kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İki saatlik şehir turunda Taylor çiftinin en çok dikkatini çeken, şoförlerin 'biraz' sinirli olması.

İstanbul trafiğinde iki rekortmen

Ece KOÇAL
24 depo benzinle dünya turu yapan Helen ve John Taylor çifti, geçen hafta İstanbul trafiğindeydi. Öğle saatlerinde Boğaz Köprüsü'nden geçen ikili, İstanbullu şoförleri 'usta' olarak değerlendiriyor..
İngiliz Helen (51) ve John (48) Taylor çifti, 25 ülkeyi kapsayan 28 bin 970 kilometrelik dünya turunu 24 depo benzinle tamamlayarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Geçtiğimiz yıl 27 Ocak'ta başladıkları tur, 78 gün sürdü. Dönüşümlü olarak, günde 14 saat direksiyon başındaydılar. Çek Cumhuriyeti'nin karlı dağlarından, Sidney Opera Binası'nın önünden, San Francisco'da Golden Gate Köprüsü'nden geçtiler... Geçtiğimiz hafta ise İstanbul'daydılar. Sabah saatlerinde Dolmabahçe'den hareket eden Taylor çifti, iki saatte İstanbul turu attı. Sırasıyla Kabataş, Eminönü, Sirkeci, Cağaloğlu, Sultanahmet, Kadıköy, Çamlıca, Ümraniye, Baltalimanı, Rumeli Hisarı, Bebek ve Beşiktaş'tan geçtiler. Bu turda en keyif aldıkları şeyin, köprünün üzerinden geçmek olduğunu söylüyorlar. İstanbul trafiğini nasıl bulduklarını sorduğumuzda John Taylor, "14 milyon kişinin yaşadığı bir şehirde otomobil kullanmak hiçbir zaman kolay olamaz," diyerek cevaplamaya başlıyor. Ve hiç beklenmedik bir şekilde devam ediyor: "İstanbul trafiğindeki şoförleri çok beğendik. Evet, biraz sinirliler ve sürekli şerit değiştiriyorlar. Bu nedenle biraz trafikte sinirli olduğunuzu hissettiğiniz anda pencerelerinizi açıp derin bir nefes almanızı tavsiye ederim." Helen Taylor'ın önerisi ise trafiğin yoğun olduğu saatlere göre gününüzü planlamanız. "Böylece trafiğe girmekten de kurtulabilirsiniz," diyor. Taylor'ların dikkatini çeken bir diğer nokta ise İstanbul'da şoförlerin genellikle düz vites otomobil kullanmaları. "Artık düz ve otomatik vitesli otomobiller benzer oranda benzin yakıyor," diyorlar. Ayrıca İstanbul'da yol koşullarının çok iyi olduğunu savunuyorlar. Hatta ekliyorlar: "Önerilerimize uyarsanız, yüzde 10 oranında yakıt tasarrufu yapabilirsiniz."

REKORUN HİKÂYESİ
Helen ve John Taylor çifti, bu dünya turuna çıkmadan önce yakıt ekonomisi konusunda yıllarca araştırma yapmış bir çift. Avustralya ve İngiltere'de farklı güzergâhlarda tur atarak, pek çok rekor kırmışlar. Daha sonra Shell'in sponsorluğuyla dünya turu rekoruna girişmişler. Ve 24 depo yani 1303 litre benzin kullanarak, başarılı da olmuşlar. Otomobilleri, VW Golf FSI 1.6'ydı. Yolculuk süresince çok farklı hava koşullarıyla karşılaştılar. Makedonya'da -15 derecede, Avustralya'da 46 derecede direksiyon salladılar. Ama John Taylor, yolculukları boyunca birbirleriyle bir kez bile tartışmadıklarını anlatıyor ve ekliyor: "Bence kadınlar, erkeklerden daha iyi şoför. Çünkü daha dikkatliler. Bizde de direksiyonda Helen daha iyidir." İngiliz çift dünya turları boyunca eğlenceli anlar da yaşadı. Gittikleri kimi ülkelerde bakanlar tarafından karşılandılar, kimi yerlerde de onurlarına deve güreşleri düzenlendi. Hindistan'da, bir trenin geçtikleri yolu kapatması üzerine maymunlarla içli dışlı olduklarını anlatıyorlar. Ama bu bekleme anlarında yakıt tasarrufu yapmak için kontağı kapattıklarını da İki saatlik şehir turunda Taylor çiftinin en çok dikkatini çeken, şoförlerin 'biraz' sinirli olması.
Haberin fotoğrafları