kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Yaz sıcaklarından su içerek korunun

SEVDİCAN GÜNEŞ / SAĞLIK SERVİSİ
Sıcak yaz günlerinde su içmek önemli. Uzmanlar, yazın susuz kalan vücutta çok çeşitli sorunların ortaya çıktığını belirtiyor..
Ağır bir iş temposu, yapılan egzersizler, sıcak hava, ateşli hastalıklar, mide sorunları ve ishal gibi durumlarda vücudun sıvı ihtiyacı daha da artıyor. Uzmanlar, özellikle yaz aylarında daha bol su içmek gerektiğini belirtiyor. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Kırdar, "Özellikle yaz aylarında insanlar, yoğun çalıştıkları dönemlerde ya da antrenman yaptıkları zaman, su kaybı belirtilerini kontrol etmeli ve zaman kaybetmeden bu ihtiyacı normal seviyeye yükseltmeli," diyor. Günlük önerilen 8-10 bardak suya karşılık her kişinin farklı ihtiyaç düzeyine sahip olduğuna dikkat çeken Kırdar, iş, sağlık durumu ve vücut ağırlığına göre içilen su miktarının ayarlanması gerektiğini belirtiyor. Örneğin 70 kilosunuz. Günlük ihtiyacınız olan miktarı her bir kilo başına 30 mililitre ile çarptığınızda, normal şartlarda günlük 2- 2.5 litre sıvı alma gereğiniz ortaya çıkar. Yaz aylarında bazı hastalıklardan korunmanın sadece su içerek sağlanabileceğini vurgulayan Dr. Kırdar, "Vücutta sistemlerin ve hücresel faaliyetlerin düzgün çalışması suya bağlıdır. Vücuttaki kan hacmini vücut ısısı düzenler, oksijenin ve besinlerin hücrelere taşınmasını sağlar ve hücresel düzeyde biokimyasal reaksiyonlar su ile sağlanır. İnsanın vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 55-60'ını su oluşturur," diyor.

MEYVELERDEN DE FAYDALANIN
Vücudun su ihtiyacının yüzde 20'sinin meyve, sebze gibi besinlerden karşılanabildiğini de kaydeden Op. Dr. Kırdar, portakal, karpuz ve salatalık gibi besinlerin su bakımından oldukça zengin olduğuna dikkat çekiyor. Yazın sıcak havadan dolayı vücudun su ihtiyacının normale göre daha fazla olduğunu dile getiren Kırdar, bu dönemde sistemin iyi çalışması için ihtiyacın bir miktar daha fazlasının vücuda verilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak, fazla sıvı tüketiminin özellikle yaşlılarda, bazı hastalıkları varsa zararlı olabileceğini de vurgulayan Op. Dr. Kırdar, vücudun ihtiyacı olan miktarda suyun alınması gerektiğini hatırlatarak, "Gerekli sıvı alımı sağlanmadığı zaman böbrek taşı ve prostat hastalıklarıyla ilgili önemli sorunlar yaşanabilir," diyor. Su kaybının, ağız kuruluğu ve susama hissine ek olarak, yapılan işe konsantre olmakta güçlük çekme gibi etkileri de olabiliyor. Ayrıca belirgin bir neden olmaksızın kişi kendini yorgun hissedebiliyor ya da nabzı yükselebiliyor. Bazıları da baş ağrısı çekebiliyor.