kapat
   
17 Şubat 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ermeni soykırımı kabul edilirse ortaklığımıza gölge düşer

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözde Ermeni soykırımının ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesini beklemediklerini belirterek "Ama böyle bir sürprizle karşılaşmayı geleceğimiz açısından stratejik ortaklığımıza gölge olması endişesi taşıyorum" dedi.

Sözde Ermeni soykırımı iddialarından Türkiye'nin yorulduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Ama Ermeni Diaspora'sı herhalde bundan yorulmadı. Ya bundan nemalanıyor veyahut da bundan zevk alıyor" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, Amerikan Şirketler Derneği'nin kuruluşunun üçüncü yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen akşam yemeğine katıldı. Türkiye'de faaliyet gösteren ABD'li şirketlerin temsilcilerinin katıldığı yemekli toplantı Hilton Otel'de gerçekleştirildi. Erdoğan burada yaptığı konuşmada ABD Büyükelçisi Ross Wilson ve ABD'li işadamlarından sözde Ermeni soykırımı ile ilgili destek istedi.

Türkiye
ile ABD'nin uzun yıllardan bu yana stratejik ortak olduğunu belirten Erdoğan, ABD ile olan stratejik ortaklığın farklı alanlara da taşınması gerektiğini kaydetti. Erdoğan şunları söyledi: "Zira Türkiye'nin bulunduğu bölgede NATO çerçevesinde on yıllardır gördüğü hizmet bir kenara atılamaz. Şimdi önümüzde çok hassas bir döneme giriyoruz. Tüm işadamlarından gerek Amerikalı, gerek Türk iş adamlarımızdan şunu özellikle istiyorum. Bir sorumluluğun gereği istiyorum. Nisan ayı geliyor. Nisan ayında tekrar sözde Ermeni soykırımı gündeme gelecek. Artık biz bundan gerçekten çok yorulduk. Ama Ermeni Diaspora'sı herhalde bundan yorulmadı. Ya bundan nemalanıyor veyahut da bundan zevk alıyor. Biz diyoruz ki, 'Bu tarihçilerin işidir' Bir başbakan olarak Ermenistan başbakanına mektup yazdım. Bakın bu iş tarihçilerin işidir. Eğer bu işte samimiyseniz gelin siyaset bilimcileri, hukukçuları, arkeologları, sanat tarihçilerini hepsini görevlendirelim. Çalışmalarını yapsınlar. Bu çalışmaları neticesinde biz siyasetçiler değerlendirelim. Eğer burada iddia ettiğiniz gibi bir netice çıkarsa biz tarihimizle hesaplaşırız. Ama aynı şekilde acaba siz tarihinizle hesaplaşabilecek misiniz? Biz arşivlerimizi açtık. Şu ana kadar 1 milyonu aşkın belge incelenmiş ve bunların değerlendirilmesi yapılmıştır. Sizin de arşivleriniz varsa açın bunlar da incelensin. Üçüncü ülkelerde varsa onlar da açsın incelensin. Yok iki ülke değil üç ülke olsun. Farklı bir komisyon oluşturulsun isteniyorsa biz buna da varız. Ama bu incelemeler yapılmadan kalkıp da Türkiye üzerinde böyle bir spekülasyona girmek, dünyada lobiler oluşturmak suretiyle Türkiye'ye vurma hakkına kimse sahip değildir. Bunu biz hazmedemeyiz. Bunu kabullenemeyiz. Çünkü biz tarih boyunca lekeyle yaşamadık. Bundan sonra da lekeyle yaşamayız bunu da böyle bilsinler."

Bugün Türkiye'de 40 bin 50 bin civarında kaçak olarak yaşayan Ermeni bulunduğunu dile getiren Erdoğan, "Ama biz bunları tutup da Ermenistan'a göndermiyoruz." dedi. Buraya gelmelerinin bir sebebi olduğunu anlatan Erdoğan, "Niye geldiler buraya, niye buradalar acaba. Çünkü Ermenistan'da yaşam koşullarını bulamıyorlar. Onun için buraya geliyorlar. Biz onları kovmadık, kovmayacağız. Şu anda bizim Ermeni vatandaşlarımız var, burada yaşıyorlar. Bu Ermeni vatandaşlarımız burada yaşarken biz onların inanç noktasında, mal güvenliği konusunda neyini eksik yapıyoruz. Hepsini sağlıyoruz. Ama bir tane kalkıp da sembolik olayı Türkiye'nin karşısına çıkarırsanız o zaman bizim konuşacak çok şeyimiz var. Bizim 42 büyükelçimiz şehit edildi. Bunun karşısında dünya hangi tutumu takındı. Bunu söylemek de benim hakkım. Ama biz hiçbir zaman onunla bir başkasını dengeleme yoluna gitmeyiz. 1 kişi de olsa, nerede olursa olsun benim ülkemde benim vatandaşımın sorumluluğu bizdedir. Biz o sorumluluğun gereğini sonuna kadar takip eder yerine getirmenin gayreti içerisinde oluruz. Sağa sola bırakmayız. Temsilciler Meclisi'nden nisan ayında böyle bir olumsuz kararın çıkmasını beklemiyoruz ama böyle bir sürpriz ile karşılaşmayı geleceğimiz açısından stratejik ortaklığımıza bir gölge olması endişesi taşıyorum. Sizlerin bu konuda elinizden geleni yapacağınıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.

(CHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Gül'den sert eleştiriler
 "301 yakında Meclis'te"
 Ağar: Askersiz ülke yönetilmez
 Mehmet Altınsoy vefat etti
 İsrail'le kriz son anda engellendi
 Bakandan Çömez'e: Yalancı
 Sahte oy kavgası savcılık yolunda
 "Ailemi hiç kimseye ezdirmem"
 İktidar sarhoşu değiliz
 CHP ile gurbetçi oyu için işbirliği
 Ağar: Siparişle iş adamı türetiyorlar
MAHMUT ÖVÜR
'Türkiye'ye minnettarız'
Birkaç gün önce Ankara'dan...
YAVUZ DONAT
Büyük Kulüp toplantıları
Büyük Kulüp... Türkiye'nin...
Hubyar markası Alevileri kızdırdı
Tokatlı Temel ailesi Alevilerin kutsal kabul ettiği Hubyar Sultan'ı...
'İsimleri dangalak bir bürokrat değiştirmiş'
Piyer Loti Tepesi'nin ve sokak isimlerinin değiştirilmesi girişimiyle...
Hududun Irak tarafı PKK'ya teslim edildi
Hududun Irak tarafı PKK'ya teslim edildi
Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Irak tarafının PKK'ya teslim...
El Kaide davasında yedi kişiye müebbet
El Kaide davasında yedi kişiye müebbet
El Kaide davasında örgütün üst düzey yöneticilerinden Louai Sakka'nın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu