kapat
   
07 Nisan 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Akaryakıt kaçakçılığındaki ilişki yumağı neden açılamıyor?

Ben yazmaktan, okurlarım ise okumaktan bıktı, ancak Gümrük Müsteşarlığı'nda 'Akaryakıt kaçakçılığına yardım' ettiği iddia edilen Gümrük eski Müsteşarı Mehmet Şahin'i Bakan Tüzmen korumaktan bıkmadı. Bu kirli ilişkiler ağı neden çözülemiyor ve Başbakan Erdoğan'ın talimatına rağmen bu şahıs neden soruşturulmuyor ve korunmaya devam ediliyor? Bir Bakan böyle bir riske neden girer?
Gümrük Müfettişleri'nin soruşturması sonunda Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin ile İzmit Gümrük Başmüdür vekili Şükrü Keleş hakkında 'Kaçakçılığa yardım' iddiasıyla Gebze C. Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulur, dönemin Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin' in de 'kaçakçılığa yardım' ettiği gerekçesiyle Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen' den Başbakanlık Teftiş Kurulu soruşturması için onay isteniyor.
Gebze Başsavcılığı Şükrü Keleş ve Remzi Akçin hakkında takipsizlik kararı verice, Gebze Başsavcılığı'nın takipsizlik kararına itiraz edilmesi için müsteşarlığa bir yazı yazıyor. Gümrük Müsteşarı bu talebe olumlu yanıt vereceğine, dönemin Gümrük Müsteşar Yardımcısı ve şimdiki Müsteşar Vekili Bülent Ertem imzalı 28.11.2006 gün ve 21344 sayılı yazı ile İzmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'nden "Gebze C. Başsavcılığı'nın anılan takipsizlik kararı için bir üst mahkemeye itiraz için müracaattan vazgeçilmesi" talimatını veriyor. Soruşturmayı yürüten müfettişler, "Benim genel müdür yardımcım ile başmüdürüm kaçakçılığa yardım etti." diye savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Savcı takipsizlik kararı verince de, müfettiş diyor ki, 'bu karara itiraz edilmesi gerekiyor.' Bunun üzerine müsteşar vekilinin vekili Bülent Ertem, başmüdürlüğe " Aman ha, sakın bu takipsizlik kararına itiraz etmeyin bu kapansın" demeye getiriyor. Gümrük Müsteşarlığı gerekeni yapmayınca, bu kez Maliye Bakanlığı Baş Hukuk Müşavirliği tarafından Gebze Başsavcılığı'nın bu kararına Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde itiraz ediyor ve Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Gebze Başsavcılığı'nın Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin ile İzmit Gümrük Başmüdür Vekili Şükrü Keleş' in takipsizlik kararının kaldırılarak dava açılmasına karar veriyor.
Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin hakkında ise, Bakan Tüzmen'in onayı ile soruşturma açılmasına gerek yoktur kararı veriliyor . Ancak daha sonra Danıştay kararı ile bu süreç başladı. Müfettişler, "Müsteşarımız kaçakçılığa yardım etmiş, soruşturulsun" diyor, Bakan Tüzmen, "ne gereği var canım" deyip olayı örtbas ediyor.
Mehmet Şahin ile ilgili iddialar bununla da sınırlı değil. Gümrük Vakfı diye bir Vakıf var. Bu Vakfın Yöneticileri arasında kaçakçılığa yardım ettikleri gerekçesiyle yargı sürecine girilen Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin ve İzmit Baş Müdürü Şükrü Keleş yer alıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişleri bu vakfın yasalara aykırı işler yaptığı için kapatılması için Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açıyor ve Mehmet Şahin ile Şükrü Keleş'in aralarında bulunduğu yöneticiler içinde Savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor, Bununla ilgili dava Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce Yargıtay'a taşınıyor.

Erdoğandan soruşturma talimatı
Başbakan Erdoğan'da bu kişiler hakkında soruşturma talimatını da Bakan Tüzmen'e veriyor . Başbakan Erdoğan'ın bu talimatı ile Teftiş Kurulu'nca soruşturma açılması gerekirken, konu suçlanan Müsteşara havale ediliyor. Müsteşar da emrindeki Kontrolöre... ve tahmin edeceğiniz gibi sonuç yok. Bu yetmiyormuş gibi Vakıf kapanınca, aynı işi görmek üzere Müsteşar Vekili Şahin başkanlığında aynı ekiple bir kooperatif kuruluyor. Başbakan Erdoğan, bunun da soruşturmasının talimatını veriyor . Ancak o talimatın gereği de yapılmıyor. Bakan Tüzmen'in deyimi ile sözde nadasa bırakılan Müsteşar Vekili Mehmet Şahin halen bu kooperatifin Başkanı ve makam odası ile makam aracını kullanarak gücünü devam ettiriyor. Buranın ayda yaklaşık 1 milyon YTL'lik gelirleri de Bakan Tüzmen'in örtülü ödeneği gibi kullanılmaya devam ediyor.
Başbakan Erdoğan, "Kaçakçılığa yardım edenleri, usulsüz olarak para toplayan, kooperatif yönetimini soruşturun" diyor . Kürşad Tüzmen, topu taca atıyor. Belki ben yanlış düşünüyorum, Başbakanlık Teftiş Kurulu bu olayları araştırsın ki, Bakan Tüzmen ve adı geçenler zan altında kalmasınlar.
YARIN: Başbakan adına Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener Kürşad Tüzmen'e hangi talimatı verdi? Bakan Tüzmen ne yaptı?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Türkiye, alışveriş merkezi cenneti mi oldu?   / 06-04-2007
 İhracat artışını açıklayanlar neden detay vermez?   / 05-04-2007
 Özgür olmak   / 04-04-2007
 İstikrar için kamu dengesini bozmayın   / 03-04-2007
 Bakan Tüzmen bu kez Ukrayna'da coştu   / 31-03-2007
 İnterneti silah olarak kullanmak mümkün mü?   / 30-03-2007
 Kültür ve tabiat varlıkları korunuyor mu, kaderine mi terk ediliyor?   / 29-03-2007
 Balık çiftlikleri tamamen kalkmalı mı?   / 28-03-2007
 Devlet Bakanı Şener'e cevabı kim verecek?   / 27-03-2007
 Bülbül Köyü'ne geri dönen İsviçre vatandaşının başına gelmeyen kalmadı   / 26-03-2007
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Akaryakıt kaçakçılığındaki ilişki yumağı neden...
MELİHA OKUR
Süzer, Özilhan ile ortak oluyor
Irak bölünür mü?...
Deprem Dede'den hutbe
Prof. Dr. Işıkara, Ataköy 5. Kısım Camisi'nde cuma namazına gelen...
Fatih Sultan Mehmet'in mezarı açılsın
"Fatih Sultan Mehmet Nasıl Öldürüldü" adlı kitabın yazarı tarihçi...
Yatak altından çıkan erkek yargıyı böldü
Yatak altından çıkan erkek yargıyı böldü
Yerel mahkeme, evli kadının eve aldığı ve kocasının yatağın altında...
Turist gemisi Titanic gibi battı
Turist gemisi Titanic gibi battı
Santorini Adası'nda kayalıklara çarpan Yunan gemisi yan yatıp sulara...
IMKB
E: 45.845 D:% 0,29
DOLAR
S: 1,367 D:% -0,037
EURO
S: 1,831 D:% -0,300
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu