkasını kaşıma tipik hareketlermiş. Yalancılar kendi göğüslerine açık elle dokunma hareketi yapmadan konuşurlarmış. Yalan söyleyenlerin duygusal jestleri normal temponun dışında olurmuş. Duygu ifadeleri biraz geç ortaya çıkıp, daha uzun sürer ve aniden yok olurmuş! Yalan söylerken, duygu belirten jest ve mimiklerle, aynı duyguyu ifade eden sözlerin zamanlaması birbirine uymazmış! Mesela sevmediğiniz bir hediye aldığınızda, yüzünüzdeki gülümsemeyle "Ay çok beğendim, bayıldım," cümlesi senkronize olmazmış! SUÇLU SAVUNMAYA GEÇER Bu tür yalan mutluluklarda, sözgelimi nezaket sırıtmalarında, gülümserken sadece ağız kıvrılır, gerçek sevinçlerde olduğu gibi gözler de kısılmazmış! Yani mimikler yüzün belirli bir bölgesiyle sınırlanırmış! Suçlu insan genellikle hemen savunmaya geçer, masumlar ise saldırıya başlarlarmış! Yalancı, kendisini sorgulayan veya suçlayana tam olarak yüzünü dönmektense, suratının veya vücudunu biraz yana çevirmeyi tercih edermiş! Yalan söyleyen, sizle kendisi arasına, fark etmeden bazı objeler yerleştirirmiş. Mesela sohbet esnasında içtiği kahvenin fincanını, bir kitap vesaire! Yalancılar daha çok gramer yanlışı yaparlar, diksiyonları daha anlaşılmaz olur, daha alçak sesle konuşurlarmış! Eğer birinin size yalan söylediğini hissediyorsanız sohbet konusunu değiştirin. Yalancı hemen yeni sohbet konusuna girecek ve daha rahat görünürmüş. Gerçeği söylediği halde şüphelenilen insan ise konunun ani değişmesine şaşırıp, genellikle esas konuya dönmek istermiş.

GÖZ HAREKETLERİ ÖNEMLİ
Bu arada, insanların göz hareketlerinin nereye yöneldiği, birçok bilgi veriyormuş. Mesela "Pembe bir inek hayal et," dediğinizde, insanların çoğu, gözlerini yukarı sola doğru hareket ettirirmiş, çünkü bu görsel hayal gücü yönüymüş! Aynı şekilde, yaşanmış bir olayı hatırlamasını istediğiniz birinin de yukarı sağa bakması gerekiyormuş, çünkü bu da beyinde hatırlanan resimlerin yönüymüş. Mesela oğlunuzun yedi yaşındaki arkadaşı akşam yemeğini sizle yemeğe karar verdiyse, siz de "Annenden izin aldın mı evladım?!" diye sorduysanız, çocuğun "Evet, yiyebilirsin dedi," cevabını yukarı sola veya yukarı sağa bakarak söylemesi, cevabın doğru olup olmadığı konusunda ipucu verebilirmiş! Fakat yalan konusunda bazı özel insanlar, bu sayılan kurallara uymaz, başka yerlere bakar, ellerini kollarını daha farklı kullanabilir ve vücut dili uzmanlarını yanıltabilirlermiş. Kimler mi? Ben de dahil, tüm solaklar efendim! Beynimiz diğerlerinin beyni gibi çalışmadığından, her nokta normal insanlardan başka yerde olduğundan, solakların vücut dili ve mimiklerini çözmek daha zor olabiliyormuş! Eh, o da sizin probleminiz!