kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ahmet Ors @ SABAH
SMS:
4122-AO MESAJ
 
Yemeğin kitabını yazanlar
Patatese 19. yüzyılda kavuştuk
'Ekmek yoksa pasta yesinler'

'Ekmek yoksa pasta yesinler'

Epey zaman önce 'Ekmek kokusuyla uyanmak' başlığıyla ekmek makinelerinin sayesinde kolayca ekmek yapabildiğimi anlattığım bir yazım yayınlanmıştı bu sayfada. Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde Bölüm Başkan Yardımcısı olan ve Ekmek Yapımı derslerini veren Dilistan Çilingiroğlu Shipman gönderdiği emektupta, aslında kolayca ekmek yapmak için makineye ihtiyaç olmadığını yazmıştı. Ona verdiğim yanıtta, Türk damak tadına uygun ekmekleri evde yapabilmemize yardımcı olacak bir kitabın eksikliğini çektiğimi söylemiştim. Dilistan Çilingiroğlu Shipman'ın o zaman yazmakta olduğunu anlattığı ve son günlerde piyasaya çıkan Ekmek Bir Tutkudur size bu hafta tanıtmak istediğim ikinci kitap.

İŞTAH AÇICI BİR KİTAP
Mutfak Dostları Derneği 2. Başkanı Sevim Gökyıldız'ın önsöz yazısının eklendiği kitabın 'Ekmeğin Hikayesi' bölümünde ekmeğin ilk zamanları anlatılıyor. 'Avrupa Tarihinde Ekmek' bölümünde Fransız İhtilali'nde ayaklanmayı başlatan Kraliçe Marie Antoinette'in, yoksul halk için, "Ekmek yoksa pasta yesinler," sözünden, İngiltere'de lord' unvanının 'hlaford', yani yiyecek sağlayan'; 'lady' unvanının ise 'hlaefdige' yani 'hamur yoğurucu' sözcüklerinden kaynaklandığı gibi nice ilginç ayrıntı yer alıyor. Eserdeki tarifler hem ev hanımlarının kolayca anlayacakları bardak, tutam' gibi klasik ölçülerle, hem de 'gram, litre' gibi bilimsel ölçülerle verilmiş. Ekmek yapımında vazgeçilmez malzemeler olan un çeşitleri, maya, su, şeker ve tuzun nasıl olması gerektiği açıklanıp, ardından karıştırma ve yoğurma işlemlerinin incelikleri de sıralanıyor. Ekmek yapmak için gerekli mutfak aletleri tanıtıldıktan sonra, adım adım ekmek yapımı fotoğraflarla herkesin anlayabileceği açıklıkta anlatılıyor. Kitabın sadece fotoğraflarını seyretmek bile insanın ağzını sulandırmaya yetiyor. Yazar ilk yaptığı 'basit ekmek' ile başlıyor tariflerine. Tarifler giderek daha komplike, daha rafine lezzet ve görünümlere bürünüyor. Ramazan pidesinden 'Dilistan'dan Tarifler' bölümünde beyaz peynir ve dereotlu ekmeğe, zeytinli, fesleğen soslu, hatta çikolatalı ekmeğe kadar yerli ve özgün tarifler kitaba alınmış. Ekmekle yapılabilecek tatlılar sayfalarını, 'Öğrencilerimden Tarifler' başlıklı bölüm izliyor. Aslında belki de kitabın en çok övgüye değer bölümü burası. İlk mezunlarını bu yıl verecek yepyeni bir öğretim kurumunda okuyan öğrencilerin tariflerinin profesyonel bir kitapta yayınlanabilecek düzeye ulaşması, öğretmenlerini herhalde çok gururlandırmıştır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 En eski yemek türü: Çorba   / 25-02-2007
 Tiraja giden yol mideden geçer   / 18-02-2007
 Makaron   / 11-02-2007
 Bulanık beyaz lezzet   / 04-02-2007
 İşkembe sınıf atladı   / 28-01-2007
 Yemeğin kitabını yazanlar   / 21-01-2007
 Bu yoğurdu nasıl saklasak?   / 14-01-2007
 Toprak Ana fast food'a karşı   / 07-01-2007
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Kadehteki çiçek bahçesi
Macar şarapçılığıyla büyük...
ÖNCEL ÖZİÇER
Bilge kişilik yine sahnede
Sıkıldı. Kim bilir, belki de...
Herkes Mersin'e gidince işler tersine döndü
Herkes Mersin'e gidince işler tersine döndü
Trabzon'dan sonra dikkat çeken kentler arasında ilk sırayı alan...
New York'lu olmak ya da olmamak
New York'lu olmak ya da olmamak
Karışıklığı, trafiği, müzikalleri, galerileri ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.