kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Marie Dorangeon (solda) keşfettiği suları eşi Pierre ile birlikte kurdukları laboratuvarda üretiyor.

İçelim güzelleşelim

BURCU ALDİNÇ
05.05.2007
Sağlık sektörünün son gözdesi kozmetik içecekler; kilo verdirmeyi, selülitleri azaltmayı, sigarayı bıraktırmayı, hatta bronz bir tene kavuşmayı vaat ediyor. Görüş aldığımız uzmanlar ise "Mucize beklemeyin," diyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
İçelim güzelleşelim
Kozmetik kremler, haplar derken son olarak kozmetik içecekler de raflardaki yerini aldı. Saf su ve bitkisel kimyasalların karışımından oluşan bu trendy içecekler; kilo verdirmeyi, selülitleri azaltmayı, sigarayı bıraktırmayı ve cildi bronzlaştırmayı hedefliyor... Tabii bunlar sadece birer iddia... Bu içeceklerin yaratıcısı, yıllardır kozmetik sektörünün içinde yer alan bir Fransız biyolog: Marie Dorangeon. Dorangeon'un bulduğu hazır, içilebilir haldeki bu sıvılar, Türkiye pazarına da girdi. Fransız biyologla, "Kozmetikteki son trend," dediği ultra saf suyu ve kozmetik içeceklerin sırrını konuştuk. Kozmetik içecekler; minerallerden tamamen arındırılmış, içerisine oksijen eklenmiş saf su ve bitkilerden oluşuyor. İçerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. "Peki ama nasıl olur da saf su, oksijen ve bitkiler bizim bronzlaşmamıza, zayıflamamıza hatta sigarayı bırakmamıza yardımcı oluyor?" diyenlere Fransız biyolog, "Ultra saf suyu sakın küçümsemeyin," diyerek anlatmaya başlıyor: "Ultra saf su, kozmetik sektörü için çok önemli bir madde. Çünkü ağır minerallerden ayrılan su; içerisine ilave edilen bitkilerin, hücreler tarafından kolayca emilmesini sağlar. Eğer suyun içinde mineral ve vitaminler varsa, tüm bunlar ağırlık yaparak, bitkilerin hücrelere nüfuz etmesini engeller." Uzun yıllar bitkiler ve saf su üzerine araştırmalar yapan Dorangeon, eşi ile birlikte sahip olduğu kozmetik laboratuvarında suyu saflaştırmak için çalışmalar yapmış. Daha sonra da ihtiyaca göre buna fitokimyasallar (bitkisel) ekleyip tüm dünyada yeni bir trendin yaratıcısı olmuş.

İLGİ BÜYÜK
Eczanelerde, reçetesiz satılan içecekler, hem farklı aromalara sahip tatları hem de kullanım kolaylığı yüzünden bir anda kozmetik sektörünün önemli bir parçası haline gelmiş. Öyle ki şimdiden pazar payının 6 milyon avrosunu ele geçirmiş bile. Zayıflama suyu, sigarayı bırakma suyu ve bronzlaşma suyu, şimdilik Dorangeon'un geliştirdiği ürünlerden üçü. Türkiye pazarının bu ürünlerle tanışması ise çok yeni, ancak daha şimdiden 30 bin kutu zayıflama suyu, 6 bin kutu da sigarayı bırakma suyu satılmış. Bronzlaştırma suyu ise bu aydan itibaren Türkiye'de satışa sunulacak.

SİGARAYA KARŞI PATLICAN
Dorangeon, saf suyun tüm dünyada yeni bir akım başlattığını söyleyerek, "Her şey suda saklı. Dünyanın en iyi kahvesini içebilirsiniz, ancak içine koyduğunuz su kötüyse hiçbir şeye benzemez. Saf su da kozmetik ve hücrelerin gerekli vitaminleri alabilmesi açısından çok önemli. Örneğin zayıflatan suyun içinde kafein açısından zengin mate, yağları yakıcı etkisi olan çayır kraliçesi çiçeği, siyah Frenk üzümü ve kiraz sapı, vücuttaki yağ fazlalarından kurtulmak için ise mürver çiçeği kullandık," diyor. Sigarayı bıraktırmayı amaçlayan kozmetik suyun ana maddesi ise patlıcan özü. Dorangeon bunun nedenini de şöyle açıklıyor: "Bizim amacımız vücuda patlıcan özü ile doğal nikotin vererek, nikotin ihtiyacını gidermek. Ayrıca bu içeceğimizde mentol var. Fransa'da doktorlar sigarayı bırakmak isteyenlere, ağızlarına nane şekeri alarak su içmelerini önerir. Çünkü mentol, ciğerleri açtığı için sigara içme istemini azaltır." Dorangeon'un geliştirdiği bronzlaşma suyu ise, en çok beyaz tenlilerin işine yarayacak gibi görünüyor. "Ben de çok beyaz tenli olduğum için güneşte hemen kızarırım ve bir türlü bronzlaşamam. Ama bu suyu içerek kolayca bronzlaşmak mümkün. Çünkü ürünün içinde beta karoten, yani havuç ve likopen, yani domates çekirdeği var. Bunlar pigmentleri harekete geçirerek daha çabuk bronzlaşmamıza yardımcı oluyor. Dorangeon, özellikle sigarayı bırakma suyunu daha çok erkeklerin tercih ettiğini söylüyor. Fransa'da başlayan kapalı alanlarda sigara içme yasağı ile beraber sigarayı bırakma suyu satışlarında bir patlama yaşanmış.

HAMİLELERE YASAK
Dorangeon, kimyasal içermeyen bu suların yan etkileri olmadığını söylüyor ancak hamile, emziren kadınların ve küçük çocukların kullanmaması gerektiğini belirtiyor. Zayıflama etkisi olan suların ise diüretik (sindirim sistemini hızlandırıcı) etkisi olduğu için hemofili hastaları tarafından kullanılmaması gerekiyor.