kapat
   
01 Şubat 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: Kimsenin sınırında gözümüz yok

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ''Herhangi bir ülkenin sınırlarında, içişlerinde gözümüz yoktur. Herhangi bir şekilde onların işlerine karışma niyetimiz yoktur ama komşudaki ateş bizi de ısıtır'' dedi.

Türk Eğitim Derneği'nin (TED) 79. kuruluş yıl dönümü ve TED Yüksek Öğrenim Vakfının kuruluşu Sheraton Otel'de düzenlenen bir kokteylle kutlandı. Kokteyle, Dışışleri Bakını ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, Hürparti Genel Başkanı Yaşar Okuyan, Ankara Valisi Kemal Önal, Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, bazı milletvekilleri ve siyasetçilerin yanı sıra eski bakanlar ve eski milletvekilleri de katıldı.

Kokteylde,
konuşan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, TED'in modern eğitim sisteminin öncüsü olduğunu belirtti. TED'in, siyaset, iş hayatı, kültür, sanat ve eğitim alanında çok önemli isimler yetiştirdiğini ifade eden Gül, derneğin yüksek öğretim alanında attığı adımda da başarılı olacağına inandığın söyledi. İktidarın, eğitim faaliyetlerine büyük katkı verdiğini anlatan Gül, bütçeden eğitime ayrılan payla bunu açıkça gösterdiklerini kaydetti.

TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu da büyük Önder Atatürk'ün emanet ettiği meşaleyi taşımanın onurunu yaşadıklarını ifade ederek, modern çağda eğitimin bir toplumu millet haline getiren temel kurum olduğunu vurguladı. Pehlivanoğlu, bir üniversite kurmayı hayal ettiklerini belirterek, bugün yüksek öğrenim vakfı kurmanın sevincini yaşadıklarını kaydetti.

Kutlamanın ardından otelden ayrılan Abdullah Gül, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sadettin Ergeç'in konvoyuna Kerkük yakınlarında düzenlenen sadırı ile ilgili bir soruya, ''Irak tehlikeli bir yer'' yanıtını verdi. Gül şöyle devam etti: ''Herkes tedbirli olmalı. Irak, Türkiye gibi bir ülke değil, tehlikeli bir ülke. Ateşin içerisinde. Hepimiz bu ateşin söndürülmesi için gayret sarf ediyoruz. Maalesef artık Irak'tan her gün yüzlerce ölü çıkıyor. Kaygılarımız çok büyük, bu bizi çok üzüyor. Komşularımızla bu ateşi nasıl söndürebiliriz diye görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki günlerde yine önemli teşebbüslerimiz, bir araya gelişlerimiz olacak.'' ''Iraklıların yapacağı en kötü şeyin kendi kendilerini tüketmek olacağını'' ifade eden Gül, ''bir an önce herkesin aklını başına toplaması gerektiğini'' kaydetti. ''Iraklıların kendi kendilerini kırmamaları, kaynaklarını boşa tüketmemeleri'' gereği üzerinde duran Gül, ''Nihayet orası kendi ülkeleridir'' diye konuştu.

Gül, ''Kerkük'le ilgili referandum öncesinde Irak Türkmen Cephesinin Türkiye'den acil destek beklediği'' belirtilerek yöneltilen bir soruyu şöyle cevaplandırdı: ''Bu konuyla ilgili çok şey yapıyoruz. Bu konuyla ilgili benim hamaset yapmam çok yanlış olur. Bugün dünya bu konularla ilgili konuşuyorsa bunlar kendiliğinden ortaya çıkmıyor. Bu konuyla ilgili uzun süredir çalışmalarımız var ve bu konuyla ilgili BM'nin dikkatini ilk çeken biziz. Diğer bütün ulusları aydınlatan biziz. Bunu Irak'taki ateş daha büyümesin diye yapıyoruz. Irak'ın sınırları bellidir. Herhangi bir ülkenin sınırlarında, içişlerinde gözümüz yoktur. Herhangi bir şekilde onların işlerine karışma niyetimiz yoktur. Ama komşudaki ateş tabii ki bizi de ısıtır. Komşumuzun geleceği ile ilgili tabii ki kaygılanırız. Oradaki akrabalarımız ile ilgili hepimizin söyleyecekleri vardır. Bizim Irak'la ilgili görüşlerimiz bu çerçeve içindedir.''

Gül, Kerkük meselesinin, herkesin orada barış ve huzur içinde yaşanması için uzlaşmacı bir yöntem içinde çözülmesinin önemli olduğuna da işaret etti. Türkiye'nin bunları söylerken iyi niyetli olduğunu bildiren Gül sözlerine şunları ekledi:

''Yoksa komşularımızı tehdit etmek, komşularımızın içişlerine karışmak için değil. Türkiye'nin bu konudaki açıklamaları iyi niyetlidir. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı bugünkü ve dünkü açıklamalarında Türkiye'nin Irak'la ilgili görüşlerinin dürüst ve iyi niyetli olduğunu belirtiyor. O açıdan bizlerin bunları desteklemesi lazım. Yeni çatışmalara hiç gerek yoktur. Bizim yapmamız gereken de budur. Ama neler gelip çatışmaya sebep olabilir, neler gelip problemleri ortaya çıkarabilir bunlar da gayet açık bir şekilde bilinmektedir.''

CHA

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Cumhurbaşkanı seçilir, Köşk'te oturmaz" formülü işlemez
 F.T: "Türkiye 'sınır ötesini' tartıyor"
 301'i kaldıramayız ama değişik önerilere açığız
 Wolfowitz'e Türk çorap
 CHP'li Esat Canan kendini savundu
 Fethi Dede'den 3 bakana 3'er bin YTL tazminat
 Alacağı olan avukatlar istifa etti
 Öğretim üyelerinin '301 iptal edilsin' kampanyası
 Vekilden Araplara 'Turkish Viagra'
 Suriye'den Irak mesajı
 Ağaoğlu 'derin devlet'i anlattı
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Polisteki kavga
Hrant Dink cinayetinin ardından...
YAVUZ DONAT
Saatli bomba
Türk-İş Başkanı Salih Kılıç bir...
İltifatçı eşini pişman etti
Bir törende çevredeki güzel kadınlara "Seninle her yere giderim" gibi...
Acarkent'te 'aile bağları'
Acaristanbul'da 138 lüks tripleks villanın kaderini, aldığı kararla...
Resmi bulan da haber elemanı
Resmi bulan da haber elemanı
Yasin Hayal'in ifadesi, Erhan Tuncel'in suikasti hem ihbar edip hem...
"Bu cinayet Emniyet'e bilgi verilerek işlendi"
CHP, Dink cinayeti konusunda Erdoğan ve Aksu hakkında Meclis...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu