SABAH - 28/03/2007 - TÜSİAD istikrar istiyor
kapat
   
28 Mart 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TÜSİAD istikrar istiyor
TÜSİAD istikrar istiyor

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, cumhurbaşkanlığının uzlaştırma makamı olduğuna inandıklarını, dolayısıyla gelecek cumhurbaşkanının uzlaştırıcı bir cumhurbaşkanı olması gerektiği düşüncesini taşıdıklarını kaydetti.

Yalçındağ, bazı gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, geçtiğimiz 4-5 yılda IMF ile birlikte hazırlanılan makroekonomik programda Türkiye'nin son derece başarılı olduğunu, gerek enflasyon, gerek borcun GSMH'ya oranı, gerekse büyüme hızının iyi seyrettiğini anlattı.

Türkiye'nin bugün, biri Türk ekonomisinin küresel dalgalanmalara karşı dayanaklılığının artırılması, diğeri de yakalanılan yüksek büyüme hızının orta vadede devam ettirilebilmesi olarak özetlenebilecek iki eşiği aşması gerektiğini aktaran Yalçındağ, bu hedefleri tutturabilmek için aşılması gereken bazı sorunlar olduğunu kaydetti.

Dünyadaki yüksek likiditenin, cari açığın bir sorun yaratmadan fonlanabilmesini sağlamakla birlikte kısa vadede yüksek cari açığın ekonomik bir risk oluşturduğunu ifade eden Yalçındağ, cari açığın merkezi bir müdahaleyle aşağı çekilmesi taraftarı olmadığını, bu konuda üretim, ihracat yapısında verimliliğin artırılması, mikro reformlarla daha kalıcı bir çözüm yoluna gidilmesi gerektiğini belirtti.

Reel faizlerin yüksekliğinin büyümenin önünde risk olduğunu da aktaran Arzuhan Doğan Yalçındağ, Merkez Bankasının bağımsızlığının altını çizdi ve yüksek faizle mücadelenin yolunun enflasyonla mücadeleden geçmesi gerektiğini söyledi.

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, enflasyonla mücadele hedefine kilitlenilmesi gerektiğini, enflasyonunu, cari açığını aşağı çekmiş, mikro reformlarını yapmış bir Türkiye'de zaten risk algılaması azalacağı için bunun reel faiz üzerinde pozitif bir etkisi olacağını dile getirdi.

''SORUN BEKLEMİYORUZ''


Bu yıl iki seçim yapılacağını, dolayısıyla Türkiye'nin asıl büyümeyi 2008 yılında yakalayacağını, bu yılın risksiz, sorunsuz atlatılması durumunda 2008 yılında çok daha yüksek büyüme hızı yakalanacağı düşüncesinde olduğunu aktaran Yalçındağ, ''Biz bir sorun beklemiyoruz ama tabii 2 seçim kolay bir şey değil'' dedi.

Genel seçim sonuçlarına ilişkin tahminlerinin sorulması üzerine Yalçındağ, seçim tahminlerini akşam yemeklerinde iddia şeklinde yaptıklarını, ancak gazetecilerle paylaşabileceği bir öngörüsü olmadığını anlattı.

Türkiye'nin, geçtiğimiz bir kaç yılda ekonomik anlamda, AB ile ilişkiler anlamında istikrarı yakaladığını belirten Yalçındağ, ''Bunlara bağlı kalmalı diye düşünüyorum. Oluşabilecek yeni bir hükümet, tek parti hükümeti veya koalisyon hükümeti, öyle veya böyle eğer bu iki konuya odaklanır, zaten çok iyi bildiğimiz yol haritalarına devam ederse bir sorun yaşamamalıyız diye düşünüyorum'' dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI


Bir gazetecinin, TÜSİAD'ın da Tayyip Erdoğan'ın ''köşke çıkmaması gerektiği'' yönünde açıklamaları olduğunu ifade etmesi üzerine Yalçındağ, ''Ne TÜSİAD (Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olarak kalmasını istiyoruz) diye bir şey söyledi ne de ben (Tayyip Bey Cumhurbaşkanı olsun) dedim'' dedi. Yalçındağ, devamla şunları kaydetti:

''TÜSİAD istikrar istiyor ve cumhurbaşkanlığının uzlaştırma makamı olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla gelecek cumhurbaşkanının uzlaştırıcı bir cumhurbaşkanı olması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye bir demokrasi ülkesi. Meclis'in kararına saygılı olmalıyız ama Meclis de bu yönde uzlaşıcı ve uzlaştırıcı davranmalı diye düşünüyoruz. İsim veremeyeceğim ama toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenen kabullenen bir cumhurbaşkanı olmalı...''

ÖZAL-DEMİREL BENZETMESİ

Bir gazetecinin, bu ifadelerden ''Tayyip Erdoğan'ın uzlaştırmacı olmadığı'' sonucunun çıkıp çıkmayacağına ilişkin yorumları üzerine Yalçındağ, ''Siz de bu ülkede yaşıyorsunuz, gelen tepkileri görüyorsunuz, dolayısıyla... Aslında yakın geçmişe bakarsanız cumhurbaşkanlığı seçimleri bu anlamda bu derece ihtilaflı olmuş muydu? Daha çok kişiseldi... Rahmetli Özal ile Demirel arasında yaşandı ama bu anlamda bir çekişme yaşanmadı öyle değil mi? Sanki burada toplumun farklı kesimlerinde hassasiyet oluşuyor ve bu da gündeme getiriliyor gibi algılıyoruz biz. Onun için de uzlaşmacı ve uzlaştırmacı diyoruz.''

Yalçındağ, bu yöndeki ısrarlı sorular üzerine cumhurbaşkanlığı makamı için bir tanım kullandıklarını ve cumhurbaşkanının bu tanıma uyması gerektiğini ve bu tanımın gereklerini yerine getirmesi gerektiğini söylediğini ifade ederek, ''Takdir edersiniz ki bir isim telaffuz edemeyeceğim'' dedi.

''AKTİF SİYASETİN İÇİNDE OLUNMAYACAK BİR MAKAMDIR ORASI...''

Cumhurbaşkanının tüm parlamenter sistemlerde bir icra makamı olmadığını, partiler üstü bir makam olduğunu aktaran Yalçındağ, ''Yani çok aktif siyasetin ve icranın içinde olunmayacak bir makamdır orası ve toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenen içselleştirilen, kabul edilen bir makamdır orası...'' dedi.

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, Türkiye'nin ciddi bir istikrar yakaladığını ve oldukça başarılı bir 4-5 yıl geçirdiğini ancak, daha işin bitmediğini, yapılması gereken önemli işler olduğunu belirterek, ''Türkiye buna odaklanmalı, artık bu konuyu aşmalı, bu konunun bir hassasiyet ve bir sorun yaratmasına meydan vermemeliyiz ve bunu aşmalıyız. Yapmamız gerekenlere odaklanmalıyız'' diye konuştu.

Bir gazetecinin Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ''Köşke çıkması'' halinde TÜSİAD'ın tavrında bir değişiklik olup olmayacağını sorması üzerine Yalçındağ, ''Bu soruya nasıl cevap verirsem vereyim başka türlü algılanacak. Türkiye'nin yapması gerekenler çok açık, konjonktür açık, bizim algıladığımız hayal ettiğimiz Türkiye açık, bunlara odaklanılmalı...'' demekle yetindi.


Yalçındağ, ''Uzlaştırmacı olmazsa, dayatma olursa ekonominin seyri nasıl olur'' sorusu üzerine, yatırımın güven ve öngörülebilir bir ortam isteyeceğini kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Memura promosyon ödemesi
 İmarzedeler parayı peşin alacak
 Piyasalarda İran tedirginliği
 Erken rezervasyon sezonu açıldı
 400 bin çiftçi hapse girebilir!
 Sağlıkta 'eşitlik' ödemesine red
 Yabancı doktorda geri adım
 İzmir Limanı'nda teklif zamanı
 Adabank Davası'nda bozma kararı
 Hazine, 42 milyar YTL'lik alacağını toplayamadı
 Oger, 4.2 milyar dolarlık Telekom borcunu tek kalemde...
 THY, günde 4 uçağı 'bedavaya' taşıyor
 Yolsuzluk endişe veriyor en çok siyaset etkileniyor
 Merkez'den hükümete harcama uyarısı
 Gümrük Birliği ihlaliyle AB önümüzü kesiyor
 GE: Garanti'yle Kuzey Afrika'da genişleyebiliriz
 Zemheri'de 5 yılda 5 milyon dolarlık zarar tespit edildi
 Mortgage, bankasüransı tetikleyecek
 'Yerliler AB'ye uyumlu olan hükümete yatırım yapacak'
 Yurtdışı sisli, borsa yüzde 0.4 geriledi
 KEY hesabı ödemeleri 2008'e kaldı
 Vestel, insansız uçağını ihraç etmeye başladı
 'Philips, sağlıklı yaşam ile büyüyecek'
 Lassa 3 milyon lastik ihraç etti 150 milyon dolar gelir...
 'Daha küçük alana çok katlı mağaza açacağız'
 Ertürk'e açılan dava reddedildi
 Mortgage, ABD'de siyah ve Latinlere 4 kat daha pahalı
 'Kadın olduğum için küçümsendiğimi hiç düşünmedim'
 '5 yıl içinde 50 milyar Euro'ya çıkar'
 Şirketlerden
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Balık çiftlikleri tamamen kalkmalı mı?
Denizde...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
IMF'nin tolerans sınırı zorlandı mı?
DPT'nin 1990'ların...
ŞELALE KADAK
Nüfusun yarısı öteki yarıdan eksik tutulamaz!
Türkiye...
Popstar Bayhan polisle çatışan araçta çıktı
Polisle silahlı çatışmaya giren ve gözaltına alınan dört kişi...
'Hayalet Villalar' dört başkan sonra yıkıldı
Sarıyer'de 22 yıl önce yapımına başlanan ve 'Hayalet Villalar'...
Gül'ün odasında rehine pazarlığı
Gül'ün odasında rehine pazarlığı
Beckett, İran'da esir alınan İngiliz askerleri için rehine...
'İstihbarat Savaşı'nda buzları eriten yemek
'İstihbarat Savaşı'nda buzları eriten yemek
Hrant Dink suikasti sonrası İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah...
IMKB
E: 43.080 D:% -0,04
DOLAR
S: 1,393 D:% 0,108
EURO
S: 1,859 D:% 0,135
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu