SABAH - Ahmet Örs
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ahmet Ors @ SABAH
SMS:
4122-AO MESAJ
 
Makaron
Makaronun iyisi nasıl anlaşılır?

Makaronun iyisi nasıl anlaşılır?

İyi bir makaronun dış kabuğu ince, gevrek, içi yumuşak olmalı. Kabuğu sert, içi lastik gibi, uzun uzun çiğnemek zorunda kaldığınız makaronları başarısız olarak niteleyebilirsiniz. Nihayet son başarı kriteri, makaronu yerken damağınızda bırakacağı lezzet nüansları. Örneğin fıstıklı diye satın aldığınız pastel yeşil renkli bir makaron, kıvamı ne kadar iyi olsa da, eğer damağınızda fıstık lezzetini uyandıramıyorsa başarısız demektir. Pastaneden pastaneye makaronların boyları farklılık gösterdiği halde, bu kurabiyenin doğduğu yer olarak niteleyebileceğimiz ve standart olarak alabileceğimiz Laduree'de yapılanların ağırlığı 74 gram, çapları ise 7.5 santim. Bizde ise Beyoğlu'ndaki Markiz'den Kadıköy'deki Beyaz Fırın'a, Bağdat Caddesi'nde yeni açılan Patisserie Levon'dan Kanyon'daki Kitchenette'e, Kalamış'taki Cake Studio'dan Çengelköy'deki Seval Pastanesi'ne, Suadiye'deki The Bakery'e kadar herkes onlardan yapıyor. Bir tadım seansında bu makaronların hepsini tattım. Bana göre kriterlere en uygunu Patisserie Levon'unki. Onu, İstanbullulara makaronu sevdiren Beyaz Fırın'ınkiler izledi. Ancak bütün makaronların görüntüsü cıvıl cıvıl. İnsanın içini açıyor, yaşam keyfini artırıyor. Bir süre önce Paris'in lüks Plaza Athenee Oteli içindeki, dünyanın en ünlü şeflerinden Alain Ducasse'ın restoranından çıkanlara bir kutu makaron armağan edildiğini görmüştüm. Ducasse, insanların damak ve göz zevkine en iyi hitap eden mutfak ustalarının başında gelir. Onun müşterilerine diş kirası olarak uygun gördüğü hediye, makaron, bence de Sevgililer Günü'ne de en uygun armağan. Hepimizin Sevgililer Günü kutlu olsun!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Buğday birası eşliğinde limonlu tart   / 25-03-2007
 İstanbul 'üç vakte kadar' Avrupa kültür başkenti olacak   / 11-03-2007
 Kadehteki çiçek bahçesi   / 04-03-2007
 En eski yemek türü: Çorba   / 25-02-2007
 Tiraja giden yol mideden geçer   / 18-02-2007
 Makaron   / 11-02-2007
 Bulanık beyaz lezzet   / 04-02-2007
 İşkembe sınıf atladı   / 28-01-2007
 Yemeğin kitabını yazanlar   / 21-01-2007
 Bu yoğurdu nasıl saklasak?   / 14-01-2007
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Gönüllü kültür elçisinden Konya yemekleri...
'Toplum beni değil, ben toplumu değiştirmeliyim'
'Toplum beni değil, ben toplumu değiştirmeliyim'
Avusturya'daki lüks hayatını elinin tersiyle itip Anadolu'da köy...
Festival tarihi açık artırmada
Festival tarihi açık artırmada
Bu yıl programına 237 film sığdıran Uluslararası İstanbul Film...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.