kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Alamıyorsanız, paylaşın!

Lüks otomobillere binmek, özel uçaklarla seyahat etmek veya marka çantalar kullanmak için milyon dolarlara ihtiyaç yok. Artık tüm dünyada 'orta direk' bile en ulaşılmaz hayallerini, paylaşım siteleri aracılığıyla gerçekleştirebiliyor..
Yazın bir jetle İbiza'ya, lüks bir yatla St. Tropez'ye veya helikopterle Glastonbury'e gitmek... Kulağa hayal gibi geliyor değil mi? Oysa dünyada artık bu hayaller, 'kiralama' yöntemiyle gerçekleştirilebiliyor. Yarış atı, villa, klasik otomobil, sanat eseri, hatta marka çanta bile kiralamak mümkün. Bunu sağlayan ise fractionallife.com adlı internet sitesi. Bu site, insanların her zaman sahip olmak istediği ama yüksek fiyatları veya bakım zorluğu nedeniyle satın alamadığı bu lüks araç ve eşyaları, bir süreliğine kullanma imkânı veriyor. Yani adıyla anlatılmak istendiği gibi, 'zengin tabakanın hayatından bir kesit' sunuyor. Birer servet değerindeki bu araçların ortak kullanılması yani paylaşılması esasına dayanan bu girişim, yeni bir iş alanı olarak da açıklanabilir.

Lüks gemi
Bir yat sahibi olmak, denize meraklı pek çok kişinin en büyük hayalidir. Marinanın önünden her geçişte iç geçirip, kendimizi bu lüks yatların içinde düşleriz. Ama satın alabilecek güçte olsanız bile, bu araçların bakımı hiç de kolay değil. 365 gün boyunca, gece-gündüz bakımının yapılması gerek. Ayrıca kullanmadığınız zaman marinaya ödeyeceğiniz ücret de cabası. Ancak paylaşım hizmeti veren pek çok şirket sayesinde, kısa süreliğine de olsa yat keyfi yaşanabilir. Bu şirketlerden bazıları Slice, Global Yacht Club, Residential Cruise Line ve The World.

Yarış atları
At yarışı izlemek, keyifli bir gün geçirmek isteyenler için bire bir. Birazcık bahis oynar, kendinizi kaptırmadıysanız günün sonunda mutlu ayrılırsınız. Bu fikre katılıyorsanız, bir süreliğine de olsa yarış atına sahip olmaya ne dersiniz? Yıllık bakımı 45 bin YTL civarında olan bu atlardan başarılı olanını seçmek, keyfinizi daha da artırabilir. Büyük pastadan siz de payınızı alırsınız. Yurtdışında bu hizmeti veren şirketlerden atları izleyip, birini seçebilir, bakımıyla kendiniz ilgilenebilirsiniz. Racing Shares, Own A Racehorse, Walter Swinburn Racing, Racing Syndicates yarış atı paylaşımı hizmeti veren şirketlerden birkaçı.

Klasik otomobil
Her ne kadar günümüz trafiğinde kullanmak biraz zor olsa da klasik bir otomobile sahip olmak, büyük bir tutku. Ancak bunun kolay olduğunu söylemek zor. Klasik otomobillerin ilk günkü gibi performans göstermeleri, sahiplerinin gösterdiği özene de bağlı. Artık ilgilileri, tüm bu zorluklara katlanmadan klasik otomobil merakını az da olsa giderebiliyor. Bunun için paylaşım hizmeti veren klasik otomobil kulüplerine üye olmak mümkün. Çoğunda belli bir aidat ödemek gerekiyor. Parc Ferme, True Classics, Club Sportiva, Classic Car Share bunlardan bazıları.

Uçak ve jet
Seyahat etmenin en keyifli yolu kuşkusuz özel uçakla veya jetle olur. İstediğiniz yemeği yer, içkinizi yudumlarsınız. Saatler öncesinde havaalanında olmanıza gerek kalmaz, uzun kuyruklarda beklemez, daracık koltuklarda dizlerinizi karnınıza çekerek oturmak zorunda kalmazsınız. Delta Air Elite, Jetset Fractions ve Club One Air gibi şirketler paylaşım hizmeti veriyor.

El çantası
Çanta paylaşımı alışılagelmemiş bir fikir olsa da, fractionallife.com'da en çok ilgi gören alanların başında geliyor. Prada, Louis Vuitton ve Gucci'nin modelleri en çok tercih edilenler arasında. Ünlü tasarımcıların çantaları da kiralanabiliyor. Ne de olsa pek çok kadın, pahalı çanta takıp davetlere katılmak için deliriyor. Bu durumda en iyi çözüm, paylaşmak! Shoulder Candy, Bag Borrow or Steal, Be A Fashionista, bu hizmeti veriyor.

Haberin fotoğrafları