kapat
   
04 Mart 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Körlerle sağırlar birbirini ağırlar modeli mi?

Meslek hayatlarındaki çevrelerinin, akrabalarının, ailelerini oluşturan fertlerin, en yakın arkadaşlarının bile davranış ve düşünce farklılıklarına ömür boyu tahammül eden insanların, okudukları gazetedeki yazarların kendilerinden farklı düşünceleri seslendirmelerine karşı gösterdikleri tahammülsüzlük, kolay anlaşılır bir durum değildir.
Sadece kendisi gibi davranan, düşünen ve her dediğini doğru bulan bir çevreye sahip olmak, ancak mirasyedilerin lüksü olabilir. Onları besler, doyurur, barındırır ve kendinizi de dış dünyanın koşullarından soyutlarsanız, kendinizi çevrenizdeki farklılıklardan arındırabilirsiniz. Fakat dış çevredeki gerçekler ve değişim, sizi bir izolasyona da sürükler. Sonunda trajik durumlara düşebilirsiniz. Bunun edebiyattaki en iyi anlatımını Rus yazar Gonçarov, "Oblomov" romanı ile yapmıştır.

BATAN GEMİ
Farklılıkları kabullenmek, kendisi gibi olmayanları ve düşünmeyenleri sabırla anlamaya çalışmak, sade demokrasinin değil, toplumda diğer insanlarla birlikte yaşamanın da ön şartıdır. Ayrıca farklılıklar zenginliktir de.
Bütün yolcuları doktor olan bir gemi batar ve bu yolcular bir ıssız okyanus adasına çıkarlarsa, "Keşke hepimiz doktor olacağımıza, bazılarımız marangoz, bazılarımız avcı, bazılarımız ahçı olsaydık" diye mutlaka düşünülecektir. Bazı toplumlarda totaliter rejimler belirli dönemlerde herkesin aynı şeyi düşündüğünü varsaysalar da, bu rejimlerin yıkılması ertesinde, bastırılan farklılıkların sonunda nasıl patlamalara dayanabileceği kısa sürede görülür.
Farklılıklara karşı gösterilen tahammülsüzlük kadar kötü olan bir diğer davranış da, duyduğunu ve okuduğunu yanlış anlayıp, buna karşı asgari mantık, görgü, nezaket ve hatta terbiye kurallarını yok sayan tepkiler göstermektir.
Buna bir örneği dün Fatih Altaylı "Lafı Doğru Anlamak" başlığı altında köşesinde vermişti. Şöyle diyordu:

YANLIŞ ANLAMAK
-Teke Tek'e konuk olan DTP'li Orhan Doğan "Büyük kentlerde artan suçun kaynağında da Güneydoğu'daki sorunlar var" deyince, vatandaşlardan yüzlerce e-mail aldım. "Demek ki, bunlar bilerek büyük kentlerde suç şebekeleri oluşturuyorlar" diye. Orhan Doğan' a kızan kadar "Ağzının payını vermedim" diye bana da kızan olmuş. Oysa Orhan Doğan'ın söylediği yüzde yüz doğru. Büyük kentlerdeki adi suçlardaki artışın temelinde, doğrudan terör örgütünün organizasyonu yok ama terör bu sonucu doğuruyor. Köyler boşaltılınca işsiz parasız vatandaşlar önce bölgedeki büyük kentlere taşınıyor. Orada tutunmaya çalışıyor. Tutunsa bile ailesini geçindiremiyor. Aileler dağılıyor. Kimileri büyük kente göç ediyor. Çok çocuklu aileler büyük kentte çocuklarına bakamıyor. Ve gençlerle çocuklar ister istemez adi suç örgütlerinin "İnsan kaynağını" oluşturuyor. Doğu ve Güneydoğu'da ekonomik ve sosyal düzen rayına girmeden büyük kentlerdeki suç patlamasını önlemek mümkün değil. Doğan'ın söylediklerini böyle anlamak lazım, tersinden değil. Bu "Lafı doğru anlamak" konusundaki problem, aslında hepimizin sorunu değil mi?

SADAKAT VE DİSİPLİN
Örneğin geçen hafta AK Parti Grubu'nda Tayyip Erdoğan'a doğum günü hediyesi olarak "Sadakat"in verilmesini irdeleyen bir yazı yazmış ve Türkiye'de parti içi demokrasinin yokluğu yüzünden bazılarının (mesela AK Partililerin) "Sadakat"i, bazılarının da (mesela CHP'lilerin) "Parti disiplini"ni, liderin her söylediğine tartışmasız "Evet" demek için kullandıklarını vurgulamıştım.
Bazı sayın okurlar bu yazıya "Nasıl olur da 'sadakat'in hediye olarak verilmesini onaylarsın" içerikli tepkiler gösterdiler.
Herhalde bu durumlar doğal ki, Türkiye'nin düşünce ve siyaset yaşamında, "Körlerle sağırlar- Birbirini ağırlar" modeli bir anlayış kuşaklar boyudur egemen olmakta. Klişeleşmiş ve hem yurttaki hem dünyadaki değişen güncel konjonktür karşısında anlamını yitirmiş resmi söylemlerin tersine konuşulduğunda, birilerinin hemen "Hain" veya "Rejim düşmanı", "Bölücü" diye bağırmaya başlamaları bunun kanıtı değil midir?
Bu gerçeklerin ışığında herkese akıl, mantık, anlayış, sabır ve hoşgörü dilemekten başka ne yapabiliriz ki?

NOT- Şimdi birileri bir atasözündeki kavramları kullanmama kızıp "Neden 'görme özürlü' veya 'işitme özürlü' demedin de 'kör ve sağır' kelimelerini kullandın" diye tepki gösterirlerse buna hiç şaşırmam.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 "İp niye kopmaz" ya da "zampok eyin pi"   / 03-03-2007
 Sadakat yerine parti disiplini hediye edebilirlerdi...   / 02-03-2007
 Her gün bir eski olayın yıldönümü değil midir?   / 01-03-2007
 Takiyye iki taraflı ve demokrasi dışı bir yöntemdir   / 28-02-2007
 İncir çekirdeğini doldurmak üzerine çalışmayalım...   / 27-02-2007
 Yanak da okşanabilir kulak da çekilebilir...   / 26-02-2007
 Bu pazar da fotoğraf üzerinde çeşitlemeler yapalım...   / 25-02-2007
 Yatırımcı sermayenin yerlisi de yabancısı da aynıdır   / 24-02-2007
 Bu coğrafyada duvarları yıkabilen tek ülkeyiz...   / 23-02-2007
 Siyaset dünyasında trafik polisi olmak kolay değil...   / 22-02-2007
YILMAZ ÖZDİL
Çekim kuvveti kaç F olur?
Milattan önce 5 bin yılında...
ERGUN BABAHAN
Vatan haini
Evren'in idari yapılanmaya ilişkin sözleri...
MEHMET BARLAS
Körlerle sağırlar birbirini ağırlar modeli mi?
Meslek...
UMUR TALU
Fiiller, fikirler
"Muğla Cumhuriyet Başsavcısı, Kenan...
FATİH ALTAYLI
Bunlar Atatürk'e bile 'Hain' derdi
Kenan Evren...
ERDAL ŞAFAK
Dertlerin kaynağı
Yazık! CHP lideri Baykal hafta başında...
Last King of France (Fransa’nın Son Kralı)
Yazar Michel de Grece, çarpıcı bir iddia ortaya attı: Devrime kadar...
ABD-Rusya arasında 2'nci 'füze savaşı'
ABD ve Rusya arasında Soğuk Savaş'ı hatırlatan füze radarı...
Paşa gönlü böyle istedi
Paşa gönlü böyle istedi
Galatasaray'ın teknik direktörü Gerets'in yıldızlarını oynatmadığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu