kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Japon uzay üssü bir Türk'e emanet
PERVİN KAPLAN
Dr. Serkan Anılır, Japonya Uzay Havacılık Dairesi'nin (JAXA) Uzay Fizik Bölüm ve Uzay Sektör Tasarım Bölüm Başkanı. Bu birimdeki tek yabancı olan Anılır için özel düzenleme yapılmış..
Doç. Dr. Serkan Anılır, Türkiye'nin yurtdışında çalışan bilim adamlarından. Henüz 34 yaşındaki bilim adamı, Japonya Uzay Havacılık Dairesi'nde (JAXA) çalışan tek yabancı. NASA'dan transfer edilen, JAXA'ın sırlarına bir tuşla ulaşabilme hakkına sahip bilim adamının bu kurumda çalışabilmesi için, 2003'te özel düzenleme yapılmış. 2003 yılında Teknoloji ve Bilim Bakanlığı'na, dönemin Milli Eğitim Bakanı Atsuko Toyama ve JAXA'ın yöneticileri referans ve güven mektubu vererek, "Japonya'da kalması ve çalışması bizim için daha iyi olur," diyerek, Anılır'ın çalışması için gereken yasal düzenlemenin yapılmasını sağlamışlar. Tokyo Üniversitesi'nde görev yapan Anılır, Princeton, Yale gibi üniversitelerde misafir öğretim üyesi olarak ders vermiş, 2004'te de Cambridge Üniversitesi'nce 'Yılın Bilim Adamı' seçilmişti.

DÜNYAYA ADAPTE EDİLİYOR
JAXA'da yürütülen en önemli projenin 'altyapısız evler' olduğunu anlatan Anılır, bu evlerin uzay için geliştirildiğini ancak dünyaya adapte edildiğini söylüyor: "Projenin deneme modeli için ilk çiviyi çaktık. Bu evler, deprem başta olmak üzere afet durumunda altyapı çökse hiçbir şebekeye bağlı olmadan elektrik, su ve ısınmayı geri dönüşüm teknolojisi ile en az iki hafta kendi kendine karşılayacak. Geri dönüşüm teknolojisi uygulanacak. Kanalizasyon altyapısı olmayan bu binadan çıkan atık su yüzde 100 arıtılarak, yeniden kullanılacak. Evde insanların yaydığı ısı enerji kaynağı olacak. Bu evler aynı zamanda nüfusu hızla düşen ve 2025'te altyapı maliyeti çok olacağı için kapatılacak Japonya'da bazı şehirleri birleştirilerek oluşturulacak yeni yerleşim yerleri için tasarlanıyor. Aynı zamanda Kenya gibi altyapısı olmayan üçüncü dünya ülkeleri için BM ile birlikte çalışıyoruz."

GÜNEŞ ANTENLERİ
Anılır'ın başında bulunduğu bir başka proje ise güneş enerjisi antenleri. Enerjide yüzde 89 dışarıya bağlı Japonya'nın enerji kaynağı olarak uzayı gördüğünü anlatan Anılır, "Çünkü bu enerji bedava. Proje güneş enerjisini uzayda antenler yolu ile toplayıp, yerde baz istasyonuna ışınlamak üzere kuruldu," diye konuşuyor. Sekiz ay misafir iki yıl da kadrolu çalıştığı NASA'da Uzay Asansörü projesini hayata geçirdiğini ve bunu JAXA'a transfer ettiğini anlatan Anılır, bu projenin de uzaya yük ve insan taşımak üzere geliştirildiğini belirtiyor. Zamanda yolculuğun bugünün bilimi ile gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını anlatan Anılır, "Olmaz diye bir şey yok. Bugünün bilimi ile cevap veremiyoruz belki 100 sene sonra cevap verebilecek duruma geliriz," diyor.