kapat
   
09 Mart 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Herkes incelemeye hazır olsun!
"Adamın BMW'si var, almış bir de yeşil kart"

Herkes incelemeye hazır olsun!

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Maliye Bakanlığının denetim elemanlarının tecrübeli, yaptığını çok iyi bilen elamanlar olduğunu söyledi.

Unakıtan, ''Hayatında hiç denetmenlik yapmayanlar, çıkıyor bu konuda ahkam kesiyor. Hiç kimse ahkam kesmesin. Maliye Bakanlığının denetim elemanları ne yaptığını bilir. Onun için hiç kimsenin sıkıntısı olmasın. Maliyenin istediği hesabı herkes versin. Herkes incelemeye hazır olsun, (ben vergi mükellefiyim) diyen herkese inceleme gelebilir bu gayet normal'' dedi.

Yeşil kartla ilgili bir soruya da Unakıtan, bu konudaki pilot çalışmaları Türkiye çapında yaygınlaştıracaklarını, incelemelerin ardından varılacak sonuca göre gerekli tedbirleri alacaklarını bildirdi. Kemal Unakıtan, ''Hapis cezası gelecek mi?'' sorusuna, ''O otomatikman olur. Çünkü kamunun zararına sebebiyet veren, kasıtlı yapılan eylemler suçtur'' yanıtını verdi.

Karayolları
arazisi ihalesine ilişkin de Unakıtan, ''Özelleştirme İdaresi olarak tecrübelerimize dayanarak gayet iyi hazırlandık buna. İyi de bir ihale yapıldı. Ümit ediyorum bir problem çıkmaz. Çünkü burada Türkiye'nin menfaati söz konusu'' diye konuştu.

ENFLASYONDA DÜŞME BEKLİYORUZ

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, enflasyonla mücadeleyi hiçbir zaman birinci hedeflerinden ikinciye düşürmediklerini ifade ederek, ''İkinci çeyrekten itibaren enflasyonda düşme bekliyoruz'' dedi.

Unakıtan, ''2006 Yılı Bütçe Gerçekleşmeleri, 2007 Yılı Hedefleri ve Beklentiler'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, ekonomide sağlanan iyileşmeleri anlatırken, ülke riskinin düşürülmesi için bütçe açığının düşürülmesi ve mali disiplinin sağlanmasının önemine işaret etti.

Bütçe açığı düşürülmeden bir memlekette hiçbir şey yapılamayacağını kaydeden Unakıtan, ''Bu insan için de öyle... Hem har vurup harman savuracaksın hem de kalkınmaya çalışacaksın. Gelirinden fazla giderinden olursa bunun sonu karanlık. (Borç alarak kapatırım) dersen de kafanı duvara vurursun'' diye konuştu. Enflasyonla mücadeleye de değinen Unakıtan, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin (oh tamam bu iş) diyebilmesi için enflasyonun yüzde 5'lerin altına inmesi lazım. Enflasyonu düşürmeyi biz hiçbir zaman birinci hedefimizden ikinciye düşürmedik. İkinci çeyrekten itibaren enflasyonda düşme bekliyoruz. İşlenmemiş gıda maddeleri ve enerjideki yükselmeleri çıkardığımızda enflasyon oldukça düşük çıkıyor. Bu bizi ileriye doğru umutlandırıyor. Hiç rehavete kapılmadan Merkez Bankası, Maliyemiz, diğer tüm kurum ve kuruluşlar ile herkes enflasyonu düşürmek mecburiyetindedir. (Hem enflasyon yüksek olsun, hem ekonomi iyi olsun.) Olmaz. Bu neye benzer; hem ateş 40 derecenin üstünde olsun hem sağlıklı olsun. Olmaz öyle. Yüksek ateşle sağlıklı vücuttan bahsedilemez.''

''SEÇİM GELİR GİDER AYRI, MALİ DİSİPLİN AYRI''

Kemal Unakıtan, Türkiye'nin yavaş yavaş normalleşmeye başladığını vurgulayarak, ''Onun için çok fazla sevindirik olmanın alemi yok. Türkiye artık normalleşiyor'' dedi.

Mali disiplinin sürdürüleceğine değinen Unakıtan, ''Seçim gelir, seçim gider, o olur, bu olur ayrı bir takvim, mali disiplin ayrı... Mali disiplin sadece 2005'de değil 2055'te de devam edecek'' diye konuştu.

Şu anda bütçedeki en dikkat çekici kalemin faiz olduğunu belirten Unakıtan, ''Türk milleti hala çok yüksek faiz ödüyor. Bu millet, haraç öder gibi faiz ödüyor. 2006'da 46 milyar YTL faiz ödendi. 46 milyar YTL değil de 6 milyar YTL ödenseydi 40 milyar YTL ile neler yapılmazdı?'' diye konuştu.

Sürdürülebilir büyümenin devamı için tek şartın siyasi ve ekonomik istikrar olduğunu vurgulayan Unakıtan, ''Türkiye sürekli tek parti döneminde atılım yaptı, başarı gösterdi. Türkiye'nin tek partiye ihtiyacı var. Kim gelirse gelsin tek partiye... Siyasi istikrar öyle birşey ki gittikten sonra anlaşılıyor. Ben inanıyorum ki Türkiye bunun tadını aldı'' şeklinde konuştu.

AB'ye üyelik sürecinde atılan adımlara değinen Unakıtan, şunları aktardı:''Türkiye'nin fiyatı artıyor. Türkiye satılık yer mi fiyat artıyor? Hayır, satılık bir yer değil. Türkiye, küresel ekonomi içindeki yerini yükseltiyor, toplam değerini artırıyor. Dün bir yer satıldı, 800 milyon dolara.. Bunu 5 sene önce hiç kimse tahmin edemezdi. Şimdi bir bankanın yüzde 20'sine 3,1 milyar dolar veriliyor. Eskiden 3,1 milyar dolara 10 banka alınırdı.''

''KOBİ BİLE ARTIK KÜRESELLEŞMEYİ DÜŞÜNMELİ''


Maliye Bakanı Unakıtan, son dönemlerde piyasalarda yaşanan hareketliliğin Türkiye'nin küresel ekonomiyle daha fazla iç içe olmasının bir sonucu olduğunu, yurt dışındaki açıklamalarla Türkiye'de dalgalanmalar yaşanabildiğini belirterek, ''Bizim Durmuş Yılmaz çıkıyor, pek bir şey olmuyor. Bundan sonra Türkiye küresel eğilimlere çok fazla dikkat edecek. (Bana ne dışarısı), yok öyle şey. Normal bir KOBİ bile bunları düşünmeli'' dedi.

Türkiye'nin kendi ayakları üzerinde durabilecek gücü bulunduğunu dile getiren Unakıtan, ''Bütçeyi denk hale getirirsek duracağız. Neden? Dışarıya el açma mecburiyetinde kalmayız. Bu imkanımız var mı? Var'' diye konuştu.Kemal Unakıtan, devletin artık topladığı paraların kıymetini iyi bildiğini ve her yere dağıtmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bundan sonra zaten Türk milleti daha sorgulayıcı olacak. Kayıt içine girdikçe, vergiyi ödedikçe (nereye gitti benim vergim sayın bakanım, sayın başbakanım) diye sormaya başladığınız zaman tamam, o iş oldu demek. Türkiye o hale gelecek, ama mükellef vergisini de doğru ödeyecek, yamuk yapmayacak. Hem vergi mükellefi olacaksın hem (ben niye inceleniyorum) diyeceksin. Kim olursan ol herkes incelenecek.''

Unakıtan, Türkiye'de 5018 sayılı Kanun ile Cumhurbaşkanlığı dahil tüm harcamaların kontrol altına alındığını, kimsenin artık bütçeden istediği gibi harcama yapamayacağını, hesabı bilme döneminin söz konusu olduğunu söyledi. Yabancıların Türkiye'de gerçekleştirdikleri satın almalara ilişkin eleştirileri de hatırlatan Unakıtan, ''Yabancı alsın ne olacak? Kimsenin madeni sırtına alıp götürdüğünü gördünüz mü? Zorlu, bankayı yabancıya sattı, iyi yaptı. Satmasaydı araziyi alabilir miydi? Biz yabancı gelsin diye uğraşıyoruz. (Toprak satın alıyorlar). Alsınlar. Alman emekli olmuş gelmiş Türkiye'de villa almış. Parayı buraya harcayacak, burada katma değer yaratacak'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Türkiye 26 dolar milyarderi ile Japonya'yı bile geride...
 Asya borsaları toparlanıyor
 Motorine zam
 Yurtdışı çıkış harcı 15 YTL'ye indi
 Yasal faiz % 9 olarak belirlendi
 Dolardaki düşüş sürüyor
 20 bin polis alınacak
 10 milyon kişi "pancar"da mağdur
 Yurt-Kur borçlularına iyi haber
 111 euroya yurtdışı bileti!
 Ticaret açığının nedeni Rusya ve Çin
 Mortgage altın sektörünü vurdu
 Cari açık beklentisi 31,6 milyar $
 Sanayi üretimi tam gaz
 Döviz rezervi 63 milyar $'a çıktı
 Fortis'ten 4,35 milyar avro rekor kar
 Karayolları'nı aldı, gözünü şimdi İETT arazisine dikti
 Çankaya için 'uzlaşma şart' diyen TÜSİAD'dan U dönüşü
 Genç fon yöneticileri bir tuşla ülkelerin kaderini belirliyor
 F1'in patronu Ecclestone İstanbul Park'ı alıyor
 2 milyar litrelik su pazarına Coca-Cola'dan ikinci marka
 'BP Türkiye Müdürü Uysal genel kurul şantajı yaptı'
 Sokaklarda kan akarken Mobius yine hisse aldı!
 IMF: Sosyal güvenlik reformunu ertelemeyin
 Güney Kıbrıslı RosaMara Telsim'de baş ağrıtacak
 Fox TV'nin yüzde 75'lik hissesi aileye yakın 4 Türk'e...
 Telekom'dan ADSL'ye indirim
 Putin Atina'ya imza için gidecek
 THY büyümede Avrupa'nın lideri
 İş, 38 bin unutkan mudisini yayınladı
 Vestel'in kurumsal notu 10 üzerinden 7.5
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yerlilerin üstlendiği kritik rol
Piyasalarda son...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
CHP oturuma katılmazsa Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılabilir...
MELİHA OKUR
Zorlu, rezidansı yabancıyla birlikte yapacak
Bu adamın...
6'ncı sınıf seviye sınavına girecek
6, 7 ve 8'inci sınıflarda uygulanacağı açıklanan yıl sonu seviye...
'22 gün kendi evimizde rehin tutulduk' iddiası
İstanbul'da bir kadının erkek arkadaşıyla birlikte evinde rehin...
Perinçek'le savcının 'faşist' tartışması
Perinçek'le savcının 'faşist' tartışması
Lozan'daki duruşmada İsviçreli savcı "Faşist misiniz?" diye sordu.
Kadın hâkime dayağa anlamlı günde dava
Kadın hâkime dayağa anlamlı günde dava
Kadınlar Günü'nde açılacak davada saldırgan hakkında yaralamanın yanı...
IMKB
E: 41.407 D:% 2,48
DOLAR
S: 1,419 D:% -0,596
EURO
S: 1,863 D:% -0,667
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu