kapat
   
27 Şubat 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gelir beyannamesini unutmayın!

İşadamı, serbest meslek erbabı, zirai kazanç sahipleri ve rant geliri elde edenler ile ev ve işyeri sahiplerinin, 2006 yılında elde ettikleri gelirlere ilişkin yıllık beyanname verme ve vergi ödeme dönemi, 1 Mart Perşembe günü başlıyor.

Gelir Vergisi Kanunu uyarınca, 625 bin 846'sı gayrimenkul sermaye iradı, 1 milyon 714 bin 544'ü de ticari, zirai, serbest meslek ve menkul sermaye kazanç sahibi olmak üzere toplam 2 milyon 340 bin 390 mükellef, 2006 yılı gelirleri için 15 Mart'a kadar beyanname verecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, gelir vergisi beyan dönemi öncesi, çeşitli mükelleflere yönelik beyanname düzenleme rehberleri hazırladı. Başkanlık, tüm mükellefleri, beyan döneminde, gelirlerini doğru bildirmeleri, vergilerini de tam ve zamanında yatırmaları konusunda uyardı.

MENKUL
SERMAYE İRATLARINDA DURUM


Bu arada, rant geliri olarak da nitelenen menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesinde, beyanname verme sınırı 18 bin YTL olarak belirlendi.

Söz konusu gelirlerin enflasyondan arındırma işleminde de yüzde 46,5'luk indirim oranı uygulanacak. Bu durumda, başka beyanı gereken geliri olmayanlar, indirim oranına tabi menkul sermaye iradında, gayri safi tutarları 33 bin 644,86 YTL'yi aşmayan gelirler için yıllık beyanname vermeyecek.

Mevduat faizi, katılım bankası kar payları, repo gelirleri ve 1 Ocak 2006 tarihinden sonra ihraç edilen Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu faiz gelirlerinin beyan dışı bırakıldığı sistemde, diğer gelirlerle ilgili şu uygulama geçerli olacak:

''-Kıyı bankacılığından (off-shore) elde edilen faiz gelirleri: 875 YTL'yi aşıyorsa beyan edilecek.

-Hisse senetleri ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışından elde edilen gelirler: 875 YTL'yi aşıyorsa beyanname düzenlenecek.

-26 Temmuz 2001 tarihinden önce ihraç edilen Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu faiz gelirleri: Yüzde 46,5'luk indirim uygulandıktan sonra kalan tutar 18 bin YTL'yi aşıyorsa beyan edilecek.

-26 Temmuz 2001 ile 31 Aralık 2006 tarihleri arasında ihraç edilen Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu gelirleri: Yüzde 46,5'luk oran uygulandıktan sonra kalan tutardan 191 bin 89,20 YTL istisna edilecek. Geri kalan tutar 18 bin YTL'yi aşıyorsa, beyanda bulunulacak.

-Türkiye'de elde edilen kar payları: Kar payının brüt tutarının yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan tutar 18 bin YTL'yi aşıyorsa, beyanname verilecek.

-1999-2002 arasında sona eren hesap dönemlerinde elde edilen, kurumlar vergisinden istisna kazançlar ile yatırım indirimi istisnasından yararlanan kazançların dağıtımı halinde gerçek kişilerce elde edilen kar payları: Kar payının net tutarına bu tutarın 1/9'u eklenerek bulunacak tutarın yarısı gelir vergisinden istisna olacak. Kalan tutar 18 bin YTL'yi aşıyorsa beyanda bulunulacak.

-İştirak hissesi kazançları: Kar payının brüt tutarının yarısı gelir vergisinden istisna olacak, kalan tutar 18 bin YTL'yi aşıyorsa, beyanname verilecek.''

KİRA GELİRLERİ

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler için de istisna tutarı ve beyanname verme sınırı belirleyici olacak. Buna göre, 2006 yılı içinde mesken kira geliri 2 bin 200 YTL'yi aşanlar Mart ayının ilk yarısında bu gelirleri için beyanname verecek.

İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı, beyanname verme sınırı olan 18 bin YTL'yi aşanlar da bu kapsamda bulunacak. Gelirin 18 bin YTL'yi aşıp aşmadığının tespitinde, gelir vergisi tevkifatına tabi kira gelirleri ile mesken kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı, aşan kısımla birlikte dikkate alınacak. Kira bedelinin hiç olmaması ya da düşük gösterilmesi halinde, ''Emsal kira bedeli'' uygulanacak.

VERGİLER NE ZAMAN ÖDENECEK?

Beyannameli gelir vergisi mükellefleri, 2006 yılı gelirlerine ilişkin yıllık beyannameleri, 15 Mart akşamına kadar bağlı oldukları vergi dairelerine verecek.

Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinin ilk taksidi ise Kanun uyarınca 31 Mart akşamına kadar vergi dairelerine ve vergi tahsiline yetkili banka şubelerine ödenecek. Ancak, 31 Mart'ın Cumartesi gününe rastlaması nedeniyle vergi ödemesi, 2 Nisan Pazartesi akşamına kadar yapılabilecek.

2006 yılı için 7 bin YTL'ye kadar olan gelirler yüzde 15, 7 bin ile 18 bin YTL arasındaki gelirler yüzde 20, 18 ile 40 bin YTL arasındaki gelirler yüzde 27, 40 bin YTL'nin üzerindeki gelirler ise yüzde 35 oranında vergilendirilecek.

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Piyasalar nereye gidiyor?
 Milyar Euro'luk Dava
 Geçiçi işçilere kadroda son imza
 Dolar 1,41 YTL'ye yükseldi
 TÜSİAD olağanüstü toplanıyor
 MB'den faiz silahını çekme sinyali
 Çalık Holding'e 4.8 kat fazla talep
 Turkcell tek kalemde 3 milyar $ aldı, gözünü Suudilerin...
 Babacan devreye girdi Tekfen'de onay verildi!
 Cargill'i eleştirenler Çorlu ve Çerkezköy'e neden bakmadı?
 KARTET'te stok eridi Irak'a elektrik kesildi
 '80 yıllık enflasyon yüzde 100 milyon'
 Batman yatırım enkazı kaynıyor
 Bankacılıkta yabancılaşma para politikasında bağımsızlığı...
 AB, elektriğe % 1 vergi istedi Maliye 'TRT payı kalksın' dedi
 'Büyümenin sonu geldi, ABD ekonomisi resesyona girebilir'
 Finansbank Hollanda Credit Europe oldu
 Alternatif ile Alpha görüşmesi devam ediyor
 TMSF, Carlton Otel'i satışa çıkardı
 Turizmciye KDV indirimi müjdesi zirvede verilecek
 Sigarada ÖTV zammı 1 milyar YTL getirecek
 Petrol ve altın İran'da nükleer krizle zirvede
 Köy okulları teknolojiyle tanışıyor
 Bölgenin ilk devekuşu üretim çiftliğini kurdu
 'Mir' markası ile tüm Avrupa'ya halı satacak
 Günde 20 bin varil petrol üretiliyor
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Turizmciler yüksek vergiden memnun!
Sabah'ın sektör...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Kurallar konulursa yatırımlar için Başbakan'a gitmeye gerek...
MELİHA OKUR
Altimo, 2.5 milyar doları nereden bulacak?
Turkcell'de...
40 yıl sonra aldı
79'uncu Oscar ödülleri sahiplerini buldu. Daha önce beş kez aday...
Sahibinden, çok az kullanılmış böbrek
Organ satışının yasak olmasına karşın bir internet sitesi organ satış...
'Türkiye Türklerindir' sözü mahkemelik oldu
'Türkiye Türklerindir' sözü mahkemelik oldu
Esin Yavuzer apartman yöneticisi İshak Baruh'a "Burada Türkiye...
Barzani: Kanıt varsa Büyükanıt açıklasın
Barzani: Kanıt varsa Büyükanıt açıklasın
PKK'ya yardım ettikleri iddialarını reddeden Barzani, Org. Yaşar...
IMKB
E: 41.774 D:% -4,49
DOLAR
S: 1,404 D:% 1,482
EURO
S: 1,857 D:% 2,006
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu