SABAH - 08/04/2007 - Serdar Ortaç'ın bestelerini dinleyemiyorum!
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Serdar Ortaç'ın bestelerini dinleyemiyorum!
Serdar Ortaç'ın bestelerini dinleyemiyorum!
Rock piyasasındaki çocuklar çok yalnız
Cem'in yarım kalan şarkısını bitireceğiz!
Toprakta biriken kültürden esinlendik

Serdar Ortaç'ın bestelerini dinleyemiyorum!

Anadolu Rock'ın 'ak saçlı' ustası Cahit Berkay, pop müzikteki kirlenmeyi sert bir dille eleştirdi. 42'nci sanat yılını kutlayan Berkay, genç rock gruplarına ise destek verdi: Onlara zaman tanımak lazım. Kalkıp Beethoven gibi beste yapacak halleri yok ya!.

Anadolu Rock'ın mihenk taşlarından Moğollar'ın kurucusu Cahit Berkay, sanat yaşamının 42'nci yılını; Grup Zan'la birlikte çıkardığı 'Toprak' adlı albümle kutluyor. "Bu albümle özüme döndüm" diyen 'ak saçlı usta', Moğollar'la verdikleri konserlerin basına yeterince yansımadığından yakınarak; "Herkes pop ile yatıp kalkıyor. Oysa pop müziği kaliteli yapan kaç isim var ki? Mesela ben bir Serdar Ortaç'ı keyifle dinleyemiyorum" diyor. Kendisini 'sanatçı' yerine 'müzisyen' ya da 'besteci' olarak tanımlayan Cahit Berkay'la; yeni albümü Toprak', pop müzikteki kalitesizleşme ve yeni çıkan rock grupları üzerine konuştuk.

*
Grup Zan'la çalıştığınız 'Toprak' nasıl oluştu? Bu albümün ilk parçasını geçen sene temmuz ayında Barışa Semah Duranlar' etkinliği için yaptım. Alevi Federasyonu bu etkinlik için benden bir parça istemişti. Ben de onlara semah üzerine bir parça yaptım ve çok hoşlarına gitti. Bu parçadan sonra, Anadolu'ya ritim olarak bakmaya karar verdim.

* Bu tarzı ilk kez siz mi uyguladınız? Müziklerin alt yapısında folklorik bir tema, üstüne rock formatında gitar tarzında bir müzik pek yapılmadı. Ben Azeri, zeybek, horon, Roman havası, arabesk derken; elimde parçalar birikti. Bir grupla çalışmaya niyetlendiğimde de, Grup Zan'dan Nevzat'a rastladım. Zafer, Aydın ve Nevzat'tan oluşan 'Zan', ölümünden iki yıl önce Cem Karaca'ya eşlik ediyordu. Onlara birlikte çalışmayı teklif ettim ve ritimlerden yola çıktık.

HÜSNÜ MUHTEŞEM ÇALIYOR

* Bu projenin bir özelliği de; sizin 42'nci sanat yılınızı bu albümle kutlamanız... Neler hissediyorsunuz? Grup Zan'la birlikte eli ayağı düzgün, güzel bir iş ortaya koyduğumu düşünüyorum. Çok keyifli bir albüm oldu. İçinde 'Selvi Boylum Al Yazmalım' filminin müziği de var. Bu yıl filmin de 30'uncu senesi. Hala televizyonda oynadığı zaman, geniş bir kitle tarafından izleniyor. Bazı filmler unutulur gider ama 'Selvi Boylum Al Yazmalım' öyle bir proje değil!

* Tiyatrosunu izlemiş miydiniz? İzleyemedim. Davet etmediler ben de gitmedim! Sonra Kerem (Alışık) çok gönlümü almaya çalıştı. Kerem 'Ağabey böyle bir şeyi kasten yapabileceğimi düşünüyor musun?' dedi; cevap veremedim. Kırgınlığım yok çünkü kasten yapmayacağını biliyorum.

* Bu unutulmaz film müziğinin rock versiyonunu yapmak nasıl aklınıza geldi? Müziği aynen alıp çalsaydık, ne yaparsak yapalım yeni bir ruh kazandıramazdık. Bozmuş olurduk ve kullanmazdım. İlave bir melodi koyduk ve emprovize bölümünde Hüsnü Şenlendirici klarnetiyle harika bir doğaçlama yaptı. 'Selvi Boylum'un yeniden yorumu anlamında güzel bir iş çıktı. 'Muhteşem oldu' dedim ve albüme koyduk.

* Hüsnü Şenlendirici albüme nasıl dahil oldu? Daha önce dinler miydiniz kendisini? Hüsnü Şenlendirici'yi 'Laço Tayfa'dan beri takip ediyorum; muhteşem çalıyor. Hüsnü, TRT 2'de 'Dünyanın Türküsü' isimli bir program yapıyordu. Beni oraya davet etmiş, birlikte 'Film Müzikleri' çalmıştık. 'Selvi Boylum'un emprovize bölümünde "Bunu birlikte yorumlayalım" demişti. Yani o zamanlardan bir sözü vardı bana. Hüsnü de Pozitif'in sanatçısı olduğu için dayanışma içine girmesi çok güzel ve doğal. Mesela; MFÖ'yle Moğollar bir parçayı birlikte seslendirse ne kadar iyi olur değil mi?

KALİTELİ POP YAPAN KAÇ KİŞİ VAR?


* Moğollar ile çalışmalarınız devam ediyor mu? Grup Zan'la çalıştığım 'Toprak', değişik bir projeydi ve ben bunu Moğollar'la yapmak istemedim. Bu albüm ritim kurguları üzerine bir yola çıkış. Başından sonuna benim kurduğum özgün bir proje. Moğollar'la yapacağımız albüm için de çalışmaya devam ediyoruz.

* Moğollar'ın konserlerini neden duymuyoruz? Moğollar, muhalif kimlikte müzik yapıyor ve bu tarz müziği bir etkinlikte dinlemek isteyen kurumlar azaldı. Çalıyoruz ama basına aksetmiyor. Bugün popla yatılıp, popla kalkılıyor. Pop müziğin kalitesini sıfırın altına indirdiler. Pop müziği kaliteli yapan kaç tane isim var?

* Peki pop müziği kalitesiz yapan isimler kimler? Siz böyle söyleyince herkes zan altıda kalıyor... Medya seçiyor bu isimleri. Var olan sanatçılar yetmiyor, yeni şarkıcılar için yarışmalar düzenleniyor. Yapsınlar; gençlere yeni kapılar açılıyor ama kalite çok önemli bence. Mesela; ben bir Serdar Ortaç bestelerini keyifle dinleyemiyorum. Ama büyük bir kitle dinliyor. Sinan Özen'in söylediği "Kulağımdan öp beni/ Gıdıkla beni/ Hoşnut olayım" diye bir beste var; bu sözleri kim yazdıysa o isim de kaliteyi düşürüyor. 'O şimdi asker canı neler ister' ise bence çok daha doğru ve mantığı sağlam bir parça! Pop müzikte halkın beğenisinin bir ölçüsü yoktur ama ben Türkçe'nin böyle ayaklar altına alınmasını doğru bulmuyorum.

* Aktivist bir müzisyen olarak neler yapıyorsunuz? En son Hüsnü ile birlikte Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılmasını protesto ettik; çıktık sahneye müzik yaptık. Ben "Bu ülkede yaşıyorsam telif gelirim de var. Suya sabuna dokunmadan yaşayıp gideyim" diyebilirim. Ama kızımın yarın öbür gün olacak çocuğu "Dede bu ne biçim dünya?" derse ben ne cevap veririm? Bu dünyayı hoyratça yaşamak; en onursuz ve saygısız yaşam biçimi! Ben gücüm yettiği, aklım erdiği müddetçe bu olumsuzluklara karşı mücadele edeceğim.

ASLI ÖRNEK GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Nedim'in hastalıklı ruhu tedavi olmalı!
 Farklı karakterlere bürünmeyi severim
 Serdar Ortaç'ın bestelerini dinleyemiyorum!
 Birol çılgın ama bana sökmez!
 Playboy onu anıyor
 Jacksonlar'ın anıları satılacak
Avşar'ın adı teniste resmileşti
Avşar'ın adı teniste resmileşti
Türkiye Tenis Federasyonu, Antalya Tenis Turnuvası'nın adını 'Antalya...
Damat adayı Leman Sam'ı dinledi
Damat adayı Leman Sam'ı dinledi
Leman Sam, önceki akşam Beşiktaş Kültür Merkezi'nde bir konser verdi.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.