kapat
   
28 Ocak 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
301 tümden iptal edilmez

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TCK'nın 301'inci maddesinin tümden iptalini düşünmediklerini belirterek, ''Ama değişiklik noktasına gelince bu konuda ben daha önce de söyledim, (değişikliğe varız) dedim ve neyin nasıl değişmesi gerekir, bu noktada her türlü teklife varız'' dedi.

Erdoğan, Afrika Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için Etiyopya'ya hareket etmesinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarına bilgi verdi.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Alfa Ömer Konare'nin daveti üzerine 29-30 Ocak günlerinde gerçekleştirilecek zirvenin açılış oturumuna katılmak üzere Etiyopya'ya gittiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin 12 Nisan 2005 tarihinden bu yana Afrika Birliği Zirvesi'ne gözlemci statüsüyle katıldığını hatırlattı.

Zirveye
Başbakan düzeyinde ilk kez bir katılım olacağını anlatan Erdoğan, zirvenin açılışında bir de konuşma yapacağını, ayrıca Afrikalı liderlerle ikili görüşmelerde ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunacağını kaydetti.

Afrika Birliği'nin, geçmişte savaşlar, krizler, hastalıklar ve felaketler kıtası olarak bilinen Afrika'nın bu talihsiz imajını silmek için siyasi alanda gösterilen çabaların ürünü olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Birlik, şimdiden bu yönde önemli adımlar atmış, şu ana kadar da ciddi başarılar elde etmiştir. Bildiğiniz gibi, hükümet olarak bizler, 2005 yılını Afrika Yılı ilan etmiş ve birçok Afrika ülkesini ziyaret etmiştik. Bu çerçevede, üst düzey ziyaretler, yeni ekonomik ve ticari anlaşmaların akdi ve karşılıklı ticaret heyeti ziyaretlerinin özendirilmesiyle, kıtayla ilişkilerimize yeni bir hız kazandırılmasını amaçladık ve bunda da olumlu mesafeler aldık.

Afrika'ya açılım politikamız çerçevesinde Afrika ülkeleriyle siyasi, ekonomik, ticari, askeri ve kültürel alanlardaki ilişkilerimizin hukuki çerçevesini de bu arada tamamlamaya çalışıyoruz. Afrika halklarının dostu bir ülke olarak bölgesel işbirliği, barış ve sürdürülebilir kalkınma yolunda birlikte çalışmak istiyoruz. Bu yüzden açlıktan işsizliğe, salgın hastalıklardan etnik çatışmalara kadar her ciddi sorunla mücadelesinde Afrika'ya destek vermeye devam edeceğiz. Özellikle TİKA'yla (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı) Afrika'da çok ciddi adımlar attık. Afrika Birliği Zirvesi'nin açılış oturumuna katılmak üzere gerçekleştireceğim bu ziyaretin Afrika ülkeleriyle, özel olarak da Afrika Birliği'yle ilişkilerimizin gelişmesine yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum.''

'BUNLAR HASSAS KONULAR, CİDDİ KONULAR'

Daha sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Erdoğan, ''Kuzey Irak'a askeri yığınak yapıldığı söyleniyor. Bu konuda değerlendirmeniz nedir?'' sorusunu yönelten bir gazeteciye, ''Bu konuda söyleyecek bir şeyim yok'' yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, ''İstanbul Emniyet Müdürü'nün değiştirileceği'' yönünde iddialar bulunduğuna ilişkin sorusuna karşılık, Erdoğan, ''Değerli arkadaşlar, olmayanı bize sormayın. Bunlar hassas konular, ciddi konular. Eğer olması gereken bir şey varsa, zaten hemen onun adımını atarız. Aynen Trabzon'da duyduğunuz gibi, onda da duyarsınız'' diye konuştu.

IRAK İLE İLİŞKİLER

Başbakan Erdoğan, ''Irak milli petrol şirketi Somo'nun Irak'a petrol ürünü taşıyan Türk firmalarının işe devam etmeleri için Kuzey eyalet yetkilileriyle temasa geçmeleri yönünde yazı gelmiş. Bu konuyla ilgili hükümetinizin görüşü nedir?'' yönündeki bir soru üzerine de bunun yeni bir olay olmadığını söyledi.Erdoğan, şöyle devam etti:

''Biz Irak'a sıkıntılı döneminde sürekli olarak akaryakıt noktasında desteğimizi verdik. Zaman zaman ödemeler noktasında sıkıntılar çıkınca da ödemeler noktasındaki sıkıntılar nedeniyle karşılıklı olarak bazı görüşmeler yapıldı. Şu anda bu yaşanan olay bundan başka bir şey değildir. Bu konuyla ilgili görüşmeler yine yapılmakta. Değerlendirmeler de ilgili bakanımız tarafından sürdürülmektedir. Size yanlış ulaşmış. Böyle bir yazı yok. Tam aksi, bir defa merkezi hükümet tam olarak, Sayın Maliki buraya geldiğinde de bunlar konuşulmuştur, kısa süre önce Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı geldiğinde de bu konuları konuştuk. Bu konularla ilgili muhatap kesinlikle merkezi hükümettir.''

TCK'NIN 301'İNCİ MADDESİ

Başbakan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin TCK'nın 301'inci maddesinin tamamen kaldırılmasına yönelik önerilerinin hatırlatılması üzerine de, ''Tümden iptal diye bir şey düşünmüyoruz. Onu bir defa açıklıkla söyleyeyim'' yanıtını verdi.

Erdoğan, şunları söyledi:

''Bize tümden iptalini teklif edenler, bunu şu anda ülkelerinde uygulayan, biliyorsunuz birçok ülkeler var... Ve 301'in içerisinde gerek birinci, gerek ikinci fıkrasında geçen maddeleri çok iyi değerlendirmeleri gerekir. Bu maddeleri bir defa görmemezlikten gelemezsiniz. Ve ben 301'in tamamen kaldırılmasını isteyen akademisyenlerimize bunu kendi şahıslarında da değerlendirmelerini tavsiye ederim. Kendi şahıslarında iyi değerlendirsinler. Kendi şahıslarında eğer iyi değerlendirirlerse yaptıkları teklifin çok çok tutarlı olmadığını görecekler.

Ama değişiklik noktasına gelince bu konuda ben daha önce de söyledim, (değişikliğe varız) dedim ve neyin nasıl değişmesi gerekir, bu noktada her türlü teklife varız. 301'i bu noktada ele alabiliriz. Değişiklik noktasında çalışma yapabiliriz ve bununla ilgili birçok sivil toplum örgütleriyle görüşmelerim oldu. Fakat kendi aralarında anlaşamadıklarını görüyoruz. Kendi aralarında anlaşarak böyle bir teklifle gelirlerse biz bunu kesinlikle masaya yatırırız.''

'CİDDİ ŞEYLER SORUN'

Emniyet Müdürü Cerrah'ın hem 15-20 Kasım olaylarında hem de Hrant Dink'in öldürülmesi olayında yurt dışında olduğunu hatırlatan ve ''Görevden almayı düşünüyor musunuz?'' sorusunu yönelten bir gazeteciye de, Erdoğan, ''Tekrar oraya geri dönmeyin. Magazin olmasın, ciddi şeyler sorun'' yanıtını verdi.

''Niye İstanbul, illa niye buraya kilitlenip kalıyorsunuz? Türkiye'de biliyorsunuz 81 vilayet var'' diyen Başbakan, gazetecinin, ''olaylar İstanbul'da olduğu için sorduklarını'' belirtmesi üzerine de, ''Atamaları siz yapmayacaksınız biliyorsunuz. Bu tür görevden alma, verme, bunların hepsini sorumluluk mevkiinde olanlar yapacaktır, hiç merak etmeyin'' dedi.

Öte yandan, Başbakan Erdoğan Etiyopya'ya hareketinden önce çalışma ofisinde İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile görüştü. Vali Güler ve Emniyet Müdürü Cerrah Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne 13.20'de geldiler ve 15.30'da Başbakan Erdoğan'la birlikte ayrılarak, kendisini hava limanından uğurladılar.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Aksu'nun helikopteri inemedi
 Wolfowitz'den AB desteği
 Erdoğan: Derin devleti mümkünse yok etmeli
 Yazdığı şiiri okudu
 Parçalanma kaos yaratır'
 MHP, istifaları kabul etti
 Talat'tan Rumlara petrol tepkisi
MAHMUT ÖVÜR
500 otobüs ihalesinde skandal!
İstanbul'un ulaşım...
MUHARREM SARIKAYA
Siyasetteki sürprizler...
Merkez sağ ve solda uzun...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Amerika'daki hava
Hrant Dink öldürüldüğünde, New...
YAVUZ DONAT
Tarikat ve siyaset
Kütahya'da ve ilçelerinde dolaşırken...
Töreyi yendi şimdi çocuklarını istiyor
Töre, boşanmak isteyen Emine Usta'yı eşine vurdurttu. 8 kurşun yedi...
İstanbul'da 113 okula baz istasyonu tehdidi
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik: İstanbul'da 113 okulun yanı...
'Kimse gençleri sadist emellerine alet etmesin'
'Kimse gençleri sadist emellerine alet etmesin'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan beraberinde Maliye Bakanı Kemal...
Atatürk'ün cenazesinden önce heykelini kaldırmışlardı
Atatürk'ün cenazesinden önce heykelini kaldırmışlardı
Dolmabahçe Sarayı'nın arşivinde yeni bulunan bir belge, Atatürk'ün...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu