kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin imajını bu türkülerle düzelteceğiz
Türkiye'nin imajını bu türkülerle düzelteceğiz
Şükriye Tutkun aramıza katılırsa çok seviniriz
90 bin sattık diye şaşırdık

Türkiye'nin imajını bu türkülerle düzelteceğiz

Ferhat Göçer, Volkan Konak, Nebil Özgentürk, Grup Laçin gibi ünlülerin türkü söylediği 'Rengahenk Türküler-Anadolu Sevdası' adlı projenin yaratıcısı Ufuk Işıklar: Bu albümleri türküleri ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla yapıyoruz.

Bir buçuk yıl önce, 18 sanatçının bir araya gelerek 33 türkü seslendirdiği 'Rengahenk Türküler'in devamı niteliğindeki 'Rengahenk Türküler-Anadolu Sevdası' adlı albüm, geçtiğimiz haftalarda satışa sunuldu. İlki merhum ressam Nuri İyem'in eserleriyle birlikte sunulan ve böylece sadece bir türkü albümü olmaktan öte değer kazanan projenin ikincisinde ise; resimleriyle Fikret Otyam yer aldı. Her iki albümün de yaratıcısı ve yapımcısı Ufuk Işıklar, bu projeleri sadece Türkiye için değil, türküleri ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla dünya için de yaptıklarını belirtiyor. İlk albümün kollektif bir albüm olduğunu; önemli isimlerin yanı sıra birçok amatör ismin de yer aldığını belirten Işıklar, 90 bin satarak büyük ilgi görmeleri üzerine ikinci albümü hazırlamakta gecikmediklerini anlatıyor.

KÜLTÜRÜMÜZ TANINSIN

İkinci albümün ilkinden en önemli farkı ise türküleri seslendiren isimler arasında; Ferhat Göçer, Volkan Konak, Nebil Özgentürk, Grup Laçin gibi ünlü isimlerin olması... Projenin devam albümlerini de yapmak istediklerini belirten Işıklar, üçüncü albümde Tarkan'ın bir türkü okumasından mutlu olacaklarını belirtiyor.

* Bu albümü Türkiye için olduğu kadar, yurt dışına Türk kültürünü tanıtma amaçlı yaptığınızı söyleyebilir miyiz? Evet kültürümüz tanınsın istiyoruz, çünkü sıkıldık; o kötü önyargı, yurtdışına gittiğimizde bizi etkiliyor. Bir diğer yandan bakıldığında, Araplar müzik arenasında belli bir yere gelebiliyor, müziklerini daha iyi sunabiliyor. Ülkemize gelen turist bizi tanımak istediğinde, görmesi gerekenin göbek dansı olmaması gerekir.

* 'Rengahenk Türküler' projelerinin şimdiye kadar çıkan türkü albümlerinden farkı ne? İlk albümdeki sanatçıların çoğu, müzik sektörü içinde işin mutfağına hizmet eden insanlardı. İkinci albümde sevilen sanatçıları da aramızda görmek istedik, çünkü bu kartopunu büyütmek istedik. İlk projede 18 sanatçı 33 türkü seslendirdi; Fuat Saka gibi isimler vardı. İkinci proje de aynı şekilde devam etti. Mesela, Ferhat Göçer'in bir türkücü olmadığı halde kendi albümüyle aynı zamanda çıkabilecek bir projeye 'evet' demesini çok takdir ediyorum. Okumayabilirdi, çünkü yeni albümü çıkacaktı.

KOLAYSA SEN OKU' DEDİM

* Ve bir diğer önemli isim ünlü gazeteci-yazar Nebil Özgentürk... 'Yaşamdan Dakikalar' programında Sunay Akın, Nebil Özgentürk, Haşmet Babaoğlu ve Hıncal Uluç, projemizi televizyonda konuşurlarken, Hıncal Uluç'un İngilizce eksiği konusundaki eleştirisine değindi. Nebil de o sırada projenin prodüktörünün ben olduğumu bilmiyordu sanırım. Nebil Özgentürk o sırada 'Neden Aşık Veysel'den Uzun İnce Bir Yoldayım'ı okutmamışlar' dedi. İki gün sonra kendisini aradım ve herkesin sevdiği çok türkü olduğunu ve 33 türküyü 2 CD'ye ancak sığdırdığımızı söyledim. Sonra da 'Kolaysa sen oku' dedim; 'Seve seve okurum ama sesimi beğenmeyebilirsiniz' dedi. Nebil'in ilk etapta kaygıları vardı ama çok da güzel seslendirdiğine inanıyorum.

* İkinci albümde popüler isimlerin var olması; albümün sesini daha çok duyurması için önemli bir avantaj mı sizce? İlk etapta kollektif ruh dedik, ressamlar dedik... Ama sonuçta kültürümüzü anlatabilmemiz için popüler sanatçıların da desteğine ihtiyacımız var. Bu onların da misyonu.

* Üçüncü albümde, gençlerin çok sevdiği pop müzik şarkıcıları ile çalışma ihtimaliniz nedir? Orada ince bir nüans var... O isimlerin kim olduklarına bağlı.

* Tarkan'ın böyle bir albümde yer almasını düşünür müsünüz? Tarkan bunu kabul ediyorsa zaten bu projenin içinde olması gerekir. Biz Tarkan'a teklif ederiz, çünkü Tarkan 'olmaz' diyeceğimiz bir sanatçı değil, onun kendi içinde bir değeri vardır. Tarkan bu projenin içinde oluyorum derse, bu herkesin mutlu olması gereken bir şey.

İNANILMAZ MUTLU EDER

* Sizce Tarkan'ın bu projenin sonraki albümlerinde yer alması, ilgiyi artırır mı? Tarkan projede yer alsa, belki biraz daha hızlı ilerler ama bundan çok sağlıklı ilerlemesi daha önemli. Şu anda örneğin Bedri Rahmi Eyüboğlu'nu hedefliyoruz, onun resimlerini vermek isteriz. Tarkan da albümde olursa seviniriz, ama hedefimiz o değil. Buradaki nüans o. Ama Tarkan 'Bu işte ben de olmak istiyorum' derse bu bizi inanılmaz mutlu eder. Tarkan'ın sesi güzel bir ses, ya da mesela Sertab Erener'in. Bu seslerin türkü söylemesine kimse burun kıvıramaz, bizim de haddimize değil.

* Türküleri neye göre seçiyorsunuz? Albümde eserlerine yer verdiğiniz ressamlarla bağdaşmasını esas alıyorsunuz? Belli bir repertuvar yapıyoruz ama gelen sanatçılarla da bunu konuşuyoruz. Türkülerle resimler arasında bir bağlantı olsun diye gayret etmiyoruz. Çoğunlukla tesadüfen bazı bağlantılar yakalanabiliyor.

SEZEN BAŞARAN Fotoğraflar: Korkut KALAYCI

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Türkiye'nin imajını bu türkülerle düzelteceğiz
 Mercan Dede'den doktorlara ziyafet!
 Somon balığı yedi 40 günde 11 kilo verdi
 Cildimizin güzelliği için bitkisel bakım
 Hem güzelleştiriyor hem iyileştiriyor
 Parmak iziyle açılan kapılar elektrik üreten çatılar
 Mevlana'ya özel biblolar
 Parça parça koltuk
 Yelkenli lavabo
 İlginç tasarımlar
 Acı çeken kadının hali ondan sorulur
 Niro oyuncusuna özgürlük tanıyor
 Kidman ve Madonna cerrahların elinde
 300 Spartalı ABD'de rekor kırdı
 İlişkileri kitap oluyor
 Kosta Rika'ya taşınacak
 Halk ne diyor?
ÖZAY ŞENDİR
Buzda Sünnet
Asena ve partneri, birinci olabilmek adına...
ŞENGÜL BALIKSIRTI
Asena'nın çocukluğu ve babası
Ben bugüne kadar hiçbir...
RAHŞAN GÜLŞAN
Cem, buna gerek var mıydı?
Geçen haftanın büyük olayı...
AYŞE TÜTER
Meyveli yassı kadayıf
Suya tozşekeri ilave edin, hızlı...
İyi seksin yolu mideden geçer!
İyi seksin yolu mideden geçer!
Yediğiniz besinler, sadece karnı doyurmuyor, ruhu ve libidoyu...
Su içerek hızlı zayıfla
Su içerek hızlı zayıfla
Aç karnına içildiğinde organizmayı zararlı toksinlerden...
Çok satıyorum çünkü yapmacık biri değilim
Çok satıyorum çünkü yapmacık biri değilim
İkinci albümü 'bomba.bom.com' için dördüncü klibini 'Bu Şarkının...
Dans ve ses dersleri ile yaza hazırlanıyor
Dans ve ses dersleri ile yaza hazırlanıyor
Deniz Akkaya, yazın gerçekleştireceği özel bir proje için dans ve ses...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.