kapat
   
27 Şubat 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Turizmciler yüksek vergiden memnun!

Sabah'ın sektör buluşmaları çerçevesinde dünkü konuklarımız Turizm sektörü temsilcileri idi. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve sektör temsicileri ile dün Sabah yönetici ve yazarları ile bir araya geldik. Sektörün sorunları ve Türk turizminin geleceğini masaya yatırarak turizmin geleceğini tartışma fırsatı bulduk.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, sektörle ilgili değerlendirmeleri yaparken Türk turizminin 80 li yıllarda Öza l ile başlayan serüvenin muhafaza edilmesini, kıyılarımızın geri kalan bölümlerinin bundan böyle yeni yatırımlarla turizme açılmasının önlenmesini ve mevcut yatırımların tam kapasite ile çalışması önündeki engellerin kaldırılması gereğine dikkat çekti. Başaran Ulusoy, açıkça diyor ki Türkiye nin doğa harikası koyları muhafaza edilsin, bunlar betonlaşmasın . Var olan yeterli turizm tesislerine sahip çıkılsın yeter. Bence Ulusoy haklı. Bugünkü tesisler rantabl kullanılmıyor. Fiyatlar dibe vurmuş. Bir de ' her şey dahil' sistemi ile kalite yerlerde sürünüyor. Yerde sürünen bu kalite ile istediği kadar turist gelsin, turizm gelirlerini arttırmak mümkün değil. Çünkü bu kaliteye gelecek turistler de cebi boş turist olur.

Vergi yükü yüksek
Başaran Ulusoy dönüp dolaşıp konuyu turizmi olumsuz yönde etkileyen ÖTV, KDV ve Hava limanları vergisine getirdi .
TOBB heyeti Başbakan Erdoğan'ı ziyarete gitmiş, ancak kimse söz almayınca TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy söz alıyor. Ulusoy diyor ki, Yüzde 18 KDV den memnunuz sakın kaldırmayın. Yüksek diye feryat edilen ÖTV den memnunuz sakın kaldırmayın ve havalimanı vergilerinden memnunuz, sakın ha kaldırmayın. Herkes şaşkın şaşkın Ulusoy'a bakıyor. Ulusoy diyor ki, arkadaş ne zaman çıkıp vergiden şikayetçi olsak, Maliyenin aklına turizm sektörü geliyor. Bindiriyor vergiyi. Onun için sektör olarak kendimizi Maliye'ye unutturmak istiyoruz. Kim ortaya çıkıp konuşursa Maliye onun yakasına yapışıp vergiyi arttırıyor.
Başaran Ulusoy'a göre turizm sektörü o kadar çabuk değişiyor ki, bu değişime kendileri bile ayak uyduramıyor. Daha birkaç ay önce iktidarı ile muhalefetin üzerinde uzlaştığı ve yürürlüğe soktuğu yasa bile, bu kadar kısa süre içinde yeniden düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.

Tarımımız gelişmeli
Turizmcilere göre, tarım sektörünün de turizme paralel olarak gelişmesine ihtiyaç vardır. Hayvancılığın gelişmesi turizm için şarttır . Gelen turistlere yedireceğiniz et ve süt ürünleri de çok önemlidir. İthal edeceğiniz peynir ve et yerine bu ülkede yetişen et ve peyniri satarak döviz kazanmak daha iyi değil mi? Turizmden döviz bekliyorsak, her şeyi ile yerli üretimden karşılamamız son derece önemlidir.
Turizm sektörü olarak yıllarca yanlış değerlendirme yapıp, hesaplarımızı sadece dışardan gelen yabancı turistlere göre hazırlandık. Oysa
yerli turisti de düşünmeliydik . Bunun sıkıntısını yaşadık. En kötü günümüzde yerli turist can simidimiz oldu. Yaşadığımız bazı olaylardan ders aldık ve artık kapılarımızı yerli turiste de açtık. Bu sözlerin de sahibi TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy.

Terör turizme düşman
Teröre direnen sektör turizm sektörüdür . Terör saldırıları artık lokal değil globaldir diyor Başaran Bey. Bir ülkede terör olmasa da, eğer bir başka ülkede yaşanıyor olsa bile, o ülkenin insanı bundan etkilenip tatile çıkmıyor. Sadece sizin ülkenizde terör olaylarının yaşanmamış olması tek başına faktör değil. Başaran Ulusoy'a önümüzdeki yaz ayları için iptallerin olup olmadığını ve Dink olayının turizme etkilerini sorduğumda, sektör temsilcilerinin bu sorularım karşısında son derece rahat olduklarını hissettim. Cevaplar olumluydu, iptaller yok, aksine talepte canlanma var. Dink olayının kısa sürede çözülmüş olması ülke adına olumlu bir puan olduğunu dile getirdiler.
Spor kulüplerinin başarısı turizmi de olumlu yönde etkiliyor. Onun için spor kluplerinin iyi yönetilmesini arzu ediyor turizmciler. Eğer spor kulüpleri iyi yönetilip başarı elde ederlerse, turizm sektörü bunun meyvesini alır görüşü turizmcilerde hakim durumda.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Televizyon reytinglerinde neler oluyor?   / 25-02-2007
 İhracatımızla övünelim. Ancak!..   / 24-02-2007
 Sermayeyi doğru yere yönlendirin   / 23-02-2007
 Nadasa bırakılan müsteşar ne yapıyor?   / 22-02-2007
 Kayseri, sanayici üreten fabrika misali çalışıyor   / 21-02-2007
 Dahilde işleme rejimi ne getirdi ne götürdü   / 20-02-2007
 Kaçakçılığa göz yuman ödül ortaya çıkaranlar ceza aldı!   / 17-02-2007
 Çimento kartelinin gözü doymuyor   / 16-02-2007
 Akaryakıt kaçakçılığı Başbakan'ı rahatsız ediyor   / 15-02-2007
 Başbakan'ın gündeminde akaryakıt kaçakçılığı vardı   / 14-02-2007
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Turizmciler yüksek vergiden memnun!
Sabah'ın sektör...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Kurallar konulursa yatırımlar için Başbakan'a gitmeye gerek...
MELİHA OKUR
Altimo, 2.5 milyar doları nereden bulacak?
Turkcell'de...
40 yıl sonra aldı
79'uncu Oscar ödülleri sahiplerini buldu. Daha önce beş kez aday...
Sahibinden, çok az kullanılmış böbrek
Organ satışının yasak olmasına karşın bir internet sitesi organ satış...
'Türkiye Türklerindir' sözü mahkemelik oldu
'Türkiye Türklerindir' sözü mahkemelik oldu
Esin Yavuzer apartman yöneticisi İshak Baruh'a "Burada Türkiye...
Barzani: Kanıt varsa Büyükanıt açıklasın
Barzani: Kanıt varsa Büyükanıt açıklasın
PKK'ya yardım ettikleri iddialarını reddeden Barzani, Org. Yaşar...
IMKB
E: 43.737 D:% 0,33
DOLAR
S: 1,381 D:% 0,109
EURO
S: 1,818 D:% 0,138
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu