kapat
   
02 Mart 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bütün gözler yarınki derbiye çevrildi

Türk futbolunun kalbi yarın Dolmabahçe'de atacak.
Turkcell Süper Lig'de 2007'nin ilk derbi maçında ezeli rakipler Beşiktaş ile Galatasaray, yarın karşı karşıya gelecek.


BJK İnönü Stadı'nda saat 19.00'da başlayacak ve Lig TV'den naklen yayınlanacak maçı FIFA kokartlı hakem Fırat Aydınus yönetecek. Derbi maçta Fırat Aydınus'un yardımcılıklarını Serkan Ok ve Alpaslan Dedeş yapacak. Dev maçın 4. hakemi ise Kuddusi Müftüoğlu.

Öte yandan derbide federasyon temsilciliklerini Recep Arı ve Hasan Mazlum, hakem gözlemciliklerini ise Doğan Şen ile M.Serdar Tatlı yapacak. Ezeli rakipler, maçın hazırlıklarını bu akşam basına kapalı yapacakları idmanlarla tamamlayacak ve kendi tesislerinde kampa girerek, maç saatini beklemeye başlayacaklar.

ZİRVEDE
''TAMAM MI, DEVAM MI'' MAÇI


Beşiktaş-Galatasaray derbisi öncesi her iki takım da sıkıntı günler geçiriyor.
Lider Fenerbahçe'nin sürpriz puan kayıplarına rağmen, 22. haftanın sonunda Galatasaray 6, Beşiktaş ise 8 puan geriden zirveyi takip ediyor.Beşiktaş, 2'si lig, 1'i de kupa olmak üzere deplasmanda üst üste yaptığı son 3 resmi maçı da yitirdi.

Galatasaray ise 2'si Turkcell Süper Lig, 1'i de Fortis Türkiye Kupası olmak üzere son 3 resmi maçını kazanamadı. Ligde bu süre içinde toplam 5 puan yitiren sarı-kırmızılı ekip, kupaya ise çeyrek final rövanş maçında Kayseri Erciyesspor ile kendi evinde 1-1 berabere kalarak, sürpriz biçimde veda etti.

BEŞİKTAŞ İÇERDE İYİ, GALATASARAY DEPLASMANDA KAYIP

Dolmabahçe'deki derbi öncesi Beşiktaş, iç sahada oynadığı maçlarda genelde başarılı sonuçlar alırken, Galatasaray ise rakip sahalarda galip gelmekte zorlanıyor.

Siyah-beyazlılar, kendi evinde yaptığı son 8 resmi maçı da kazanırken, Galatasaray ise bu sezon ligde dış sahalarda oynadığı 10 maçın sadece 2'sinde galibiyet alabildi, rakip sahadaki son 3 lig maçında ise galip gelemedi.

BEŞİKTAŞ CEPHESİ

Derbinin ev sahibi Beşiktaş'ta, Galatasaray maçında sakatlıkları bulunan Gökhan Zan ve Kleberson forma giyemeyecek.
Son lig maçında omzundan sakatlanan ve hafta içinde kupa maçında oynayamayan Baki'nin yarınki derbide forma giyebileceği, kupa maçında sakatlanan Nobre'nin ise bu akşamki son idmanda deneneceği ve durumuna göre karar verileceği açıklandı. Ancak Brezilyalı futbolcunun büyük olasılıkla derbide forma giyeceği öğrenildi.

GALATASARAY CEPHESİ

Galatasaray'da ise derbi maçta sakatlığı nedeniyle Orhan forma giyemeyecek, bir diğer sakat oyuncu Cihan'ın da oynama olasılığının çok az olduğu açıklandı.Sarı-kırmızılı takımda ayrıca Hasan Şaş ile Inamoto'nun durumlarının bu akşamki idman öncesi yapılacak kontrolde belli olacağı bildirildi.Diğer yandan, sarı kart cezası ve hastalığı nedeniyle takımını son 2 resmi maçta yalnız bırakan Song ise derbi maçla birlikte sahalara dönecek.

MUHTEMEL 11'LER

Derbi maça ezeli rakiplerin şu 11'lerle çıkması bekleniyor:

Beşiktaş:
Runje, Ali Tandoğan, İbrahim Toraman, Baki, İbrahim Üzülmez, Delgado (Burak), Serdar, Koray, Ricardinho, Bobo, Nobre.

Galatasaray: Mondragon, Sabri, Tomas, Song, Ferhat, Hasan Şaş (Okan), Inamoto (Ayhan), Iliç, Arda, Ümit, Hakan.

GALATASARAY'DA 5, BEŞİKTAŞ'TA İSE 1 OYUNCU KART SINIRINDA

Turkcell Süper Lig'de Beşiktaş ile Galatasaray arasında yarın yapılacak derbi öncesi Galatasaray'da 5, Beşiktaş'ta ise 1 oyuncu sarı kart cezası sınırında bulunuyor.

Galatasaray'da, sezon başından bu yana 3'er sarı kartı bulunan Ümit Karan, Junichi Inamoto, Cihan Haspolatlı, Stjepan Tomas ve Okan Buruk, derbide de sarı kart görmeleri halinde Trabzonspor ile bir sonraki hafta oynayacak maçta cezalı duruma düşecek.

Beşiktaş'ta ise 3 sarı kartı olan Koray Avcı, derbide kart görmesi durumunda, Ankaragücü ile gelecek hafta yapılacak maçta forma giyemeyecek.

ÇOK SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINACAK

Beşiktaş ile Galatasaray futbol takımları arasında yarın yapılacak Turkcell Süper Lig'de 2007'nin ilk derbi maçı için geniş güvenlik önlemleri alınacak.

BJK İnönü Stadı'nda saat 19.00'da başlayacak dev maçın öncesi, sırası ve sonrasında toplam 2 bin 634 emniyet mensubu görev yapacak. Ayrıca, ev sahibi Beşiktaş Kulübü de 300 özel güvenlik elemanını görevlendirecek.

Galatasaray seyircisine 32 bin 145 kapasiteli BJK İnönü Stadı'nda eski açık tribünde 1607 kişilik yer ayrılırken, sarı-kırmızılı taraftarlar, stada toplu organizasyonlarla gelemeyecek.

Bileti olmayan taraftarlar stat çevresinde oluşturulan dış arama noktasından içeri alınmayacak, stat dışında karaborsa veya elden bilet satışına da güvenlik kuvvetleri tarafından izin verilmeyecek.

Öte yandan dev maç için tüm tedbirler saat 13.00 itibariyle alınacak, stat kapıları saat 15.00'ten itibaren açılacak.

Diğer yandan, derbi maçta 84 kamerayla tespit yapılacak.

DERBİYLE İLGİLİ İLGİNÇ NOTLAR

Beşiktaş ile Galatasaray futbol takımları arasında 317 maçın sığdığı 83 yıllık rekabette ilk golü Beşiktaşlı Refik Osman Top attı.

Ezeli rakiplerin ilk randevusu olan 22 Ağustos 1924 tarihinde Taksim Stadı'nda yapılan İstanbul Ligi maçını Beşiktaş 2-0 kazandı. Siyah-beyazlı takım adına ilk golü atan Refik Osman Top, derbi tarihine geçti. Galatasaray adına ezeli rekabette ilk golü ise 31 Temmuz 1925'de Taksim Stadı'nda yapılan ve sarı-kırmızılı takımın 6-2 kazandığı rekabetin 2. maçında Mehmet Leblebi kaydetti.

Beşiktaş ile Galatasaray arasında son golü ise bu sezon devre arasında Antalya'da yapılan ve normal süresi 1-1 biten Efes Pilsen Cup turnuvasında Beşiktaşlı Mert Nobre attı.

EZELİ REKABETİN GOLCÜLERİ

İki takım arasındaki 83 yıllık rekabette, Beşiktaş'ın efsane kaptanı ''Baba'' lakaplı Hakkı Yeten, 61 maçta 29 golle en golcü futbolcu unvanını elinde bulundururken, yine Beşiktaşlı Şeref Görkey, 63 maçta 26 golle 2. sırada yer alıyor. ''Kara Kartallar''da ayrıca Feyyaz Uçar'ın 18 golü bulunuyor. Galatasaray'da ise Gündüz Kılıç, 31 maçta 21 golle Beşiktaş'a en fazla gol atan sarı-kırmızılı futbolcu. ''Cim Bom''da ayrıca Metin Oktay'ın 40 maçta 15 golü bulunuyor.

BİR MAÇTA EN ÇOK GOL ATANLAR

Galatasaray-Beşiktaş rekabetinde geride kalan 317 randevuda, bir maçta en çok gol atan futbolcu, sarı-kırmızılıların efsanevi futbolcu Gündüz Kılıç.Galatasaraylı futbolcu, 30 Haziran 1940'da Şeref Stadı'nda yapılan ve Galatasaray'ın 9-2 kazandığı tarihi maçta 5 gol birden atarak, rekabetin bir maçta en çok gol atan ismi unvanını yıllardır kimseye bırakmadı.

Ayrıca Beşiktaşlı Hakkı Yeten, Şükrü Gülesin, Recep Adanır ve Feyyaz Uçar ile, Galatasaraylı Mehmet Leblebi, Gündüz Kılıç, Eşref Aykaç, Süleyman Tekil, Saffet Sancaklı ve 3 sezon önce Beşiktaş forması da giyen Adrian İlie, bir maçta 3'er gol atma başarısını gösterdi.

EN FARKLI SKORLU GALİBİYETLER

Beşiktaş ile Galatasaray arasındaki en farklı skor, 30 Haziran 1940 tarihinde yapılan Milli Küme maçında elde edildi. Bu karşılaşmada Galatasaray, Beşiktaş'ı 9-2 yenme başarısını gösterdi.

Sarı-kırmızılılar ayrıca, 18 Temmuz 1997'de TSYD Kupası'nda 6-0, 31 Temmuz 1925'te 6-2, 10 Kasım 1943 ve 6 Ağustos 1975'te aynı sonuçlarla 5-1, 10 Ağustos 1977'de 4-0'lık skorlarla sahadan galip ayrıldı.

Beşiktaş ise ezeli rakibi karşısındaki en farklı skorlu galibiyetlerini 18 Mart 1933 ve 29 Aralık 1940'da 5-0'lık skorlarla elde etti.
Siyah-beyazlılar ayrıca, 14 Kasım 1945'te ve 28 Mart 1948'de de aynı skorlarla 5-1 galip geldi.
Lig maçlarında ise en farklı skorlu galibiyetleri Beşiktaş 4-1, Galatasaray ise 3-0'lık sonuçlarla aldı.

EN ÇOK OYNAYANLAR

Beşiktaş ile Galatasaray arasındaki ezeli rekabette en çok forma giyen oyuncuların başında Beşiktaşlı Şeref Görkey geliyor.
Şeref Görkey, siyah-beyazlı forma altında 63 kez Galatasaray'a karşı forma giyerken, 2. sırayı 61 maçla yine Beşiktaşlı Hakkı Yeten alıyor.Faal futbolcular içinde ise Galatasaray'ın kaptanı Hakan Şükür, derbi heyecanını en çok yaşayan futbolcu.

EN GOLLÜ MAÇLAR

Ezeli rakipler arasında şimdiye dek yapılan en gollü maçta sporseverler toplam 11 gol izledi.
Galatasaray'ın 30 Haziran 1940'da 9-2 kazandığı maçta filelere giden toplam 11 gol, geride kalan 317 maç içinde, penaltılar dışında bir maçta filelere giden en çok gol olarak tarihe geçti.

Ezeli rakipler arasında ayrıca, 30 Nisan 1949'daki Basın Kupası maçını 5-4 Galatasaray, 6 Kasım 1955'deki İstanbul Ligi maçını da 5-4 Beşiktaş kazanırken, filelere toplam 9'ar gol gitti.

4-4'LÜK MAÇLAR

Ezeli rakipler arasındaki en gollü beraberlikler 4-4'lük skorlarla alındı.İki takım arasında 4 Ocak 1935'te Şeref Stadı'nda yapılan özel maç, 21 Kasım 1937'de Fenerbahçe Stadı'ndaki İstanbul Ligi maçı, 11 Mayıs 1940'da Taksim Stadı'nda yapılan Bahar Kupası maçı, 16 Haziran 1940'da Şeref Stadı'ndaki milli küme maçı, 26 Mayıs 1968'de Ali Sami Yen Stadı'nda yapılan Birinci Lig maçı 4-4 berabere sonuçlandı.

GALİBİYET HASRETİ ÇEKİLEN YILLAR

Ezeli rakipler, 317 maçın sığdığı 83 yıllık rekabette bazı dönemlerde birbirlerine karşı üstünlük kurmakta zorlandı. Beşiktaş, 30 Mart 1975 ile 16 Eylül 1979 tarihleri arasında Galatasaray ile yaptığı üst üste 17 maçta da galibiyet yüzü göremedi.

Galatasaray ise 20 Kasım 1931 ile 21 Haziran 1936 arasında geçen 15 maçta da ezeli rakibini yenemedi.

İKİ TAKIMDA DA OYNAYANLAR

Ezeli rekabetin geçmişinde birçok futbolcu her iki takım formasını da giydi.Son dönemde hem Beşiktaş, hem de Galatasaray'da forma giyen oyuncular arasında Ali Çoban, Mirsad Kovaçeviç (Mirsad Güneş), Saffet Sancaklı, Sergen Yalçın, Ahmet Yıldırım, Mehmet Aksu, Ayhan Akman, Emre Aşık, Adrian İlie, Berkant Göktan ve Okan Buruk bulunuyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Bursaspor: 0 Antalyaspor: 0
 Fenerbahçe Sivasspor hazırlıklarına başladı
 Trabzonspor, basına kapalı çalıştı
 Basında F.Bahçe yorumları
 Aziz Yıldırım: Hep destek tam destek
 Fener düşeş attı
 Tribün bölündü
 Futbolda haftanın programı
 Demirören: Fikir ayrılıkları doğal
 Tuncay: Aziz Yıldırım emsalsiz bir başkan
 Newcastle'dan Emre'ye destek
 Eski futbolcu banka soyguncusu oldu
 Dallas üst üste 14. galibiyetini aldı
 Benim için kazanın
 Fener'e filede hükmen yenilgi şoku
 Kartal'da Nobre ve Baki oynuyor
 Emre için ifade verdiler
 "40'a kadar oynarım"
 Derbinin kaderi ellerinde
 Song derbiyle geri dönüyor
 Emre: Nobre'ye yaptığım yanlıştı
 İmza tartışması altında yemek!
 Aydınus Cimbom'a yarıyor
 4 Türkiye 1 İngiltere
 'Antalya'yı bırakmam'
 Efes'in işi artık çok zor
 Garip maç Beşiktaş'ın
 Şifo Mehmet Divan seçiminde
 Derbinin biletleri kapış kapış gitti!
 Ricardinho dinlendirildi
 Günün içinden
KAZIM KANAT
Korkak horoz Tigana!
Mösyö Jean Tigana için sorularım...
ÖMER ÜRÜNDÜL
Gördün mü Zico?
Antalya felaketinden sonra diri ve...
GÜRCAN BİLGİÇ
Tuncay'ın takımı
Tuncay'sız F.Bahçe'nin hali Antalya'da...
VEDAT BAYRAM
Volkan'a çare
Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi...
İşte eyalet haritası
İşte eyalet haritası
Kenan Evren'in eyaletlerin yolunu açacak nitelikteki 'bölge...
Skandal fotoğraftaki polisler göreve döndü
Skandal fotoğraftaki polisler göreve döndü
Gazeteci Hrant Dink'in katil zanlısıyla hatıra fotoğrafı...
'Kokain kullandım'
'Kokain kullandım'
Yardımcılarına saldırdığı iddiasıyla iki kez yargılanan manken Naomi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu