kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

dvd ekranı

Yavuz Baydar
Hollywoodland (Buena Vista / Tiglon)
Film:
* * * * / Ekstralar: * * *
TV'deki Superman dizisinin aktörü George Reeves'in 1959 yılında ölümü, Hollywood'un en esrarengiz öykülerinden biri. Allen Coulter filmi "İntihar mı, cinayet mi?" soruları üzerinden kurgulamış hem de harika bir oyuncu ekibiyle çalışmış: Adrien Brody, Bob Hoskins, Ben Affleck, Diane Lane.. Filmin öyküsüne gelince. Reeves evinde silahla vurulmuş olarak bulunur. Polis intihar olduğunu söyler ama annesi inanmaz ve bir ucuz detektif tutar. Detektif Simo (Brody) olayı deştikçe Reeves'in MGM yöneticisi Eddie Mannix'in karısı Toni ile yattığını öğrenir. Simo kendi hayatıyla da paralellikler kurar. Ekstralarda da bol miktarda Hollywood belgeseli var.

Rembetiko (Palermo)
Film:
* * * * Ekstralar: * * * *
Hatırlıyorum, 1984'tü, filmi izleyen herkes gözleri ağlamaktan şiş halde sinemadan çıkıyordu. Usta yönetmen Kostas Ferris'in bir nevi köşetaşı sayılan yarı belgesel filmi, Yunanlılar kadar Türklerin de öyküsünü anlatıyor. Rembetiko, İzmirli Rum kabadayılarının, bitirimlerin, ayak takımının, derbederlerin gerçek müziği. 1922 Eylül'ünde İzmir'de yaşanan trajedi nedeniyle İzmir'den kaçanlar Atina ve Pire'nin varoşlarına gelir, kendi müziklerini de getirirler. Hüzün kutusu bu DVD. Aslı 110 dakikaydı, buna 40 dakika daha eklemişler. Ayrıca Ferris'le bir de söyleşi var.

Stalker (Skala / D Home)
Film:
* * * * / Ekstralar: * * * *
Her zaman en iyi 10 filmim arasında, başköşede yer alır Stalker. Bana göre yönetmenin tüm varlığını ortaya koyduğu bir başyapıttır. Neredeyse üç saat süren bu görsel şiirde, kapatılmış bir 'bölge'ye gizlice adam götüren 'İz Sürücü'nün bir yazar ve bilim adamıyla yaptığı yolculuğu izleriz. Koyu renkler, muğlak diyaloglar ve olağanüstü tek plan çekimler. Fassbinder, Bergman ve Antonioni tarafından göklere çıkarılan film, ne kadar şanslıyız ki kaliteli ve dopdolu bir DVD paketi halinde. Filmin hem görüntü hem de sesi dört dörtlük. İkinci diskte Tarkovski'nin ekibiyle mülakatlar, mezuniyet filminden bir bölüm ve bir de belgesel var.

Shottas / Gangsterler (Sony Pictures)
Film:
* * Ekstralar: * * * *
Tony Montana tipini hafızalara kazıyan Scarface, birçok türevini üretti. Cess Silvera da bu kez Kübalıların yerine Jamaikalıları koymayı denemiş. İki arkadaşın öyküsü Kingston'ın kenar mahallelerinde başlıyor. Byggs ve Wayne, yerel şivede 'shottas' denen 'haydut'luğa özenip ne bulurlarsa talan ediyor. Reggae eşliğinde birden 20 yıl sonrasına geçiyoruz: ABD'den atılan Bygss, Jamaika'da eski arkadaşını bulur. Ve kan banyosu devam eder. Soygunu adeta yücelten bir filmle karşı karşıyayız. Tony Montana'nın öyküsünde bir 'mesafe' vardı. Burada bol bol boş mermi kovanı var.
Haberin fotoğrafları