kapat
   
27 Şubat 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Kurallar konulursa yatırımlar için Başbakan'a gitmeye gerek kalmaz

Geçen hafta YASED'in düzenlediği "Fırsatlar Ülkesi Türkiye" toplantısı yabancı yatırımları bir kez daha gündeme getirdi. Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye gelmesinde rekor düzeylere ulaşılmasına karşılık bunun sıfırdan yeni yatırımlara yönelmediği tartışma konularından biriydi.
Bunun yanında Başbakan Erdoğan Cidde'de Suudi Arabistanlı işadamlarını yatırıma çağırırken "Başbakan olarak bizzat aksamalarla ilgilenmeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim" demiş. Bu konuşma ilginç olduğu kadar Türkiye'ye sıfırdan yabancı yatırımı gelmediğinin yanıtlarından birini veriyor.

- Yurtdışında yatırım - Bir kere Türkiye rekor düzeyde yabancı yatırım çekiyor. Bitişikte yer alan tablo, 1 milyar dolar seviyesinde olan yıllık doğrudan yabancı sermaye girişinin 2006'da 20 milyar dolara yükseldiğini gösteriyor. Bu yatırımlar da kurulu kapasiteleri satın almak şeklinde gerçekleşti. Özelleştirmeleri hariç tutarsak yabancılara şirketlerini satan yerli patronların bazı yatırımlara giriştiklerini görüyoruz. Hatta dün Turkcell 3 milyar dolar sendikasyon kredisi ile bir rekora imza attı. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv bu kaynağı yurtdışındaki yatırımlarda kullanabileceklerini açıkladı. Bu aynı zamanda Türkiye'den dışarıya sermaye çıkışı demek. Burada da artan bir eğilim var.

- Rakamların söylediği - Buna karşılık Türkiye'de sıfırdan yatırım yapılmıyor değil. Yabancılar yapmasa bile yerliler yapıyor. Bunun da rakamsal ifadesi tabloda bulunuyor. Yatırım malları ithalatı 10 milyar dolar civarından 20 milyar dolara yükselmiş. Bu yatırımı birileri yapmış.

- Neden yabancı değil? - Yabancıların neden sıfırdan yatırım yapmadığının birden çok yanıtı olabilir. Birincisi, işe sıfırdan başlamanın zorluğudur. Sıfırdan yatırım için önce arazi bulmak, sonra imarını çıkartmak, yerel yönetimlerden gerekli izinleri almak gerekiyor. Halbuki Türkiye'de iş yapmanın zorluklarını göze almaktansa, yabancı hazır olanı istiyor. Dünyada finansman olanakları genişlediği ve varlık fiyatlarının yukarı gittiği bir dönemde yabancıların verdiği fiyatlar yerlilere cazip geliyor. Böylece yabancılar Türkiye'de yatırım yapmanın bazı aşamalarını otomatikman geçmiş oluyor. Satıcı da olunca Türkiye'de yatırım yapmayı düşünen yabancı bunu doğrudan satın almayla gerçekleştiriyor.
Sıfırdan yatırım ortamının istenen düzeyde olmadığının tescili de bizzat Başbakan'ın sözleri. Başbakan tek tek ağaçları düzeltme sözü verirken ormanı düzeltemediklerini de itiraf etmiş oluyor.

- Yapılması gereken - Yatırım ortamının düzelmesi için sadece istihdamın üzerindeki yüklerin azaltılması, enerji ve haberleşme üzerindeki kamusal yüklerin düşürülmesi, bürokrasinin azaltılması yetmiyor. Kayıtdışılığın ve haksız rekabetin azaltılması, vergi, sosyal güvenlik ve yargı reformlarının yapılması, Türk Ticaret ve İcra İflas kanunlarının günün şartlarına uyarlanması da gerekiyor. Unutmayalım, yabancıların öncelikle bankacılık ve finans, haberleşme, perakende, ticaret gibi kayıt altındaki sektörlere gelmesi tesadüfi değil.
İktidarı ellerinde bulunduranlar genel kuralları koyarsa buna herkes uymak zorunda kalır. Bürokratlar da, yargı da, yabancılar da, yerliler de kurallar dışına çıkamaz. O zaman ne bürokratik oligarşi, ne de yatırım için Başbakan'a kadar çıkıp zamanını almaya gerek kalır.

- Sonuç - "Ticaret, saygı duyulması gereken bir savaş gibidir. Ana strateji doğruysa yapılacak sayısız taktik hata bile başarıyı engelleyemez" Robert Wood

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ya yiğit tökezlerse ne olacak?   / 26-02-2007
 Mortgage yüksek gelir ve istikrarı gerektirir   / 23-02-2007
 Piyasalara birkaç ay bir şey olmaz mı?   / 22-02-2007
 Kayseri'de yabancı hazırlığı   / 21-02-2007
 Rekabet için yeni paket zamanı   / 19-02-2007
 Cari açıkta artış durur mu?   / 16-02-2007
 Yüksek faiz coğrafyamızdan mı yadigâr?   / 15-02-2007
 Türkiye faizde neden dünya birincisi?   / 14-02-2007
 Kurun düşüşüne karşı Türkiye'nin eli kolu bağlı mı?   / 13-02-2007
 Dövize müdahale faizi yükseltir mi?   / 12-02-2007
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Turizmciler yüksek vergiden memnun!
Sabah'ın sektör...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Kurallar konulursa yatırımlar için Başbakan'a gitmeye gerek...
MELİHA OKUR
Altimo, 2.5 milyar doları nereden bulacak?
Turkcell'de...
40 yıl sonra aldı
79'uncu Oscar ödülleri sahiplerini buldu. Daha önce beş kez aday...
Sahibinden, çok az kullanılmış böbrek
Organ satışının yasak olmasına karşın bir internet sitesi organ satış...
'Türkiye Türklerindir' sözü mahkemelik oldu
'Türkiye Türklerindir' sözü mahkemelik oldu
Esin Yavuzer apartman yöneticisi İshak Baruh'a "Burada Türkiye...
Barzani: Kanıt varsa Büyükanıt açıklasın
Barzani: Kanıt varsa Büyükanıt açıklasın
PKK'ya yardım ettikleri iddialarını reddeden Barzani, Org. Yaşar...
IMKB
E: 43.737 D:% 0,33
DOLAR
S: 1,381 D:% 0,109
EURO
S: 1,818 D:% 0,138
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu