kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

2006'nın en 'muhteşem' buluşları!

İcat deyince dudak büküyoruz! Biz böyleyiz! "Biz," derken kendimi grubun dışında bırakmıyorum. 'Erke dönergeci' şahsım için gayet güzel bir mizah yazısı konusu oldu geçtiğimiz günlerde örneğin. Batı tarzı, özellikle Amerikan eğitim sistemi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine fen ödevi verirken, icat yapmalarını ister. Zavallı sabiler de mutfak bıçaklarını iple mikserin kek karıştırıcı uçlarına bağlayıp, kendi çaplarında 'otomatik elma soyucu' falan yapmaya kalkarlar!

MAKSAT EĞLENCE ÇIKSIN
Halbuki bizim sistemin, en azından bizim zamanımızdaki sistemin, en deneysel, en inanılmaz, en akıllara durgunluk verici 'deney uygulamaları'nın başında 'birleşik kaplar teorisi"nin, birleşik kaplara su dökerek olayın bire bir görülmesi gelir! Tehlikesiz, sakin, zahmetsiz, öğrenci açısından süper bir deneydir! Laboratuarda muhabbet fırsatı, plastik iskeletle oynama imkanı, yapay iç organları insan kesitinden çıkartıp karaciğerle, böbreklerle futbol-hentbol maçı yapma şansı vardır! Kurbağa kesme ve dana gözü inceleme, sınıfın kızları için mide bulandırıcı olsa da, herhangi bir ders saatinden daha çok aksiyon ve eğlence içerdiği için genel geçer kabul görür. Ama eğitim sistemimizin en vazgeçilmez deneyi, büyük ihtimalle 'ıslak pamukta fasulyeden ağaç yetiştirme' uygulamasıdır. Zaten bunları aşarsan, deney maksadını aşar ve Hababam Sınıfı patlamaları yaşanabilir! Geçen ay Bolu'da bir okulda ispirtonun alev alması yüzünden öğrenciler yaralandı, geçtiğimiz hafta ise başka bir okulda tuz ruhundan çıkan gaz, öğrenci ve öğretmenleri zehirlendi! En temizi 'pamuk arası fasulye' deneyidir. Bunu bilir bunu söylerim! Ayrıca Amerika'daki icat merakının sonuçları da dünyayı değiştirmemektedir. Çocukları "Ne yap yap, ama icat yap evladım," diye büyütürsen, önüne gelen, vasat IQ'yu tutturmuş her Amerikalı kafasına göre parlak fikir bulduğunu sanıp, bir de utanmadan çok değerli fikrinin patentini alır! Kafadan uydurmuyorum.

BU İCATLAR NE İŞE YARAR?
Bakınız Amerika'da 2006 yılında patenti alınmış en acayip icatlar: Pille çalışan kedi köpek kaşıyıcısı! Yüz kaslarını çalıştırmak ve kaldırmak için yüz kası ağırlıkları! Tuvalet kağıdı nemlendirme cihazı! Uyku getiren diş macunu! Kesilen sakalları vakumla çeken sakal şekillendiricisi! Hıçkırık geçiren elektronik alet! Kapısı olan, üstü kapalı bisiklet! Çiş yapan hayvan şeklinde oyuncak! Kulak için minyatür ve güvenli vakumlu temizleme aleti! Burun deliklerine takılan, kişisel hava temizleme cihazı! İçinden pipet çıkan kaşık! Giyilebilir yıldırım tehlikesi uyarıcısı! Hava soğutma sistemli şezlong! Komik, saçma veya abartılı sonuçlar veren hesap makinesi! Bu ürünlerin bir gün seri imalatına başlanır mı bilmiyorum. Benim en çok tuttuklarım, hıçkırık geçiren alet ve uyku getiren diş macunu! Belli ki bunların yaratıcıları çocukluklarında fasulye deneyinin ötesine geçmişler! Bu kadar saçma sapan fikirle Amerika'da kimse dalga geçmiyor. Belki zamanında 'telefon'un da İngilizler tarafından 'saçma sapan ve gereksiz' bulunması gerçeğinden yola çıkıp, bütün yeni fikirlere saygı duyuyorlar. Darısı 'erke dönergeci'nin başına!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ömür törpüleriyle başa çıkma yolları!   / 21-01-2007
 'Çok hastayız' sendromu!   / 14-01-2007
 Gaffur'un sırrı ne?   / 07-01-2007
 'Kadın aklı' ne demek?   / 24-12-2006
 2006'nın en 'muhteşem' buluşları!   / 17-12-2006
 Gelecek nasıl gelecek?   / 10-12-2006
 'Emişli Memiş' bize ne yapacak?   / 26-11-2006
 "Magazinsel" sağlık haberleri!   / 19-11-2006
 Deneme, yanılma!   / 12-11-2006
 Hafızanız sizi yanıltıyor!   / 05-11-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
TURGAY NOYAN
Yelkenin beşiğinde, futbolcu heykeli
Fenerbahçe ya da...
ÖNCEL ÖZİÇER
İklimler
Ah o cemreler! İnsanın gönül yaylarını nasıl da...
GÜNTAY ŞİMŞEK
70 milyona tek ambulans uçak
Acı ama gerçek. Koskoca...
Maçtan önce seks yapmalı mı?
Maçtan önce seks yapmalı mı?
Sporcu hekimleri Doç. Dr. Önder Yaman ve Op. Dr. Asım Baykan dünyada...
'Stadı ısıtacaklarına evlerindeki ampulü değiştirsinler'
Açık Radyo'nun kurucusu Ömer Madra, yıllardır dinleyicilerini küresel...
'Tuğba'nın aklı ıstakoz seçmeye ermez'
Buz pateninin Türk gençliğine faydalı olacağını düşündüğü için jüri...
Hedefi hep gökleri nişanlamaktı
DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan, 30 yıllık gazetecilik ve siyaset arkadaşı İsmail...
İnternette ırkçılığı denetlemek mümkün
İnternette ırkçılık aldı başını gidiyor, suç(lu)lar övülüyor, katiller...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.