kapat
   
26 Ocak 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Friedman Hatemi
"Müslümanların Mandela'sı olun"
Yükselen lider Merkel

"Müslümanların Mandela'sı olun"

Davos Zirvesi Alman Şansölyesi Angela Merkel'in ve Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu Klaus Schwab'ın açılış konuşmalarıyla resmen başladı. 2 bin 500 kişilik rekor katılım Davos kasabasını bir kez daha dünyanın zirvesi konumuma getirdi. Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu Klaus Schwab 'şizofrenik bir dünyada yaşıyoruz' diyerek sözlerine başlarken bir yandan görkemli bir büyüme, refah içinde yaşayan bir kitle, diğer yanda dengesiz, eşitsiz ve kontrolsüz bir dünya düzenine gidiş olduğuna dikkat çekti.

KRİTİK UÇURUMLAR
Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başmuzakereci Ali Babacan'ın temsil ettiği bu seneki zirve "Değişen Güç Dengeleri" ana temasıyla gerçekleşiyor. İlk gün oturumları küreselleşme ve gelir dağılımındaki eşitsizliğin bu seneki zirveye damgasını vuracağının ilk sinyallerini verdi. Time Dergisinin baş editörü Eric Pooley'ın yönettiği panelde konuşan Çin Merkez Bankası yardımcısı Min Zhu yaşanan görkem verici ekonomik büyüme karşısında Çin'in de Amerika'nın da kritik bir uçurumla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Popülist ve serbest ticareti kısıtlayıcı koruma politikalarının da uzun vadede sonuç getirmeyeceğine dikkat çeken Zhu, "kontrollü küreselleşme" modelinin üzerinde durdu. Dünyaca ünlü Ekonomist Robert Shiller de kontrolsüz kapitalizmin yarattığı kozmopolitan sınıfın giderek güçlendiğine ancak gelir dağılımındaki eşitsizliğin küresel anlamda geri tepeceğine dikkat çekti. Bu bağlamda "verimli vergilendirme modelleri" de öne çıkan konu başlıkları arasında yer aldı. İlk gün oturumlarında aralarında Türkiye'nin de olduğu gelişen ekonomilerin son yıllarda kazandığı ivmenin şimdiden dünya ticaretinde yüzde 50'lik bir dilimde söz sahibi olduğuna dikkat çekildi. Avrupa ekonomilerinin Lizbon stratejilerindeki hedefleri tutturamaması ve Euro'nun yükselişi ile hantallaşan ihracat kapasitesinin kıtanın rekabet gücünü ciddi anlamda etkilediğine dikkat çekildi.

FRANSA
GÖLGEDE
İngiltere Başbakanı Tony Blair ve kendisinden görevi almaya hazırlanan Gordon Brown için aynı ilgi mevcut değil Davos'ta. Fransa Ticaret Bakanı Christine Lagarde da Mısır ekonomi bakanı Rachid M. Rachid'in gölgesinde kalıyor bu sene Davos'da. Avrupa'nın ve liderlerinin dünya gündemimden düşmesinde kuşkusuz kıtada yaşanan seçim ve liderlerin değişim süreci önemli rol oynuyor. Seçime giden İngiltere ve Fransa'dan hem ticaret hem de dış politikaya yönelik net mesajlar alamayan uluslararası kamuoyu Avrupa'da Angela Merkel'i muhatap almayı ilgisini de gelişen ekonomilere çevirmeyi tercih ediyor. AB'nin ticaret başmüzakerecisi Peter Mandelson, Davos zirvesi sırasında 25'e yakın ticaret bakanının bir araya geleceğine dikkat çekerek tarım politikaları ve tarifler konusunda Amerika ile ilerleme kaydetmeyi ümit ettiklerini dile getirdi. Bu noktada Doha sürecini yeniden canlandırmak ve tarifeleri minimuma indirmek için Amerika ve Avrupa'nın alacağı inisiyatif yeterli olmayacak. Fransa uzlaşmaz tutum sergilerken Çin, Hindistan ve Brezilya ikna edilmesi gereken önemli oyuncular olarak öne çıkıyor. İkinci gün oturumlarında Irak Başkan yardımcısı Al Mahdi'nin komşu 6 ülkeyi kapsayacak 'Bölgesel Forum'a İran'ın alınmasına ışık yakarak gündeme damgasını vurdu. Türkiye'nin de bu forumda etkin rol alması bekleniyor. Amerikan Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haas'ın yönettiği panelde konuşan Al Mahdi, özellikle yeni petrol yasasında eşit dağılım ilkesine büyük önem verdiklerine dikkat çekti. Amerika'nın yeni Irak planıyla uyumlu olarak ilk hedeflerinin Bağdat ve çevresindeki güvenliği sağladıktan sonra ülkenin tamamında istikrarı elde etmek olduğuna dikkat çekti. Panelde Haas'ın Irak'ta olası bir Birleşmiş Milletler gücüne sıcak bakmaması dikkat çekti.

HATEMİ KONUŞULDU
Iran Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de zirvenin ikinci gününün en çok konuşulan isimleri arasında yer aldı. New York Times gazetesi yazarı Thomas Friedman'ın yönettiği panelde konuşan Hatemi, modernizasyon içinde vakum oluştuğuna dikkat çekti. Bir yandan batı da bazı kesimlerin neo-emperyalist bir çizgide doğuyla zıtlaştığına dikkat çeken Hatemi İslam dünyası içindeki marjinal grupların da aynı mantıkla şiddete yöneldiğini söyledi. Kendine güvensiz bu iki kutbun dünyayı facianın eşiğine götürdüğünü söyleyen Hateminin konuşması defalarca alkışlarla kesildi. Thomas Friedman Siiler ve Sunniler arasında artan çatışmalara dikkat cekerek "Sayın Hatemi neden Müslümanların Mandela'sı siz olmuyorsunuz" diyerek desteğini dile getirdi. Sonuç olarak "Değişen Güç Dengeleri" ana teması sadece ekonomik konu başlıklarında değil siyasi gündem maddelerinde de öne çıktı. Friedman dünyanın giderek küçüldüğünü ancak bu sürece paralel gelişmesi gereken diyalog ortamının aynı hızla kurulamadığına dikkat çekti.

Suna Vidinli - Davos


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Kredi kartı bile sorgulanmış!
 Tengiz Petrolü Türkiye'den geçecek
 "Bakanım beni görevden alın!"
 Turkcell'de dengeler değişiyor
 İstanbul'a 3. havaalanı geliyor
 Dolar yükseliyor, borsa düşüşte
 Unakıtan matematikten sınıfta kaldı
 MB parasal sıkılaştırmadan kaçınmaz
 Siyasetçi sözünü bilmeli
 Arıoğlu şokta veri ambarı gözaltında
 Yönetim kurulu seçimine 'başkan atandı' eleştirisi
 Türkiye yabancı için çekim merkezi oldu
 Artık rakibimiz çok büyüme % 8-9'un altına düşmemeli
 Koleksiyon 2007'yi perakende yılı ilan etti
 EPDK cezalarına yürütmeyi durdurma kararı
 Kuş gribi ve Dünya Kupası turist sayısını 2006'da % 6.2...
 Ulusal Marker ve hapis cezasında erteleme yok
 Uçak biletlerine 4-6 YTL hizmet zammı gelecek
 Baykal: Bu da mali Şemdinli dosyası
 'Borsa 48 bini aşacak, bu ülke iyi noktaya gelecek'
 'Halka açılın' denilince çekiliş plaza önüne indi
 Altivi'ciler Talih Kuşu'nun kanadı altına girmek istiyor
 'Cari açığınız azalırsa enflasyonunuz düşer'
 Schwab'a 4 $'lık kravat cezası!
 Şahin'in yargılanmasına Danıştay'dan izin çıktı
 Türkiye, Ortadoğu'da anahtar rol üstlenecek
 Rusya, Davos'ta WTO vizesi arıyor
 'Seçim olumsuz etkilemez, büyüme trendi sürer'
 Düzeltme ve özür
ABDURRAHMAN YILDIRIM
'Sermayesini büyütemeyen sorununu büyütür'
Dün Sermaye...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Şarapta rekabet dönemi başlıyor
Rekabet Kurulu,...
Sabah'a onur ödülü
TİKAD, Sabah gazetesini eğitim, Brüksel temsilcimiz Aydemir'i de AB...
Bence çözüm: 3. yol 3. köprü ve tüp geçiş
Önemli trafik projelerini hayata geçiren Dalan, görev süresi bittiği...
BBP lideri Yazıcıoğlu: Bu cinayet çözülemez
BBP lideri Yazıcıoğlu: Bu cinayet çözülemez
"Soruşturmanın detaylarını bilmiyorum ama şunu diyebilirim ki...
'Faili meçhul' poster
'Faili meçhul' poster
Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın Türk bayrağı ve Atatürk'ün...
IMKB
E: 41.846 D:% -0,66
DOLAR
S: 1,424 D:% 0,211
EURO
S: 1,839 D:% -0,271
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu