SABAH - 05/04/2007 - Mehmet Barlas
kapat
   
05 Nisan 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Sakın statükoya muhalif olmayın iktidara muhalif olun...

Demokratik bir ülkede seçilmiş siyasi iktidara muhalif olmak hem itibar getiren bir tutumdur, hem de hukuki ve siyasal güvencelerle teşvik edilen bir konumdur. Çünkü her ülkede bir iktidar vardır. Ama sadece demokrasilerde muhalefet olur. Demokrasilerdeki iktidarların meşruiyetini, muhalefetin varlığı sağlar. Siyasi partilerin, basının, sivil toplumun iktidara karşı muhalefetini seslendirmesi, hem denetimi, hem demokratik rekabeti, hem de alternatif oluşumların varlığını kanıtlar.
Her rejimde zor olan muhalefet türü ise, statükoya, müesses nizama, egemen güçlere muhalefet etmektir.
Örneğin dünyanın en gelişmiş demokrasisi olduğu varsayılan ABD'de, çağın Roma imparatorları olarak nitelenen "Başkan"lara muhalif olabilir ve hatta onları Nixon gibi istifaya bile zorlayabilirsiniz. Ya da Clinton'a olduğu gibi, Kongre komitesi Başkan'ın cinsel uzuvlarını bile inceleyebilir.

DERİN DEVLETLER
Ama "Invisible Government" denilen Amerikan derin devleti ile ters düştüğünüz zaman muhalif olmak eziyetli ve tehlikeli bir iştir. Ancak değişimin getirdiği yeni konjonktür sizi temize çıkartabilir. Eğer solcu veya nükleer savaş karşıtı iseniz, Mc Carthy'ci komiteler sizi kara listelere alıp, açlığa mahkum eder. FBI'ın Başkanı sizi sevmiyorsa, Başkan olsanız bile onların karşısında "Ya şantaj yaparlarsa" diye titrersiniz. Vietnam Savaşı'na karşı tutumdaysanız gazetenize baskılar uygulanır. Haber kaynaklarınız korkudan sizinle gece yarıları bodrumlarda buluşur. Telefonlarınız dinlenir.
Çoğulcu demokrasinin yeni bir model olduğu, devlet karşısında bireyin karınca gibi görüldüğü, tabuların özgür düşünce karşısında ağır bastığı Ortadoğu coğrafyasında ise, statükoya, müesses nizama, egemen güçlere muhalif olmak iyice zor bir konumdur. Bu yüzden de "İktidar"a muhalif olanlar aynı zamanda "Rejim"e muhalif olmamaya özen gösterirler.
Örneğin "Bu iktidarın bütçesi açık veriyor" diyenler, genellikle "Savunma Bütçesi" ndeki harcama kalemlerine pek girmezler. Sosyal güvenlik hesaplarındaki aktüarya hesabına uyumsuzluk eleştirilir ama, bürokrasinin sosyal güvenliğini sağlayan Emekli Sandığı'nın, işçi ve esnafın sosyal güvenlik kurumları karşısındaki dengesizliği düzeltilmek istenince, bu yapılamaz ve herkes susar.

RESMİ POLİTİKALAR
Seçilmiş iktidarlar bazen seçimle, bazen darbeyle gelip giderler, değişirler... Ama "Resmi politika" denilen çizginin çözümsüz bıraktığı sorunlar hep aynı kalır. Bunlara çözüm getirmeyi deneyen seçilmiş iktidarlar ise, "Ver kurtulcu" hatta "Hain" ilan edilir. Örneğin devlet ABD ile kader birliği yapınca bu "Stratejik İttifak" olur. Seçilmiş iktidar ABD ile iyi ilişki kurarsa buna "İşbirlikçilik" ve hatta "Amerikan ajanlığı" damgası vurulur.
Dün de durum böyleydi, bugün de durum farklı değil.
"Biz"den örnek verelim isterseniz.
Sabah'ın eski sahibi Dinç Bilgin üç hafta önce TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ü ziyaret edip, Sabah Grubu'nun yeni patronu Turgay Ciner ile arasında imzalanmış 2002 yılına ait "gizli protokol ve sözleşmelerin" olduğunu söylemiş. Referans'ta Eyüp Can'ın yazdığına göre uzman bir heyetle 12.06.2002 tarihli protokol ve 8.8.2002 tarihli sözleşmeler incelenmeye alınmış. Adli Tıp'tan imzaların gerçekliğine ilişkin rapor istenmiş. Bu arada belgeler incelendikçe Dinç Bilgin'in Turgay Ciner ile aslında en başından itibaren "gizli ortaklık içinde olduğu" anlaşılmış. Bu da TMSF'nin 2005 yılında Turgay Ciner ile yaptığı satış protokolünü geçersiz kılmış. Böylece TMSF Başkanı Ertürk, Sabah ve ATV'ye dönük el koyma operasyonunu başlatmış.
Demek ki Türkiye'nin ikinci büyük medya grubunun yönetiminin kamuya geçmesinde rol oynayan etken "Hukuk"tur.
Buna karşı "Nokta" dergisinde yayınlanan "Andıç" ve "Günlük"lerin karşısında ilgili kurumlar bunları gerçek olup olmadıklarına değil, bunları kimin sızdırdığına dönük soruşturma yapıyor. Seçilmiş iktidarın amansız ve tavizsiz muhalifleri, bu konu gündeme gelince ya dut yemiş bülbül oluyorlar ya da bu metinlerdeki durumları değil, cemaatleri suçluyorlar.

DERİN SUSKUNLUK
Dün Radikal'de bu konuya değinen İsmet Berkan şöyle yazmıştı:
- Vatandaş olarak benim cevabını merak ettiğim iki soru var: 1. Sahte olduğu söylenen günlüklerde sözü edilen darbe girişimi gerçek midir? 2. Günlükler gerçekten sahte midir? Bence savcılarımızın her iki soru için de harekete geçmesi gerekiyor. Özellikle 2003 sonu ve 2004 başında bir darbe veya ülkenin seçilmiş hükümetini devirmek için yasadışı çeşitli girişimler yapılmış ya da başlatılmışsa, bu bizim Anayasamıza ve Ceza Yasamıza göre suçtur..
Son söz olarak şunu söyleyebilirim. Sabah'ın eski ve yeni sahipleri arasındaki özel sözleşmelerin gerçekliğini titizlikle araştıran "Kamu"yu alkışlayanlar, rejimi ve devleti ilgilendiren iddiaları gündeme getiren metinler karşısındaki hareketsiz "Kamu"yu neden görmüyorlar?
Çünkü siyasi iktidara muhalefet kolaydır. Neticede siyasi iktidarlar gidicidir. Kalıcı olanla arayı açmaktan kaçınmak aklın gereğidir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gazetenin değeri mürekkebinden yansıyan ruha bağlıdır...   / 04-04-2007
 Gazeteler haber de yapar haber de olur...   / 03-04-2007
 Üniformalar aynı olsa da onları giyenler farklıdır   / 02-04-2007
 TSK'yı anlamak kadar sivil toplumu da anlamak gerekir...   / 01-04-2007
 Yeni sınıflandırmalar ışığında kent-soylular...   / 31-03-2007
 İnternet bir tehdit değil insanlığın geleceğidir   / 30-03-2007
 Türkiye'nin siyasi fay hattında hareketlenme yoğun   / 29-03-2007
 İçeride boşluk yaratılırsa bunu dış güçler doldurur...   / 28-03-2007
 Türkiye hizmete dönük siyasi rekabeti özlüyor   / 27-03-2007
 Mizah da, gerginlik gibi siyasetin mütemmin cüzüdür   / 26-03-2007
YILMAZ ÖZDİL
14 Nisan...
Şimdi size desem ki...
"Antalya'da...
ERGUN BABAHAN
Hem savcı hem yargıç
Türk medyasında "iddianame"...
MEHMET BARLAS
Sakın statükoya muhalif olmayın iktidara muhalif...
UMUR TALU
Armutlaşmamak!
Bunamadım.
Yenileri unutup sadece...
FATİH ALTAYLI
Haniye daveti
Suriye gezisi sırasında, hükümetin...
ERDAL ŞAFAK
Karagücü'nün millileri
Bir gün yolunuz Türk...
İran lideri şov, İngiliz askerler bayram yaptı
Ahmedinecad İngiliz askerleri yakalayan komutana törenle madalya...
Yunan başkan: Bizi maçtan men edin
Türkiye maçında çıkan olaylar ve voleybol maçında yaşanan taraftar...
Yeni 10 Riquelme
Yeni 10 Riquelme
G.Saray, dünyanın en iyi oyun kurucuları arasında gösterilen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu