kapat
   
26 Ocak 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
MB parasal sıkılaştırmadan kaçınmaz
MB parasal sıkılaştırmadan kaçınmaz

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankasının, orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin gözlenmesi halinde parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacağını bildirdi.

Para Politikası Kurulu değerlendirmesinde, Avrupa Birliğine uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ile ekonomik programa ilişkin yapısal reformların planlandığı gibi kesintiye uğramaksızın hayata geçirilmesinin kritik önemini koruduğu belirtildi.

Orta ve uzun dönemde mali disiplinin kalitesini artıracak olan yapısal reformlar konusundaki gelişmelerin, gerek makroekonomik istikrar gerekse fiyat istikrarı açısından yakından izlendiği ifade edilen değerlendirmede, ''Son yıllarda söz konusu alanlarda atılan kararlı adımların önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla sürdürülmesi, uluslararası konjonktürdeki değişimlerin en az dalgalanmayla atlatılmasına katkıda bulunacaktır'' denildi.

GIDA
FİYATLARININ ENFLASYON ÜZERİNDEKİ RİSKİ DEVAM EDİYOR


Kurulun, işlenmemiş gıda fiyatlarına ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini not ettiği, son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının artış hızında gözlenen yavaşlamanın Aralık ayında kesintiye uğradığı belirtilen değerlendirmede, olumsuz hava koşullarının sürmesi ve son dönemde tarım sektöründe ve özellikle hububat üretiminde gözlenen gerilemenin, gıda fiyatlarını önümüzdeki dönemde olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çekildi.

Değerlendirmede, bu çerçevede Kurulun, gıda fiyatlarının enflasyon üzerinde bir risk unsuru olmaya devam ettiğini düşündüğü belirtilerek, şöyle denildi:''Kurul ayrıca petrol fiyatlarındaki gerilemenin enflasyon görünümünü olumlu etkilediğini not etmiştir. Akaryakıt fiyatları Ağustos-Kasım döneminde yüzde 10,18 oranında gerilemiştir. Ancak, konut grubuna yönelik enerji fiyatları son çeyrekte doğal gaz ve katı yakıtlar kalemlerindeki hızlı artışların etkisiyle yüzde 3,19 oranında yükselmiş ve enerji enflasyonunun yılın son iki ayında artmasına yol açmıştır. Kurul, gerek petrol fiyatlarına ilişkin belirsizliklerin sürmesi gerekse geçmiş dönemde gerçekleşen birikimli artışların gecikmeli etkilerine dair risklerin devam etmesi nedeniyle, petrol fiyatlarında son dönemde gözlenen olumlu gelişmelerin henüz orta vadeli enflasyon eğilimini belirgin olarak değiştirecek boyuta erişmediğini düşünmektedir.

Enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ile altın fiyatları dışlanarak hesaplanan özel kapsamlı endeksin (H) yıllık artış hızı Aralık ayında yavaşlayarak yüzde 8,89 oranında gerçekleşmiştir. Söz konusu gelişmede mevsimsel ortalamaların üzerinde azalış gösteren giyim ve ayakkabı grubu fiyatları ile belirgin oranda gerileyen dayanıklı mal fiyatları etkili olmuştur. Önümüzdeki dönemde mevsimsel fiyat hareketleri çerçevesinde H göstergesinin artışlarında zaman zaman dalgalanmalar gözlenebileceği düşünülse de orta vadede genel eğilimin aşağı yönlü olacağı tahmin edilmektedir.'' Değerlendirmede, kira ve konaklama kalemlerindeki yüksek fiyat artışlarının önümüzdeki dönemde de devam etme olasılığının, enflasyondaki düşüş süreci konusunda bir risk unsuru oluşturduğu da belirtildi.

ENFLASYONU ETKİLEYEN UNSURLAR

Enflasyonun hedefe yakınsamasını geciktirme potansiyeli taşıyan bir diğer riskin, küresel piyasalarda ortaya çıkabilecek ani dalgalanmalar olduğu belirtilen değerlendirmede, ''İçinde bulunduğumuz konjonktürde uluslararası likidite koşulları, risk algılamasını ve mali piyasalardaki dalgalanmaları etkileyen unsurların başında gelmektedir. Mevcut durumda, ABD'de enflasyon riskinin ve dolayısıyla faiz artırım olasılığının azalmış olduğu görülmektedir.

Ancak, dünya büyümesinde beklenenden hızlı bir yavaşlama olma olasılığı veya küresel dengesizliklere bağlı olarak ortaya çıkabilecek bir düzeltme hareketi, gelişmekte olan ülke ekonomilerini olumsuz etkileyebilecek senaryolar arasında yerini korumaktadır'' denildi.

Değerlendirmede, Kurulun, olası dalgalanmaların enflasyon görünümünde kalıcı olumsuz etkiler oluşturması halinde, politika faizlerini gözden geçireceği de bildirildi.

OLUMLU SENARYOLAR DA MEVCUT

Enflasyon görünümüne ilişkin, olumsuz senaryolar kadar olumlu senaryoların da mevcut olduğu kaydedilen değerlendirmede, Türkiye'nin net emtia ithalatçısı bir ülke olduğu belirtilerek şöyle denildi:

''Küresel ekonomide bir soğuma olması veya emtia fiyatlarındaki gevşemenin devam etmesi durumunda gelişmekte olan ülkelerin mali piyasalarında dalgalanma oluşabilecek ve bu durumdan ekonomimiz de olumsuz etkilenebilecektir; ancak, sonrasında dış ticaret haddindeki iyileşme orta vadeli enflasyon görünümü açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır.''

Bu değerlendirmeler ışığında Kurulun, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yaptığı ve politika faizlerinin değiştirilmemesine karar verdiği hatırlatılan değerlendirmede, ''Orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması ve hizmet fiyat enflasyonuna ilişkin riskler ile küresel ekonomideki belirsizlikler para politikasındaki sıkı duruşu sürdürmeyi gerektirmektedir'' denildi.

Değerlendirmede, Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin yakından takip edildiği, bunun yanında yapısal reform sürecindeki gelişmelerin, gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarının enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerindeki olası yansımalarının da dikkatle değerlendirildiği ifade edildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Yeşil sermaye diyorlar, dolar da yeşil
 "Bakanım beni görevden alın!"
 Turkcell'de dengeler değişiyor
 İstanbul'a 3. havaalanı geliyor
 Dolar yükseldi, borsa %0,66 düştü
 Tengiz Petrolü Türkiye'den geçecek
 Kredi kartı bile sorgulanmış!
 Unakıtan matematikten sınıfta kaldı
 Siyasetçi sözünü bilmeli
 Arıoğlu şokta veri ambarı gözaltında
 Yönetim kurulu seçimine 'başkan atandı' eleştirisi
 Türkiye yabancı için çekim merkezi oldu
 Artık rakibimiz çok büyüme % 8-9'un altına düşmemeli
 Koleksiyon 2007'yi perakende yılı ilan etti
 EPDK cezalarına yürütmeyi durdurma kararı
 Kuş gribi ve Dünya Kupası turist sayısını 2006'da % 6.2...
 Ulusal Marker ve hapis cezasında erteleme yok
 Uçak biletlerine 4-6 YTL hizmet zammı gelecek
 Baykal: Bu da mali Şemdinli dosyası
 'Borsa 48 bini aşacak, bu ülke iyi noktaya gelecek'
 'Halka açılın' denilince çekiliş plaza önüne indi
 Altivi'ciler Talih Kuşu'nun kanadı altına girmek istiyor
 'Cari açığınız azalırsa enflasyonunuz düşer'
 Schwab'a 4 $'lık kravat cezası!
 Şahin'in yargılanmasına Danıştay'dan izin çıktı
 Türkiye, Ortadoğu'da anahtar rol üstlenecek
 Rusya, Davos'ta WTO vizesi arıyor
 'Seçim olumsuz etkilemez, büyüme trendi sürer'
 "Müslümanların Mandela'sı olun"
 Düzeltme ve özür
ABDURRAHMAN YILDIRIM
'Sermayesini büyütemeyen sorununu büyütür'
Dün Sermaye...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Şarapta rekabet dönemi başlıyor
Rekabet Kurulu,...
Sabah'a onur ödülü
TİKAD, Sabah gazetesini eğitim, Brüksel temsilcimiz Aydemir'i de AB...
Bence çözüm: 3. yol 3. köprü ve tüp geçiş
Önemli trafik projelerini hayata geçiren Dalan, görev süresi bittiği...
BBP lideri Yazıcıoğlu: Bu cinayet çözülemez
BBP lideri Yazıcıoğlu: Bu cinayet çözülemez
"Soruşturmanın detaylarını bilmiyorum ama şunu diyebilirim ki...
'Faili meçhul' poster
'Faili meçhul' poster
Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın Türk bayrağı ve Atatürk'ün...
IMKB
E: 41.846 D:% -0,66
DOLAR
S: 1,424 D:% 0,211
EURO
S: 1,839 D:% -0,271
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu