kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı
Verilen raporda doktorun adı yok!
Bir hastanede bilgisayarlı tomografi çektirdim. Filmin raporunda, bulguların normal olduğu yazıyordu. Oysa doktorum göğüs içi bezelerimde büyüme olduğunu söyledi ve biyopsi önerdi. Bunun üzerine filmi bir başka röntgen uzmanına gösterdim. Filme bakıp, 'bu raporu kim değerlendirdi?' diye sorunca; ben de fark ettim ki, raporun altında raporu yazan doktorun adı yoktu!..

Her türlü tıbbi işlem, yasal olarak yetkin kişiler tarafından yapılmalı ve gerek işlem sırasında ve gerekse işlem sonrasında sorumlu kişiler açıkça belli olmalı. Ünitelerde yöneticiler tarafından onaylanmış aylık, haftalık ve günlük çalışma programları asılmalı; personelin görev dağılımı, mesai saatleri, görev sınırları açıkça tanımlanmalı. Hiçbir personel, kendi görev alanının dışına çıkmamalı; başka bir personelin görevini, yöneticilerden habersiz olarak üstlenmemeli. Hastane yöneticileri; hangi personelin, ne zaman, nerede ve hangi görevi yaptığını bilmeli. Diğer açıdan bakarsak, hastanede yapılan bir işlemin ne zaman, nerede, kimin eliyle veya hangi cihazla yapıldığını bilmelidirler. Bir sorun ya da tıbbi hata söz konusu olduğunda, sorunun nereden, hangi cihazdan ve kimden kaynaklandığı bulunabilmeli. Günümüzde modern hastane işletim ve kayıt sistemleri buna çok uygundur. Ayrıca hastaya verilen raporlarda da söz konusu tetkikin kim tarafından, hangi tarihte, hangi cihazla ve hangi protokol numarasıyla yapıldığı açık veya rumuzlu olarak yer almalı. Bundan ayrı, söz konusu tetkikin yorumu yapılmışsa, yorumlayan kişinin adı soyadı, unvanı, görevi açıkça yazılmalı ve onun tarafından imzalanmalı.

ADI YAZILMALI
Her tıbbi karar doğrudan kişinin sağlığı, yaşamı ve geleceğiyle ilgilidir. Dolayısıyla etik ve yasal sorumluluk taşır. Bu sorumluluğu taşıyamayacak olanların, hastayla ilgili tanı-tedavi sürecine müdahil olmamaları gerekir. Hastaların kendileriyle ilgili tıbbi bakım sürecinde rol üstelenen sağlık çalışanlarını tanıma hakkı vardır. Somut olayla ilgili olarak, okuyucum, adı geçen kurumun yöneticisine başvurarak raporu imzalayan kişinin kim olduğunu öğrenebilir.