kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Onun dediklerini başkası söylese ahlaksız' olurdu
Onun dediklerini başkası söylese ahlaksız' olurdu
Bence sinema oyunculuğu boş bir maceraymış!
Bingöl'le düetini dinlediğimde utandım
Doğanın verdiğini belli bir süre korudu

Onun dediklerini başkası söylese ahlaksız' olurdu

Ajda Pekkan'ın müzikal yaşamını kitaplaştıran Naim Dilmener, Çizdiği imaj hep ilerici ve radikaldi" diyor ve ekliyor: 37 yıl önce Paris dönüşü günün modasını soran gazeteciye; 'Artık Paris'te evlilik modası kalmadı. İnsanlar nikahlı - nikahsız birlikte oturuyor' demiş. Başkası söylese 'ahlaksız' olurdu!.

* Ajda Pekkan sizin için ne ifade ediyor? Ben başından beri 'hayata renk katma kraliçesi' diyorum ona, benim hayatıma da renk katıyor. Ajda Pekkan tutkumun en büyük nedeni bu. Artık gündelik hayat zor tahammül edilir hale geldi. Pekkan 1960'larda, 70'lerde olduğu gibi bugün de hayata renk katıyor... Hiçbir zaman şarkılarında mesajlar vermek gibi bir çabası olmamış. Belki onu da yapmış ama daha çok kadınlara, ayakta durma gücü vermeye çalışmış.

* Ama bu, kadınlara güç vereyim diye düşünerek yaptığı bir şey değil sanırım. Duruşuyla, kendiliğinden olmuş gibi geliyor bana... Evet. Ya da arkasındaki güç Fikret Şeneş de devreye giriyor burada. Ajda Pekkan; 69'da, başından beri çalıştığı söz yazarı Fecri Ebcioğlu'nu bırakıyor ve Fikret Şeneş'i seçiyor. Ebcioğlu'yla çalıştığı dönemde Pekkan'ın imajı aldatılan kadın ya da eski mantıkla söylersek eğlenilecek ama evlenilmeyecek kadın. Fakat Şeneş, planlı programlı Pekkan'a tek başına ayakta durabilen, direnebilen, hayatını sürdüren kadın imajını belirlemiş. "Kapı orada, beğenmiyorsan çık ve git" sloganını bulmuş onun için.

AJDA ÇOK MUTLU!

* 'Bambaşka biri' Ajda Pekkan'ın duruşunu anlatan bir şarkı mıdır yani? Fikret Şeneş'in mantığıyla Pekkan'ın durması gereken yeri anlatan bir şarkı diyelim... Belki Pekkan bunu, söyledikten sonra benimsedi. Belki kısmen benimsedi, kısmen benimsemedi. Fakat bunun önemi yok! Sonuçta Pekkan'ın sesinden dinlendikten sonra kadınlar bu söylemi benimsedi. Çok kadının 'O şarkının benim hayatıma büyük katkısı oldu' dediğini duymuşumdur.

* Peki bu kadar başına buyruk ve özgün biri olarak, hafif kadın imajını neden kabul etti? Bunlar güç dengeleri... Fecri Ebcioğlu gibi döneminin en büyük söz yazarı "Kızım çok iyisin, ben artık bütün şarkılarımı sana yazacağım" dediğinde, yazdıklarına karşı çıkması mümkün değilmiş. Ebcioğlu, "Sen kim oluyorsun da, benim yazdıklarıma karışıyorsun" diye iki tane tokat çakarmış. Dolayısıyla "Fecri Bey ne yazıyorsa tamamdır" deyip söylemiş. Belki Fikret Hanım karşısına çıkıncaya kadar, öbür rol de aklına gelmemiş olabilir.

* Şarkı söylemeye karar verince doğru adresin İlham Gencer olduğunu öğreniyor ama utangaçlığından kardeşi Semiramis'e, Gencer'i arattırıyor. Onu utangaç düşünmek zor... Aslında okul ve çocukluk çağından bulduğum ender bilgilerde sürekli 'yaramaz' diye anlatılıyor. Ama her niyeyse Semiramis arayıp "Ben Ajda Pekkan" diye almış Gencer'den randevuyu. Gencer dinliyor ve "Çarpıldım" diyor. Pekkan, hemen orkestrasına solist olmasını istiyor.

* Pekkan genel geçer kuralları tanımayan, asi kadın olarak görünüyor. Bu ne kadar doğru? Hep böyle! 70'lerin başında Paris'e gidip geliyordu. Bir gün Paris dönüşü havaalanında bir gazeteci, "Paris modasından bize haberler verir misiniz?" diye sorunca, herkes gibi etek boyundan, moda renklerden bahsedeceğine "Ya artık Paris'te evlilik modası kalmadı. İnsanlar nikahlı-nikahsız birlikte oturuyor" diyor. Çünkü kafası böyle işliyor, sürekli önde! Bakın 37 yıl öncesinden bahsediyoruz. O yıllarda bunu başkası söylese 'ahlaksız' diye anında damgalanırdı! Ama şarkıcı, sanatçı diye mazur görülüyor herhalde. Zaten kişisel olarak da çizdiği imaj hep ilerici ve radikal.

* Peki sizce Pekkan'ın mutlu bir hayatı olmuş mu? Bence evet. Onu bir parça tanıyor olmanın rahatlığıyla yanıt veriyorum. Hayatında en çok şarkı söylemek istemiş, şarkı söylerken dünyanın en mutlu insanı oluyor. "Yeter ki şarkı söyleyeyim" der, "Şarkı söylüyorum o halde varım" der, şiarı budur. Yaşı gereği zaman gelir de, sesi zayıflarsa o zaman bedbaht olabilir. Ama şu an hâlâ şarkı söylediği için bence dünyanın en mutlu insanı o!

* Ama hiç düzenli bir aile sahibi olamamış, evlilikleri, ilişkileri istediği gibi gitmemiş. Yine de "Çok mutlu olmuş" diyebiliyor musunuz? İplememiş ki, umurunda olmamış. "Ben şarkı söyleyeyim yeter" demiş, şarkı söylerken yanında diğerleri de olabiliyorsa süper! "Şarkı söyleme, evinde otur" diyen çıkınca da "İşte kapı, arkanı dön ve çık" demiş. Hayatında hep bunu uygulamış. Zaten ilişkilerinde bütün tartışmaları, kavgaları hep "Şarkı söyleme, evinin kadını ol" söylemleri üzerine.

* Peki Ajda Pekkan en çok kimi sevmiş? Hemen söyleyeyim; en çok kız kardeşi Semiramis Pekkan'ı ve Semiramis'in oğlunu, yani yeğenini seviyor. Onlara duyduğu benzersiz bir sevgi, onlarsız bir anı yok neredeyse. Bir de eski eşi Ali Bars'ı çok sevdiği söylenir.

EYLEM BİLGİÇ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Futbolcu Arda sahalardan podyuma transfer oldu
 'Bülent tam bir ruh hastasıdır'
 Mikrofonu eline alan ustalarla tartıştı
 Gözünü Rusya'ya dikti
 Onun dediklerini başkası söylese ahlaksız' olurdu
 Katıksız şarkı söyleyen var mı?
 Herkes beni beğensin sevsin istiyorum
 Bu insan ruhundan anlayan bir kitap!
 'Başkan ve Hayalet' herkesi güldürecek
 Gözde Dantel dergisi bu ay sürprizlerle dolu
 Her zevke ve keseye göre takı bulmak kolay
 Beyaz ve transparan!
 Ashton'dan bir çocuk istiyorum'
 Eşcinselleri çok seviyor
 Kabala sayesinde gençleştim
 Paris Hilton'un kayak keyfi
 Sonu Anna Nicole Smith gibi olacak
 Estetik ameliyatlara karşı değil
 Grant ve sevgilisinin büyük aşkı bitti
 İşte Avrupa'nın en pahalı gelinliği
DİLEK HANİF
Hakan Yıldırım ile Özlem Süer defileleri
2008...
ÖZAY ŞENDİR
Anıtkabir'deki göbek bağı...
Bir kadının anne olma...
AYŞE ÖZYILMAZEL
Şekerim Kenan'dan flaş flaş flaş!
Son günlerin ennn...
AYŞE TÜTER
Göceli çorba
Göceyi su ile, şişip yumuşayana kadar ağır...
Bebekleri kalbine iğne yaparak öldürüyoruz
Bebekleri kalbine iğne yaparak öldürüyoruz
Çoğul gebeliklerde üçüncü ya da dördüncü bebeğin kalbine iğne...
Kışın ilacı bol C vitamini!
Kışın ilacı bol C vitamini!
Her yıl kış mevsiminde nüfusun yüzde 10'unu etkileyen soğuk algınlığı...
ABD tatili ile yorgunluk atacak
ABD tatili ile yorgunluk atacak
Adını 'Çemberimde Gül Oya' adlı dizi ile duyuran genç oyuncu Melisa...
Ayşe Hatun yakalandı!
Ayşe Hatun yakalandı!
Podyumlardan müzik dünyasına transfer olan Ayşe Hatun Önal, önceki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.